van der Horst

Bernhard ten Brinke wint zwarte openingsrit Dakar

Bernhard ten Brinke-Tom Colsoul - Toyota Overdrive
Bernhard ten Brinke-Tom Colsoul - Toyota Overdrive
De Nederlander Bernhard ten Brinke en zijn Belgische navigator Tom Colsoul hebben de proloog van de 38ste editie van de Dakar gewonnen. Die korte openingsrit werd overschaduwd door een zwaar ongeval waarbij vier personen gewond zijn geraakt. De organisatie besliste meteen om de wedstrijd te neutraliseren.
Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
"Er heeft zich op de proloog een ongeval voorgedaan na 6,6 kilometer met de wagen 360. De wagen werd van de weg gegooid en raakte daarbij vier toeschouwer", opent de organisatie in een kort communiqué op hun website. Vier helikopters en drie ambulances van de organisatie gingen meteen ter plaatse, samen met acht lokale ambulances.

Het ongeval overschaduwde de etappewinst van de Nederlands-Belgische formatie Bernhard ten Brinke - Tom Colsoul in hun Toyota en boekte de eerste Nederlandse zege ooit bij de wagens. Het duo legde de elf kilometer af in een straffe 6'08". Hij was daarmee drie seconden sneller dan de Spanjaard Carlos Sainz in de Peugeot en vier tellen dan Xavier Pons, ook al een Spanjaard, in een Ford.

Topfavoriet Nasser Al-Attiyah klokte met zijn Mini de vierde tijd op amper vijf seconden, net zoals Marek Dabrowski in een Toyota.

Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Uiteraard werd er ook uitgekeken naar de rallyrookies Mikko Hirvonen (Mini) en Sebastien Loeb (Peugeot). Hirvonen posteerde zich op een zevende stek, net na meervoudig winnaar bij de motoren Nani Roma. Sebastien Loeb nestelde zich dan weer net in de top tien op negen seconden van de winnaar. Hij klokte dezelfde tijd als teamgenoot Stéphane Peterhansel.

Verder vinden we nog Martin Prokop op plaats 14, de Nederlander Erik Van Loon op stek 19 en Guerlain Chicherit op de 24ste plaats, net voor de Amerikaanse spektakelman Robby Gordon.

Bij de motoren, waar de strijd helemaal open ligt nu alle oud-prominenten overgestapt zijn naar de wagens, ging de winst naar Joan Barreda Bort. De vrachtwagens kwamen na het ongeval niet meer in actie.

Zondag gaat het van Rosario naar Santa Fe, volledig op Argentijnse bodem. De wagens krijgen 662 km voorgeschoteld waarvan 258 tegen de chrono.

Foto's: Willy Weyens / Ten Brinke Press

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 3 januari 2016.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons