van der Horst

Berlijn 1: Edoardo Mortara wint - fenomenale race van Stoffel Vandoorne

Edoardo Mortara
Edoardo Mortara
Tijdens de eerste race in Berlijn was het Edoardo Mortara die de winst behaalde. De ROKiT Venturi-piloot reed praktisch heel de race vooraan en kon op het einde profiteren van een mislukte aanval van Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) om zo de overwinning veilig te stellen. Vergne eindigde als tweede, terwijl Stoffel Vandoorne (Mercedes) op het laagste podiumtrapje mocht staan, nadat de Rumbekenaar na de start nog terugviel naar een twaalfde plaats.
Bij de start kon Mortara zonder problemen Alexander Sims (Mahindra) achter zich houden, al hield de Brit het niet lang vol vooraan, want André Lotterer (Porsche) baande zich een weg naar voren en zette zich achter de ROKiT Venturi. Ook de DS Techeetah's bleven constant vooraan rijden en bleven in het zog van het leidende trio. Intussen kende Vandoorne een mindere start. Tijdens de openingsronden viel de Rumbekenaar naar achteren en reed op een moment twaalfde, net achter teamgenoot Nyck de Vries. Toch kon hij vanaf daar terug naar voren rijden, om halfweg zich weer achter de kopgroep te plaatsen. Vanaf dan was het diegene die de beste strategie op tafel kon leggen, die de winst zou behalen.

Op een kwartier van het einde moesten er nog drie piloten in de top vijf hun Aanvalsmodus wapenen: Mortara, Lotterer en Vandoorne. De Duitser was de eerste die dit deed, terwijl onze landgenoot een ronde langer wachtte. Al moesten beide heren nog eerst voorbij Vergne geraken, wat hen de nodige tijd zou kosten. Ondertussen besloot Mortara om nog twee ronden langer te rijden vooraan vooraleer hij zijn Aanvalsmodus wapende. Terwijl Lotterer en Vandoorne even van de lediing konden proeven, duurde het niet lang voor de Zwitser terug op kop lag. Daarachter kon Vergne zich terug naar de derde plaats hijsen, om dan een ronde later voorbij Vandoorne te gaan. De Fransman probeerde nog voorbij Mortara te geraken, maar dat mislukte, waardoor hij de rest ophield en zo Mortara een vrijgeleide naar de overwinning gaf.

Vandoorne probeerde nog wel voorbij Vergne te geraken, maar was uiteindelijk tevreden met de verrassende derde plaats. Lotterer eindigde als vierde, terwijl Mitch Evans (Jaguar) zich nog in de top vijf kon nestelen. In de tussenstand blijft onze landgenoot aan de leiding, al kruipt Vergne wel dichterbij tot op drie punten. Evans kon de schade beperken, maar verloor wel wat punten, waardoor de achterstand op Vandoorne 14 punten is. Mortara klimt op naar de vierde plaats, voor Robin Frijns (Envision Racing) die na een mooie race pas als twaalfde eindigde. Nu is het afwachten tot morgenvroeg, wanneer men de omgekeerde versie van het tracé zal rijden.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 14 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn 1.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons