van der Horst

Beperkte Europese WTCR-kalender biedt nieuwe deelnamemogelijkheden

FIA WTCR
FIA WTCR
De beperking tot zes Europese meetings, gecombineerd met eerder aangekondigde kostendrukkende maatregelen biedt rijders en teams die aanvankelijk geen WTCR-aspiraties hadden onverhoopte inschrijvingsmogelijkheden. Door de coronacrisis konden een aantal rijders hun plannen bovendien niet finaliseren voor 6 maart, sluitingsdatum voor de inschrijvingen. Daarom zal van 20 juni tot 14 augustus een nieuw venster voor full season-inschrijvingen worden geopend.
Het voorstel om inschrijvingen voor één enkele wagen toe te staan gaat uit van de leden van de FIA Touring Car Commission en moet nog wel door de World Motor Sport Council worden goedgekeurd. Dit  geldt overigens ook nog voor de herwerkte kalender.

Om het spel eerlijk te spelen tegenover de ingeschreven teams, zullen teams die één wagen inzetten niet in aanmerking komen voor de  FIA-teamklassering, al scoort de rijder in kwestie wél punten voor het rijdersklassement. Reeds ingeschreven teams krijgen bovendien de mogelijkheid om een bijkomende inschrijving aan te vragen, maar dan enkel voor een rijder die in aanmerking komt voor de rookieklassering. Het feit dat drie van de zes locaties nieuw zijn voor de serie, maakt het nieuwe teams ook makkelijker.

De mogelijkheid om ook op race-by-race-basis deel te nemen blijft bestaan. Deze piloten kunnen dan wel geen punten scoren maar zien hun 'entry fee' gereduceerd, terwijl ze ook het verplicht verhoogde compensatiegewicht gehalveerd weten.

Naast de kostenreducerende maatregelen die we hieronder meegeven beloofde seriepromotor Eurosport Events bovendien de marketing- en promotie-investeringen niet terug te schroeven, ook al werd het aantal meetings tot zes teruggebracht.

Volgende maatregelen moeten deelname aan WTCR alsnog aantrekkelijker maken:

*Eén enkele officiële testdag op de Salzburgring,voorafgaand aan de eigenlijke meeting aldaar.
*Het aantal teamleden wordt met 15% teruggeschroefd, met een maximum van zes per wagen.
*Het aantal ter beschikking gestelde banden wordt met 30% verminderd ( 16 nieuwe voor de eerste meeting, 12 voor de tweede en dan telkens weer 16 voor de volgende confrontaties).
*Ook de benzineprijs wordt tot  €4 per liter teruggebracht (-30%)
*Per meeting slechts 2 free practice sessies, 1 qualifying en 2 of 3 races.
*De betrokken omlopen zijn slechts toegankelijk daags voor de dag waarop de scrutineering gebeurt.

Meer info: Fiona Rees WTCR Teams Coordinator - fiona.rees@fiawtcr.com.

Foto: FIA WTCR/DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op woensdag 10 juni 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons