van der Horst

Bernd Casier voelt nieuwe Ford Fiësta R5 aan de tand

Bernd Casier - Ford Fiësta R5
Bernd Casier - Ford Fiësta R5
In de laatste rechte lijn naar de “Geko Ypres Rally” werd er deze week duchtig getest. Bernd Casier ging in de buurt van het Franse Boeschepe zijn eerste kilometers in de Ford Fiesta R5 afwerken. Bernd Casier vinden we volgende week, na een lange afwezigheid, terug achter het stuur van een Ford Fiesta R5. Een nieuwe bolide die bij het Team Floral van Jean-Marc Valckenaere werd klaargestoomd op basis van de M-Sport afstellingen.
Voor het eigenlijke testwerk trokken Bernd Casier en corijder Pieter Vyncke de grens over, naar het Noord-Franse Eecke. Verdeeld over twee locaties, respectievelijk 2.5 en 3 km lang, werden zowat 140 km afgemaald over het Franse asfalt dat perfect vergelijkbaar is met het Ieperse parcours.

Bernd Casier - Ford Fiësta R5
Bernd Casier - Ford Fiësta R5
“We hebben ons vooral op de afstelling van de vering geconcentreerd”, weet Bernd Casier. “De M-Sport specificaties zijn van huize uit iets zachter, vandaar dat het zo typische parcours in de Westhoek toch wel enige aanpassing vraagt. Na een ganse dag hard werken denk ik dat we een goed compromis gevonden hebben voor de finale afstelling van de R5. Omdat Pieter ook samen met Kevin Abbring is gaan testen met de Peugeot 208 T16, hebben we bovendien ook enkele vergelijkingspunten. Zo lijkt de Peugeot iets harder afgeveerd, maar het zal vrijdagavond vlug blijken wel de meest ideale set up is”.

Casier maakte op het hoofdzakelijk droge Franse asfalt (al waren er ’s morgens toch ook wat vochtige plekken te bespeuren) ook een eerste keer, en met tevredenheid,  kennis met de in het ERC verplicht te gebruiken Michelin banden.
Ondanks een gebrek aan ritme – Casier reed in september 2013 zijn laatste wedstrijd in Kroatië waar hij samen met Pieter Tsjoen het stuur deelde van de Italiaanse Skoda Fabia en met een 4de plaats afsloot – heeft het team een plaats in de top 5 als ambitie voor de 50ste Ieperse rally.

Dit weekend komen ze nog een laatste keer in actie in de Rally van Wervik waar ze, net als die andere debutant Vincent Verschueren (Citroën DS3 R5), buiten klassement zullen deelnemen. Dat stelt hun in staat een beperkt aantal chronoritten te betwisten en tussendoor nog uitvoerig te sleutelen aan de afstelling van de Fiesta, mocht dit nodig zijn.

Foto's: Willy WeyensDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op donderdag 12 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Geko Ypres Rally.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons