van der Horst

Belgium Racing wint uitgeregende Belcar-manche in NASCAR-weekend

Belgium Racing - Lamborghini Huracan
Belgium Racing - Lamborghini Huracan
Belgium Racing heeft in de striemende regen in Circuit Zolder zijn eerste algemene overwinning van het seizoen gescoord en pakt meteen ook de leiding in de puntenstand. De Lamborghini Huracan van Dylan Derdaele en Nicolas Saelens won de uitgeregende manche over 125 minuten in het voorprogramma van de finale van het Europese Kampioenschap NASCAR. De VR Racing Ford Mustang van John Rasse en Tom Van Rompuy pakte een verbluffende tweede plaats, voor de Deldiche Racing Norma M20 FC van Luc De Cock, Tim Joosen en Tim Verbergt en de debuterende No Speed Limit Norma van Frédéric Bouvy en Damien Coens.
  • St. Paul
WCB Racing Team by Leipert Motorsport - Lamborghini Huracán Super Trofeo
WCB Racing Team by Leipert Motorsport - Lamborghini Huracán Super Trofeo
Er was regenweer voorspeld en de regen... viel met bakken uit de hemel net voor de start van de Belcar Endurance Championship manche in het voorprogramma van de finale van het Europese Kampioenschap NASCAR. De wedstrijd werd gestart achter de safety car en na enkele ronden werd het veld losgelaten, al duurde het niet lang alvorens de neutrale wagen opnieuw op de piste verscheen, na een crash van de T2 Racing Norma #67 en de WCB Racing Lamborghini bij het aanremmen van de Jacky Ickx chicane. Quasi het ganse veld pitte, met Xavier Stevens als belangrijkste uitzondering. De Independent Motorsports Lamborghini Huracan bleef op de piste, een foute gok zou blijken. De wagen reed een hele tijd aan de leiding, maar moest aan het einde van de race nog een extra stop maken, waarmee het West-Vlaamse team een algemeen podium door de vingers zag glippen.

VR Racing by Qvick Motors - Ford Marc Car 2
VR Racing by Qvick Motors - Ford Marc Car 2
Na een uur wedstrijd, kwam de safety car opnieuw op de baan, maar ondertussen zagen we een verbluffende Xavier Maassen naar de kop oprukken op een doorweekte piste. De Nederlander klokte de ene snelle ronde na de andere en veroverde op pure snelheid de leiding. Teamgenoot Yves Noël kon de leiding initieel behouden, maar moest deze naderhand toch afstaan aan Tom Van Rompuy in de VR Racing Ford Mustang. Van Rompuy had echter geen verhaal tegen een ontketende Dylan Derdaele. De Limburger pakte de leiding over, maar Van Rompuy bleef tot aan het zwart-wit geblokt in zijn zog. In de eindfase maakte Independent Motorsports nog de tweede verplichte pitstop, waardoor de wagen van de derde plaats terugviel tot de vijfde en zich moest troosten met een podium in de Belcar 3 klasse. Puntenleider in die klasse, WCB Racing Team, sloot als vierde af en sprokkelt daarmee nog belangrijke punten voor het kampioenschap.

Belgium Racing Team - Lamborghini Huracán Super Trofeo
Belgium Racing Team - Lamborghini Huracán Super Trofeo
Belcar 1 ging het goud dus naar Deldiche Racing met de turbo-Norma van Joosen/De Cock/Verbergt, met op minder dan een seconde de No Speed Limit Norma van Bouvy/Coens. Had Coens in de aanvangsfase van de race geen tijd verloren in de grindbak, had de eerste race van het duo met een CN prototype meteen een zege opgeleverd. P3 in Belcar 1 was voor de 24H Zolder-winnaars Bert Longin/Christoff Corten, waarbij Corten een zeer korte stint afwerkte om het team uit strategisch oogpunt maximaal te laten profiteren.

GP Elite - Porsche Cayman Clubsport
GP Elite - Porsche Cayman Clubsport
Belcar 2 was er een verrassende zege voor de GP Elite Porsche Cayman #701 van Alex Goddijn, die de ganse race op z'n eentje afwerkte. De Nederlander won voor de Thems Racing by EMG Porsche van Nicolas Vandierendonck en Filip Teunkens. Die bolide verloor wat tijd na een aanrijding met de Porsche van de familie Beliën en moest genoegen nemen met plaats 2 én de mathematische zekerheid van de titel in Belcar 2, al was er niet echt veel strijd meer daar nadat Bouvy/Coens hun Porsche van de hand deden. Yves Noël en Xavier Maassen mochten na een knappe race op de laatste podiumtrede plaatsnemen.

Michael Cool ofwel het Belcar 4 podium
Michael Cool ofwel het Belcar 4 podium
In Belcar 4 stond er slechts één wagen aan de finish. Wim Spinoy crashte met zijn Mercedes-AMG GT4 en doet zo een ontzettend slechte zaak in zowel de algemene puntenstand als de ranking in de klasse, al behoudt de groen-grijze bolide die Spinoy deelt met Kenneth Heyer wel de leiding met enkele punten bonus op de zusterwagen. Die zusterwagen, met deze race Michael Cool als solist, won dan ook.

Stevens Motorsport - BMW M235i Racing Cup
Stevens Motorsport - BMW M235i Racing Cup
Drama was er in Belcar 5, waar de zege in de absolute slotfase uit de handen van Baelus Motorsport glipte. Bart Lievens, die ook al solo aan de start kwam, leek op de zege af te stevenen, maar de witte bolide met M-tinten stond vier seconden te weinig stil in de pitlane en moest daardoor nog een extra maal passeren door de pitstraat. Gevolg: P1 werd P2. De bronzen plak ging naar Belcar 5 puntenleider QSR Racing School (Luc Janssens en Peter Van Delm).

Convents Racing Team - BMW 325
Convents Racing Team - BMW 325
Een minuut bonus verzamelde Convents Racing in Belcar 6. Vincent Convents, Yannick Dupont en Steve Raymakers konden dus comfortabel richting de zege cruisen in moeilijke omstandigheden. Tom en Guido Werckx klopten als tweede af in JJ Motorsport BMW, terwijl ook AR Performance (Steven Mertens/Sébastien Francis/Bert Arnauts) mee op het podium mocht

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
Door de knappe zege van Belgium Racing Team, belooft de seizoensfinale in Assen over twee weken spannend te worden. Belgium Racing kan voor het eerst dit seizoen een wat defensieve houding aannemen gezien het de puntentabellen aanvoert. Voor de Krafft Racing Norma van Bert Longin, Stienes Longin en Christoff Corten is er op 20 oktober één opgave: aanvallen.

--- Uitslag Belcar American Festival 2019 (pdf) ---

Foto's: Geert Franquet & Racingpixels



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons