van der Horst

Bemoedigende start met twee klassezeges voor Q1 Trackracing

Nicolas Vandierendonck - Porsche 911 GT3 Cup
Nicolas Vandierendonck - Porsche 911 GT3 Cup
Q1 Trackracing, een nieuwe structuur geleid door Nicolas Vandierendonck en Edgard Terium, heeft een bemoedigend eerste raceweekend achter de rug. Q1 Trackracing zette drie Porsche 911 GT3 Cup in bij de seizoensopener van de Porsche Carrera Cup Benelux op het circuit van Spa-Francorchamps en mocht meteen tweemaal juichen toen rookie Jan Lauryssen zijn bolide als eerste over de meet loodste.

Nicolas Vandierendonck - Porsche 911 GT3 Cup
Nicolas Vandierendonck - Porsche 911 GT3 Cup
“Het was een weekend vol nieuwigheden”, trapt Nicolas Vandierendonck af. “Een nieuw team, een nieuwe wagen én een debuterende rijder, Jan. We hebben een goede basis gelegd, al hinkten we een gans weekend wat achterop nadat bandenleverancier Michelin last-minute technische aanpassingen opdrong. We hadden in het uitgebreide testwerk de voorbije weken een puike set-up gevonden, maar die belandde dus nog voor de eerste training in de prullenbak. Het resultaat was dat de balans compleet zoek was; de ingenieurs deden hun best om het onderstuur weg te werken, maar tevergeefs. We hebben daarom getracht de schade te beperken en punten te sprokkelen. In de tweede race had ik uitzicht op een podiumplaats, tot een safety car-neutralisatie het veld terug bij elkaar bracht. Een vierde en vijfde plaats in deze omstandigheden geeft echter vertrouwen voor het verdere verloop van het seizoen!”

Filip Teunkens - Porsche 911 GT3 Cup
Filip Teunkens - Porsche 911 GT3 Cup
Filip Teunkens tekende afgelopen weekend opnieuw present in de snelste monomerkencup van de Benelux, maar had zich zijn comeback anders voorgesteld. “Na een zwaar ongeval moest ik vorig jaar vanaf de zijlijn toekijken. Naast de fysieke impact, had het ongeval ook mentale gevolgen. Ik was tevreden opnieuw te kunnen racen, maar op zich was het feit dat ik aan de start stond al een overwinning op zich. Ik ben pas in maart van dit jaar terug beginnen testen en toen kan ik amper stints van tien minuten afwerken. Dat ik dit weekend kon racen, is dankzij de uitstekende begeleiding van onze coaches, kinesisten en de artsen. De revalidatie is volop bezig en ik hoop dat ik in de tweede seizoenshelft terug kan aanknopen met mijn oude vormpeil.”

Filip Teunkens - Porsche 911 GT3 Cup
Filip Teunkens - Porsche 911 GT3 Cup
“Het weekend zelf liep echter niet op wieltjes. Zo was er de set-up wijziging waar Nicolas over sprak en werd ik in de aanvangsfase van race 1 brutaal van de baan getikt door een concurrent die zijn rempunt compleet miste. Resultaat: een kapotte stuurstang en een defecte radiator, ofwel ‘game over’. Ik bleef puntenloos achter en kon bovendien weinig ervaring opdoen met de nieuwe set-up. Het team deed aanpassingen in de aanloop naar race 2, maar we stonden nog mijlenver van onze goede set-up van in het testwerk en echt aanvallen was uit den boze. Ik onthoud echter dat ik na een gitzwart 2020 terug kan racen en dat de sfeer in het team opperbest is. Ik kijk uit naar de Red Bull Ring over twee weken, een circuit waarop ik tot dusver nog niet reed, maar dat mij enorm aanspreekt!”

Jan Lauryssen - Porsche 911 GT3 Cup
Jan Lauryssen - Porsche 911 GT3 Cup
Jan Lauryssen ontpopte zich misschien wel tot dé revelatie van het openingsweekend. De Antwerpenaar debuteerde in de autosport en koos daarvoor een uiterst competitieve omgeving. “Als rookie deelnemen aan de Porsche Carrera Cup Benelux is misschien niet de eenvoudigste piste, maar wel enorm leerzaam. Ik wist niet goed wat te verwachten van de kwalificaties en ook de start van de race was een moment van stress. Ik denk echter dat ik tevreden mag terugblikken op mijn debuut, met twee klassezeges en bovendien tweemaal een top 10-plaats in een veld met jongens die een pak meer ervaring hebben dan ik. In beide races eindigde ik overigens als Am-rijder voor de beste Pro-Am-piloot, al kreeg ik in race 2 wel een discutabele penalty die me deed terugvallen. De steun die ik krijg van Q1 Trackracing is van onschatbare waarde; het is dankzij de juiste omkadering dat de resultaten zijn wat ze zijn en dat ik gemotiveerd uitkijk naar de tweede meeting van het seizoen.”

Na twee sprintraces op het F1-circuit van Spa-Francorchamps, zet de Porsche Carrera Cup Benelux koers richting de Red Bull Ring. Het F1-circuit in hartje Oostenrijk is namelijk het strijdtoneel voor de twee afspraak van het seizoen, in het weekend van 15 en 16 mei.

Persbericht Q1 Trackracing
Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op maandag 3 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons