van der Horst

Belgium Racing stunt opnieuw met tweede zege op rij

Belgium Racing
Belgium Racing
We schreven in onze voorbeschouwing dat Belgium Racing een tweede zege op rij ambieerde tijdens de Zolderse etmaalrace, en het Limburgse team voegde de daad bij het woord. Net zoals in 2013 stond de eerste wagen binnen het team opnieuw op het hoogste ereschavot na een lange en zware strijd met de officiële Wolf GB08. Het kwartet Dylan Derdaele – Kenneth Heyer – Peter Hoevenaars – Frank Thiers won deze editie met hun Porsche 997 Cup. Sterker nog, net als vorig seizoen werd de tweede Porsche 997 Cup opnieuw derde met Yannick Hoogaars – Danny De Laet – Hans Thiers en vader en dochter Kroll. Belgium Racing deed zodoende zijn stunt van 2013 dus nog eens over.
  • Prospeed Competition
Het was dan ook een overgelukkige team owner Patric Derdaele en teamchef Jan Gabriëls die de piloten en de technische crew emotioneel feliciteerden. “Verdiend gewonnen na een zenuwslopende race”, waren eerste woorden van de Patric en Jan.

Belgium Racing
Belgium Racing
Patric Derdaele: “De opdracht en de voorbereiding richting de 24 Hours of Zolder waren bijzonder zwaar en zeer belastend. Maar het resultaat mag opnieuw gezien worden. We bewezen nu dat ons dubbel podium van vorig jaar geen one shot was. We hebben het opnieuw gedaan en we hebben opnieuw bewezen dat Belgium Racing een topteam is, en dat ondanks het feit dat we naar eigen zeggen toch eerder gepassioneerde amateurs zijn. Ik ontfermde me over de tweede wagen terwijl Jan de eerste wagen onder zijn hoede nam. Alles verliep opperbest, er waren geen noemenswaardige problemen en onze doordachte strategie stak opnieuw zeer goed in elkaar”.    

Belgium Racing
Belgium Racing
Jan Gabriëls: “We hadden een zeer goed tactisch plan en naar mijn mening heeft Avelon Racing (Wolf) zijn strategie moeten omgooien omdat wij sterk en zeer constant waren. De sterke punten van de Wolf is dat deze wagen 3 à 4 seconden sneller is dan onze Porsche en ook zeer zuinig in verbruik. Ze kunnen een dik uur langer op de piste blijven dan onze Porsche. Ze zijn heel rustig vertrokken en hebben hun materiaal gespaard in de hoop dat ze het grote verschil konden maken tijdens de bevoorrading. In tegenstelling tot wat werd verwacht hebben wij nooit moeten vechten voor onze eerste plaats”.

Belgium Racing
Belgium Racing
“Vanaf het zesde wedstrijduur zijn we aan de leiding gekomen en op één pitstop na hebben we die niet meer uit handen gegeven. En toen de laatste safety car op de piste verscheen, bevond Dylan zich op dat moment in de bocht een de Rea en ik heb hem vroeger dan voorzien binnen geroepen om te gaan tanken. We mogen dus zeggen dat David opnieuw Goliath heeft verslagen en ons tactisch plan perfect is verlopen”.

“Maar dat neemt uiteraard niet weg dat de piloten een uitstekende job hebben gedaan met constant snelle chrono’s en een foutloos parcours in bij momenten zeer slechte weersomstandigheden en met veel tragere wagens op de baan. In het zicht van de eindmeet wachtte Dylan nog een moeilijke opdracht gezien de opzittende Bellarosa een eindoffensief in gang zette. Deze wou zich ontdubbelen waarbij Dylan hem zo lang mogelijk trachtte af te blokken. Tot de Italiaan in de fout ging. Maar ik denk dat voor de bemanning van de Wolf toen reeds het kalf was verdronken. Het was een wedstrijd waarbij we effectief 24 uren aan een stuk goed en doordacht moesten handelen. Geen minuut heb ik de ogen gesloten. Ik was kapot, maar voldaan”.

Belgium Racing
Belgium Racing
Ook Patric Derdaele die zich focuste op de tweede wagen was in de wolken. Zoon Dylan wint net als Kenneth Heyer en Frank Thiers hun tweede 24 uren op rij, terwijl de jonge Peter Hoevenaars ook een grote meerwaarde betekende voor het team en zijn eerste zege pakt in deze race tweemaal rond de klok. Voor Frank Thiers een dubbel feestje want dit was zijn 25ste deelname. Patric zijn kwintet met Hans Thiers, Yannick Hoogaars, Danny De Laet, Michaël en Chantal Kroll mag ook terug blikken op een geslaagde 24 Uren en mocht ook voor de tweede maal op rij mee op het podium.

Podium 24H Zolder 2014
Podium 24H Zolder 2014
Patric Derdaele: “De piloten deden een schitterende job en vooral Yannick Hoogaars was verbluffend snel in de regen. Beter dan deze derde plaats zat er niet in gezien de grote concurrentie met de beide Wolfs en ook de Porsche van Vandereyt die voor zware concurrentie zorgde. Verder rest me nog alleen maar iedereen te bedanken die belangeloos meewerkte om dit succes te verwezenlijken. Te beginnen met de piloten die een schitterende job deden, de meccano’s, de mensen van de timing, banden, catering en ook de verantwoordelijken die ervoor zorgden dat onze 850 genodigden in de VIP tent en op de beach party het naar hun zin hadden.”

Belgium Racing
Belgium Racing
“We gaan ons nu opnieuw opladen voor komend weekend in Spa, waar we in het kader van de 600km Spa de voorlaatste manche betwisten van de BRCC met de Porsche GT3-R voor Dylan Derdaele – Kenneth Heyer – Xavier Maassen en de Porsche 991 Supercup voor Yannick Hoogaars – Peter Hoevenaars – Bart Van Haeren. Hopelijk is de Balance of Performance ons iets beter gezind dan in het verleden en we ditmaal geen last hebben van een flaterende safety car. We hopen in Endurance Pro de wedstrijd te winnen om zodoende nog een rol van betekenis te spelen in het kampioenschap, terwijl we in Endurance Cup onze leiderspositie moeten verdedigen”. 

Foto's: Belgium Racing - Niels VaeckDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op maandag 1 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons