van der Horst

Haspengouw opent de debatten

Vincent Verschueren - Skoda Fabia R5
Vincent Verschueren - Skoda Fabia R5
Komende zaterdag opent de Rally van Haspengouw traditioneel de debatten van het nieuwe Belgische Rallykampioenschap. De organisatie mag tevreden zijn want er kondigt zich op verschillende fronten een mooie, kwaliteitsvolle strijd aan. Het is nog wat koffiedik kijken of er nu echt een favoriet voor de titel zal opstaan. Het resultaat zaterdagavond kan alvast veel duidelijk maken.
2017 was zonder meer beklijvend. Iedere rally werd een zenuwslag en de strijd om de titel werd pas beslecht in de afsluitende Condroz Rally. Of de spanningsboog even strak wordt getrokken in 2018 is nog maar de vraag, maar de seizoensopener doet alvast het beste vermoeden.

Kris Princen - Skoda Fabia R5
Kris Princen - Skoda Fabia R5
Opvallend is alvast dat niemand, of het zou Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) moet zijn (hij maakt woensdag zijn plannen bekend), zeker is van een vol BK-programma. Alle outsiders, van Kris Princen (Skoda Fabia R5) tot Cédric Cherain (Skoda Fabia R5), hebben het over "een zestal" wedstrijden. Dat is niet vreemd want dit jaar worden slechts zes van de negen resultaten in rekening gebracht. De kans op veel rechtstreekse duels lijkt daardoor ook een beetje kleiner. Daardoor wordt het resultaat in de Haspengouw uitermate interessant. Wie een nulscore of een slecht resultaat boekt, zal er meteen een extra rally moet bij nemen (en vooral budgetteren). Wie een goede eindnotering laat optekenen heeft alvast een stevige troef achter de hand.

Voor de overwinning in Landen springen alvast drie namen in het oog. Kris Princen  ging er vorig jaar aan de haal met de overwinning, al had hij niet veel over op Vincent Verschueren. Cédric Cherain lijkt de belangrijkste derde hond al deed hij de jongste jaren nooit echt mee voor de overwinning.

Maar er zijn nog kapers op de kust. Guillaume de Mévius (Peugeot 208 R5) keert met vertrouwen terug uit de Monte-Carlo en liet in de Condroz al aardige dingen zien. Ook Steve Matterne (Skoda Fabia R5) kan verrassen in zijn achtertuin al zal hij wel nog moeten wennen aan de Skoda.

Voor een stek in de top vijf is het uitkijken naar VAS-kampioen Steven Dolfen (DS3 R5), Historic-kampioen Robin Maes (Skoda Fabia R5) en vice-Juniorkampioen Sébastien Bédoret (Peugeot 208 R5). Nog één man mogen we niet uit het oog verliezen. Marc Timmers en Peter Kaspers brengen een Subaru s12 WRC in stelling. Bij droog weer kunnen ze op het snelle parcours zeker een gooi doen naar een dichte ereplaats. (En "hopelijk" winnen ze niet, of anders zit het avontuur met de WRC er al terug op, dankzij een doldwaas regeltje in het BRC-reglement dat nog lijkt de dateren uit het Napoleontische regime).

Patrick Snijers
Patrick Snijers
Bij de GT's kondigt zich een schitterend duel aan tussen Patrick Snijers en Gunter Monnens. Bij de junioren staan Grégoire Munster, Niels Reynvoet en Thibaud Mazuin voor het jaar van de bevestiging. Met Stijn Pacolet en Manuel Canal-Roblès krijgen ze alvast enkele mooie referenties in de gouw. In de M-Cup mag Franky Boulat stevige tegenstand verwachten van Mats Van den Brand en Kurt Braeckevelt en bij de historics is het zoeken naar een waardige tegenstander voor Paul Lietaer en zijn nagelnieuwe Opel Manta 400.

Twaalf proeven op het programma, waarvan het gros hertekend. Klokslag 8u rijdt de eerste wagen over het podium. 157 kilometer tegen de klok later kennen we de winnaar.

Foto's: RIP, De Broodplank

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 20 februari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Haspengouw.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons