van der Horst

Berlijn: Alles wat u moet weten

Start 2018 Berlin E-Prix
Start 2018 Berlin E-Prix
Met de negende manche in het vooruitzicht loopt het vijfde seizoen van de Formule E bijna op zijn einde. Over minder dan twee maanden weten wie de opvolgers worden van Jean-Éric Vergne en Audi Sport Abt Schaeffler. Maar alvorens we daar aan denken, werken we eerst een klassieker af op de Formule E-kalender: de Berlin E-Prix.
Het is al een vaste waarde geworden, het circuit dat gesitueerd is op de Tempelhofluchthaven in Berlijn. Maar liefst vier keer in vijf seizoenen werd de manche in de Duitse hoofdstad daar gehouden, al hebben de organisatoren wel wijzigingen doorgevoerd na de eerste passage. Het tracé van 2,375 km bestaat uit slechts tien bochten, waarbij de eerste twee bochten al direct vrij verraderlijk zijn. Naast de tent waar de piloten door rijden en de lange schuine bocht richting de finish, heeft het circuit toch al bewezen enkele uitdagingen te bieden.

Daniel Abt en Audi Sport Abt Team Schaeffler
Daniel Abt en Audi Sport Abt Team Schaeffler
Wie vorig jaar de race zag, was getuige van twee dominante Audi's. Daniel Abt pakte de pole en zette deze om in een mooie overwinning voor eigen volk. Lucas di Grassi daarentegen had meer werk en moest geduldig wachten tot hij naar de tweede plaats kon opschuiven. Gelukkig wist de Braziliaan daar raad mee en was een meester in weinig energie te verbruiken tijdens zijn eerste stint, zodat hij voluit kon gaan na zijn wagenwissel. Op een derde plaats eindigde toen Vergne, die toen al voor een negende keer op rij dat seizoen binnen de top vijf eindigde en zo zijn titelambities nog meer kleur gaf.

Antonio Félix da Costa
Antonio Félix da Costa
Vandaag gaat de stembus voor de Fanboost weer open. Gezien Stoffel Vandoorne in Monaco voor een zoveelste keer kon genieten van de vele stemmen van de fans, gooien we het voor deze manche het eens over een andere boeg. De Rumbekenaar is namelijk niet de enige die bij elke manche Fanboost kreeg, er is nog een tweede piloot die mee bij de gelukkigen zat: Antonio Félix da Costa. De Portugese BMW-piloot kan niet zo'n hoge cijfers als Vandoorne voorleggen, maar haalt toch geregeld de top drie bij het sluiten van de stembus. Gaan beiden in Berlijn voor een tiende keer op rij bij de beste vijf behoren? We zullen het zaterdagmiddag weten. Net zoals bij de vorige wedstrijden, kan u vanaf 18:30 uur naar hartelust kunnen stemmen en wil via deze link.

Wie dit weekend alles wil volgen of aanwezig wil zijn, zal voor de eerste maal dit seizoen twee dagen moeten incalculeren. De reden hiervoor is dat de finale van de Duitse voetbalbeker op dezelfde dag wordt afgewerkt in het Olympiastadion. Hierdoor moesten de organisatoren hun schema overhoop gooien en zal er op vrijdag zowel een shakedown (vanaf 11:30), een eerste (vanaf 15:30) en een tweede vrije training (vanaf 18 uur) plaatsvinden. De kwalificaties schuiven hierdoor op van rond het middaguur naar 8:45 uur in de ochtend met aansluitend de Superpole, waarna de rijders zich kunnen opmaken voor de race om 13:03 uur. Wat betreft het volgen van alle sessies verandert er natuurlijk niets. De organisatie zend alle sessies uit op hun Facebookpagina, terwijl Eurosport zowel de kwalificaties (9 uur) als de race (om 13 uur) live uitzendt. Telenet PlaySports begint hun live-uitzending vanaf 12:30 uur.
 
SessieDagTijdstip
Shakedownvrijdag11:30 - 12:00
Vrije Trainingen 1vrijdag15:30 - 16:15
Vrije Trainingen 2vrijdag18:00 - 18:30
Kwalificatieszaterdag08:45 - 09:30
Superpolezaterdag09:30 - 09:50
Berlin E-Prixzaterdag13:03 - 13:48 + 1 ronde
 
Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op maandag 20 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons