van der Horst

Belgische zonnewagen vertrekt naar Australië voor het wereldkampioenschap

De splinternieuwe zonnewagen van het Belgische Solar Team is opgestuurd naar Australië. De breekbaarheid van het zonnepaneel maakte van deze zending een delicate opdracht. De 19 ingenieursstudenten van de KU Leuven bouwden de wagen op zonne-energie op 1 jaar tijd. De Belgische zonnewagen zal op 13 oktober aan de start staan van het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië.
Opgepast, breekbaar!
Het transport van een zonnewagen is niet eenvoudig. Om deze veilig te vervoeren, gebruikte het team een op maat gemaakte kist. Dat betekent dat de kist rond de wagen heen is gebouwd en dat men de wagen zorgvuldig kan vastmaken. Het is namelijk cruciaal dat de wagen niet gaat rollen tijdens het opstijgen en landen van het vliegtuig. Enkele solar teams van andere landen hebben de pech gehad dit mee te maken, met grote beschadigingen tot gevolg.

Het zonnepaneel wordt apart van de wagen verstuurd. Voor de nieuwste wagen ontwikkelden en bouwden de studenten het zonnepaneel zelf, bij de vorige zonnewagens werd dit telkens aangekocht. De zonnecellen zijn enorm breekbaar waardoor het proces een grote uitdaging vormde. De breekbaarheid van het zonnepaneel moest dus zeker ook in rekening genomen worden bij het transport. Om ervoor te zorgen dat het paneel heelhuids in Australië geraakt, wordt dit vervoerd in een aparte kist die extra verstevigd is. 

Wereldkampioenschap in Australië
Het team zal ongeveer tegelijk met de vracht aankomen in Australië. Daar hebben de studenten nog een maand de tijd om de wagen volledig op punt te stellen. Dit houdt voornamelijk in dat de studenten de wagen tot in de puntjes zullen afwerken en uitvoerig zullen testen onder Australische condities. Dit is zeer belangrijk omdat de Belgische weersomstandigheden niet te vergelijken zijn met de hitte van de Australische outback.

Na de testfase in Australië maakt het team zich klaar voor het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat start op 13 oktober. Tijdens deze competitie racen studententeams van over de hele wereld 3021 kilometer dwars door de Australische woestijn. Na een derde plaats op het vorige WK in 2017 en een eerste plaats tijdens de Carrera Solar Atacama in Chili vorig jaar, mikt het Agoria Solar Team dit jaar op de eerste plaats.

Persbericht Agora Solar Team



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op donderdag 22 augustus 2019.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons