van der Horst

BK en VAS Rallycross dit weekend van start in Maasmechelen

Coox in duel met Snoeck
Coox in duel met Snoeck
Maasmechelen krijgt de eer om het BK Rallycross op gang te schieten. Vorig seizoen was dit nog in het Engelse Lydden Hill, gevolgd door het Duitse Buxtehude en het Nederlandse Valkenswaard. Het seizoen werd dan vervolgd met drie wedstrijden in Maasmechelen. Voor 2015 is dit enigszins anders en staan (voorlopig) geen buitenlandse wedstrijden op de kalender.
  • Circuit Zolder DTM
WK rijder Jos Jansen opnieuw in eigen land
WK rijder Jos Jansen opnieuw in eigen land
De drie buitenlandse wedstrijden vorig jaar kwamen er omdat Maasmechelen op dat moment het enige permanente rallycross circuit was. Een gans seizoen op één circuit organiseren dat daar bovenop nog enkele maanden verplicht moet sluiten vanwege de vogelpopulatie, was geen optie waardoor de organisatie van de RACB de toelating kreeg om meerdere malen in het buitenland te organiseren.

Gezien er vanaf 2015 ook kan worden georganiseerd in Mettet, komt daar nu verandering in en mag ook het BK Rallycross maar één buitenlandse wedstrijd in rekening brengen. Normaliter zou dit het Duitse Buxtehude moeten zijn, maar omdat de vooropgestelde datum te dicht bij het WK RX lag, moet de BORA nu naar een andere locatie zoeken. Zoals de zaken er momenteel voor staan, worden er vier wedstrijden verreden in Maasmechelen en één in Mettet. Voorlopig is er dus geen spoor van een buitenlandse wedstrijd. Gezien het aantal wedstrijd nu is terug geschroefd naar vijf, is er ook geen sprake meer van een schrapresultaat en tellen alle wedstrijden mee voor het BK Rallycross. Dit seizoen worden ook de Touring Cars geschrapt wegens te weinig interesse. De Volvo C30 van Sterkens, de Ford Fiësta van Nick Snoeys en de Skoda Fabia van Jean-Michel Laurent zullen er wel bij zijn, maar rijden mee met de Supernationals. Kampioen Nick Snoeys last een sabbatjaar in en zijn Fiësta komt in handen van vader Dré Snoeys

Zodoende krijgen we met de SuperCars, Super1600, de SuperNationals die hun vierde seizoen opgesplitst ingaan met +2000cc- en –2000cc en dus vier Klassen.

Verder geen of weinig wijzigingen. Een loting zal de startorde voor de eerste reeks bepalen. Voor de tweede en derde reeks zullen de gereden tijden als opstelling dienen. De beste 16 zullen opgesteld worden voor de 2 semifinales die met 8 wagens van start gaan en waarvan de 4 best geklasseerde van elke halve finale doorstoten naar de ultieme finale. De puntenverdeling blijft gehandhaafd zoals in het verleden met 20 punten voor de winnaar en 17,15, 13, 12, 11 tot 1 punt voor plaats zestien.

SuperCars

Jochen Coox opnieuw favoriet
Jochen Coox opnieuw favoriet
De Nederlander Ron Snoeck zal bij de SuperCars zijn titel komen verdedigen. Dat de dubbele titelhouder (BK & NK) van 2014 concurrentie mag verwachten is een feit, al heeft de Seat-rijder ook niet stil gezeten wat betreft evoluties aan de wagen. In eerste instantie is er de VW Scirocco van Jochen Coox die reeds zes jaar geen titel meer aan zijn palmares mocht toevoegen.
“Na de crash in het WK in Buxtehude is de Scirocco heropbouwd bij Gunnarsson in Zweden en zou hij er beter moeten uitkomen dan voordien. We gaan dan u ook meer dan ooit voor de titel ”
Naast Snoeck mogen we met Wil Teurlings (Volvo S40), Marcel Ottink (Skoda Fabia) en Jos Kuypers nog drie Nederlanders op de startgrid verwachten. Wie ook van de partij zal zijn na een volledige WK-avontuur 2014 is Jos Jansen. De man uit Hoeselt die op het WK steeds gevreesd werd door de concurrenten voor zijn snelle starts zal naast een volledig Belgisch kampioenschap ook een gooi doen naar de grootste beker in de Rallycross Challenge. Naast het exemplaar van Coox is er nog een tweede VW Scirocco van Ronny Scheveneels. Ook de ex-Van Mechelen Subaru Impreza zal opnieuw van de partij zijn en nu in handen van Johnny Verkuringen.
 
Super1600

Duel Van Den Branden-Stouten
Duel Van Den Branden-Stouten
In de Super1600-klasse is het uitkijken naar kampioen Davy Van Den Branden die met zijn Citroën DC3 naast het BK ook de zeven wedstrijden van het IMG zal afwerken die meetellen voor het EK RX en van start gaat in het Portugese Montalegre. Oppositie moet er komen van vice-kampioen Dennis Remans met een nieuwe Ford Fiesta Mk7 en Dave Van Beers, eveneens in een gloednieuwe Renault Clio Mk3. Verder zijn er nog Bart Stouten, Danny Luyten (Toyota Yaris), Pascal Roumans (Ford Fiesta) en Joel Strackx (Honda
Nieuwe Renault Clio MK3 voor Dave Van Beers
Nieuwe Renault Clio MK3 voor Dave Van Beers
Civic) die samen met het Nederlandse trio Willem Veltman (Citroën C2), Gerjo De Brouwer (Suzuki Swift) en Thijs Heezen (Ford Fiesta Mk7) voor het nodige weerwerk zullen zorgen.


Supernationals -2000

Martijn Vanhove - BMW M3
Martijn Vanhove - BMW M3
Bijna dertig piloten zullen de strijd aangaan om de titel bij de SuperNationals -2000cc en titelverdediger Steven Stessens zal het er niet gemakkelijker op krijgen, al is de man uit Diepenbeek van een groot concurrent verlost. Vice-kampioen Marc Vandenbergh zegt de -2000 vaarwel en zet aan in de +2000 met een Mercedes 190 E. Martijn Vanhove (BMW), Jef Mertens (Opel Astra) en Dirk Hansen (Renault Clio) zijn de gevaarlijkste outsiders.


Supernationals +2000

Maris - Bex - Volders
Maris - Bex - Volders
De SuperNationals + 2000cc telt 25 inschrijvingen. De combinatie Luc Maris en zijn Volvo 242 blijft en gaat resoluut voor een nieuwe titel. Vice-kampioen Kristof Bex (Volvo S40), die afgelopen jaar op drie puntjes strandde, is er ook opnieuw bij, net als de snelle Steve Volders met zijn Ford Escort MK1. Verder ook nog Filip Vanderheyden (Volvo S40) en de Nederlandse amazone Mandy Kasse (BMW M3).VAS Regionaal

Op zaterdag 7 maart a.s. zal er voor spektakel gezorgd worden door de meer dan 80 ingeschreven regionale rallycrosspiloten uit drie klassen die aan hun eerste wedstrijd voor het VAS-kampioenschap 2015 toe zijn, (aangevuld door heel wat Nationale piloten die de eerste testen willen uitvoeren voordat ze op zondag aan het echte werk toe zijn). Het VAS-kampioenschap bestaat uit zeven wedstrijden met vier op het Duivelsbergcircuit en drie op het Glosso circuit te Arendonk.

Met in totaal meer dan 170 ingeschreven piloten (over 2 dagen) is deze seizoensopener nu al meer dan een geslaagd.

Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Rallycross Nationaal op donderdag 5 maart 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Maasmechelen.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons