van der Horst

Berlijn 2: Belgen vooraan in Tempelhof - Da Costa kent mindere dag

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Jean-Eric Vergne mag zaterdagavond helemaal vooraan starten in de achtste manche van de Formula E, de derde race in vier dagen in het Berlijnse Tempelhof. De tweede rij kleurt volledig Belgisch met Jérome D'Ambrosio en Stoffel Vandoorne. Voor de leider in het kampioenschap, de Portugees Antonio Félix Da Costa, werd het een moeilijke dag, met maar net een stek in de top tien.
Het werd al heel snel duidelijk dat er minstens één Belg zou doorstoten naar de Super Pole op de Duitse luchthaven. Stoffel Vandoorne (Mercedes) klokte in de eerste groep de snelste tijd. De tijdentabel bleef zo tot Jean-Eric Vergne (DS Techeetah) de Rumbekenaar een trapje lager duwde. Vergne kende vooralsnog niet al te veel succes in Berlijn, maar toont zich op het normale - lees: in de vertrouwde richting - rondje wel in goede doen. 

Jérôme D'Ambrosio - Mahindra Racing
Jérôme D'Ambrosio - Mahindra Racing
Uiteindelijk zou zelfs de tweede Belg Jérome D'Ambrosio (Mahindra) zich weten te nestelen in het elitegroepje van de Super Pole vanuit de derde groep. Met Alex Lynn zette Mahindra bovendien twee wagens in die top zes. Ook Robin Frijns (Envision) en Maximilian Günther (BMW) plaatsten zich. Een opsteker voor BMW dat voorlopig een dramatisch weekje kent in Tempelhof.


De grootste verrassingen, in negatieve zin dan, kwamen van Antonio Félix Da Costa (DS Techeetah) en Sébastien Buemi (Nissan). WK-leider Da Costa raakte niet verder dan de negende stek, Buemi moest vrede nemen met een vijftiende stek na een sterke midweek. Ook Lucas Di Grassi (Audi), tweede in de WK-stand, deed het niet zo goed, met een elfde plaats op de grid.

Antonio Félix da Costa - DS Techeetah
Antonio Félix da Costa - DS Techeetah
In de Super Pole kende Vandoorne wat problemen. Hij blokkeerde de wielen eens en kustte de muur, waardoor hij niet kon bevestigen en vrede moest nemen met de vierde plaats in de uitslag. Daarmee eindigde hij net achter Jérome D'Ambrosio die wel een sterke ronde reed en vanaf de derde positie mag starten straks - met Vandoorne dus naast zich. Vergne hield Günther met een magistrale ronde van zijn eerste pole position. De Fransman reed maar liefst een halve seconde sneller dan de Duitse BMW. Lynn en Frijns vertrekken vanop de derde startrij.

De race start om 19u, zaterdagavond.

Foto: FIA Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Formule E op zaterdag 8 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Berlijn 2.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons