van der Horst

Berlijn 1: Alles wat u moet weten - de omgekeerde versie

Berlijn e-Prix 2019
Berlijn e-Prix 2019
Woensdag is het zover, dan schiet de Formule E na een pauze van bijna vijf maanden terug op gang. Negen dagen lang zullen alle teams en piloten vertoeven in de Duitse hoofdstad Berlijn, waarbij zij zes races zullen afwerken en dat op drie verschillende circuits. Eerste circuit van dienst is de omgekeerde versie van het huidige tracé dat de Formule E doorgaans afwerkt. Hierbij een overzicht van wat u van de volgende twee dagen kan verwachten.
Het zal raar aanvoelen voor de rijders om eerst de race in omgekeerde richting te moeten afwerken. Waar zij normaal uit hun box naar links draaien, gaat het nu naar rechts; hopelijk maakt niemand daarbij een fout... Al kan hetzelfde ook gezegd worden voor het komende weekend, wanneer men terug naar de originele versie overschakelt. Gezien de start/finish-lijn ongeveer in het midden ligt tussen de eerste en laatste bocht, zal het qua aanloop niet veel uit maken. Nadelig wel is dat dit nieuwe tracé minstens één inhaalplek minder telt aangezien de normaal doordraaiende eerste bocht de meeste kans biedt op wat inhaalacties. Of de piloten nieuwe plaatsen om voorbij te steken ontdekken op dit circuit, zullen we komende woensdag weten.

Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Schaeffler
Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Schaeffler
Berlijn is vooral de laatste twee jaren het terrein geweest van Audi. In 2018 haalde het merk met de vier ringen nog een 1-2 met op kop Daniel Abt, terwijl vorig jaar Lucas Di Grassi toch wel op een zeer dominante wijze de bovenhand nam. Een derde naam die altijd goed presteert in de Duitse hoofdstad is Sébastien Buemi. De Zwitser prijkt namelijk al twee keer op de lijst met winnaars. Vorig seizoen pakte hij de pole, maar kwam hij tekort op een ontketende Braziliaan. Ook Stoffel Vandoorne kende mooie momenten in zijn eerste trip richting het Tempelhof Circuit. Ondanks een niet-optimale wagen wist hij zich op een tweede plaats te kwalificeren. De Rumbekenaar viel wel terug in de race naar een vijfde plaats, maar gezien het circuit hem ligt, schept dit wel mogelijkheden voor de Fanboost-koning.

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Over Fanboost gesproken, als trouwe fan zal u ongetwijfeld weten dat de stemming voor Berlijn ondertussen al sinds vorige week geopend is. Net zoals vorig jaar domineerde Vandoorne deze competitie, maar voor deze race krijgt hij toch tegenstand uit onverwachte hoek. Bij het schrijven van dit artikel ligt namelijk Daniel Abt ver voor op de rest. De Duitser die nog als "valsspeler" beschimpt werd tijdens de Formula E Race at Home Challenge, zijn zitje bij Audi kwijtspeelde, maar toch tijdelijk opgevist werd door NIO, kreeg al veel steun van het publiek bij zijn ontslag en dat publiek trekt die lijn hier door. Ook een andere vaste klant - Antonio Félix da Costa - zit net zoals Vandoorne klaar om een zoveelste Fanboost te ontvangen. Stemmen kan nog tot de start van de race via sociale media of via de link hier.

Nu de meeste mensen van thuis moeten werken en de race nogal ongelukkig op een woensdag en donderdag valt, is er alsnog geen reden om te wanhopen. De races van woensdag en donderdag worden namelijk 's avonds verreden en dat vanaf 19 uur. Wie de rest van de sessies wil zien, zal wel even afscheid moeten nemen van zijn werkcomputer. Woensdag staan de vrije trainingen gepland om 9 uur en 11:30 uur, terwijl de kwalificaties om 14:15 uur van start gaan. Een gelijkaardig schema voor donderdag met de uitzondering dat er maar een vrije training om 11:30 uur afgewerkt wordt. De vrije trainingen zijn live te volgen op de sociale media en het YouTube-kanaal van de organisatie, terwijl u voor zowel de kwalificaties als de race moet afstemmen op Eurosport of RTBF Auvio. Eens donderdagavond voorbij is, krijgen de piloten een dag rust alvorens devolgende twee races op het programma staan. Daarvan zal u komende vrijdag een tijdschema op Autosport.be vinden.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1Woensdag09:00 - 09:45
Vrije Trainingen 2Woensdag11:30 - 12:00
KwalificatiesWoensdag14:15 - 15:00
SuperpoleWoensdag15:00 - 15:20
Berlin e-Prix I race 1Woensdag19:03 - 19:48 + 1 ronde
Vrije Training 3Donderdag11:30 - 12:00
KwalificatiesDonderdag14:15 - 15:00
SuperpoleDonderdag15:00 - 15:20
Berlin e-Prix I race 2Donderdag19:03 - 19:48 + 1 ronde
 
Foto's: Formula E - Kurt VanhoenackerSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op maandag 3 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn 1.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons