van der Horst

BK Rallycross start dit weekend in Maasmechelen

Michaël De Keersmaecker - Volvo 242
Michaël De Keersmaecker - Volvo 242
Op zaterdag 2 en zondag 3 maart a.s. vindt op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen de eerste meeting voor het VAS en Belgische rallycross kampioenschap plaats. Alle kleppers, zoals de regerende kampioenen uit 2012, zullen van de partij zijn om hun titel te verdedigen in hun respectievelijke klasse, die ook dit jaar op dezelfde manier zal ingedeeld met SuperCars, Super1600, TouringCars en de SuperNationals die hun tweede seizoen opgesplitst ingaan met +2000cc en –2000cc. Na de voorafgaande trainingen en de verplichte chrono’s, gaat omstreeks 12.00 uur het rallycrossseizoen 2013 officieel van start.
Het kampioenschap omvat 4 Belgische en 3 buitenlandse wedstrijden, waaronder het Britse Lydden Hill (17 maart), het Nederlandse Valkenswaard (14 april) en het Franse Essay (20 mei). Via een schrapresultaat zullen de zes beste uitslagen weerhouden worden voor de eindafrekening van het kampioenschap.

BK Rallycross 2012 - Start
BK Rallycross 2012 - Start
Bij de SuperCars vallen er wat nieuwigheden te noteren. Zo zal tweevoudig regerend kampioen Jos Kuypers uitpakken met een nieuwe Ford Focus MK3 en zowel het Belgisch als het Nederlands kampioenschap betwisten. Oppositie mag de Nederlandse Italiaan verwachten van zijn ex-wagen, de Ford Fiesta MK 7, nu in handen van Patrick Van Mechelen. “Het wordt zeker nog wennen na al die jaren met de Subaru, maar een overwinning sluit ik niet uit”, aldus de snelle man uit Herent.  

Ook de laatste winnaar van vorig jaar bij de SuperCars, Jochen Coox, wordt met zijn VW Scirocco T20 4x4 één van de titelkandidaten. De Scirocco van de VAG-dealer stond bij de seizoenafsluiting na enkele testwedstrijden op punt en haalde het hoogste schavotje. Merkgenoot van Coox, Ronny Scheveneels, heeft ook wat verbeteringen aangebracht aan zijn exemplaar en hoopt zo hoog mogelijk te eindigen. Jos Jansen (Ford Focus MK 3) en Koen Pauwels (ex-Andy Scott Ford Focus MK2) kwamen met een goed gevoel terug uit Engeland waar ze testten in Lydden Hill en nemen ook een optie op het podium. Pauwels zal naast het BK bij de SuperCars ook het RX-kampioenschap aansnijden bij de TouringCars. Het Nederlandse duo Ron Snoeck (Seat Leon) en Jan Van Loon (Ford Fiesta MK7) is ook terug van de partij, evenals regerend Europees TouringCars-kampioen Anton Marklund. De Zweed wil na heel wat testwerk nu ook wat competitie-ervaring opdoen in zijn gloednieuwe VW Polo T20 4x4 en wordt een te duchten outsider.

Davy Van den Branden - Citroën DS3 Super 1600
Davy Van den Branden - Citroën DS3 Super 1600
Bij de Super1600 zijn alle ogen gericht op regerend kampioen Davy Van Den Branden die met een gloednieuwe Citroën DS3 uitpakt. De man uit St-Niklaas mag zich meteen meten met de Renault Clio van Dave Van Beers, die vorig jaar via een zeer regelmatige score op één puntje van de titel strandde. Ook thuisrijder Dennis Remans liet zijn Ford Fiesta verder evolueren, nadat hij vorig jaar het seizoen afsloot met twee zeges. Bart Stouten (Toyota Yaris) en het Nederlands trio Snoeijers (Clio), Van de Wege (Yaris) en Veltman (C2) mogen ook niet uit het oog verloren worden.

Bij de TouringCars geen Pauwels en Bonnet meer. Pauwels rijdt nu bij de SuperCars en Pedro Bonnet heeft de overstap gezet richting circuit. Zijn Volvo C30 werd overgekocht door Filip Baelus die overkomt van de SuperNationals. Hij zal het moeten opnemen tegen het koppeltje Nick Snoeys en Mandy Kasse die vorig jaar respectievelijk  tweede en vierde eindigden.

Kampioen Pedro Cokelaere staat het hoogst aangeschreven met vier opeenvolgende overwinningen met zijn Honda Civic bij de SuperNationals -2000cc en zal uiteraard zijn titel verdedigen. “Ik verwacht wel veel tegenstand van onder meer Steven Stessens (Vauxhall Nova), Tom Meeusen (Mitsubishi Lancer), Marc Vandenbergh (Seat Ibiza) en enkele piloten die de overstap maakten van de VAS naar het BK”, aldus de man uit Opwijk.

Volvo C30 SuperNational voor De Keersmaecker
Volvo C30 SuperNational voor De Keersmaecker
Nu viervoudig kampioen Luc Maris zijn Volvo S40 doorverkocht heeft aan Phillip Vanderheyden zal alleen zoon Steven van de partij zijn en staat er voor vader Maris een sabbatjaar op het programma. “Ik heb nog wat verplichtingen bij Vanderheyden qua afstelling en verder zal ik nog sleutelen aan de wagens van zoon Steven en de gebroeders  Ludo en Henri Vangeneugden die dit jaar ook de overstap maken naar het Nationaal gebeuren, maar ik sluit een comeback zeker niet uit”, aldus de man uit Zonhoven. Of kampioen Kristof Bex hierdoor vrije vaart krijgt, is nog helemaal niet zeker. Hij moet namelijk opboksen tegen tweevoudig winnaar Michaël De Keersmaecker die nu de Volvo C30 van Filip Baelus voor drie wedstrijden zal besturen. Spektakel verzekerd als de JDK-rijder uitpakt bij de SuperNationals. De Keersmaecker ziet het ook een beetje als een alternatief, nu hij koos voor RXRallycross en met de Ford Focus WRC niet in België aan de bak komt.

Op zaterdag wordt het spektakel verzorgd door de regionale rallycrosspiloten uit drie klassen die aan hun eerste wedstrijd voor het VAS-kampioenschap 2013 toe zijn (aangevuld met heel wat Nationale piloten die de eerste testen willen uitvoeren voordat ze op zondag aan het echte werk toe zijn). Het VAS-kampioenschap zal bestaan uit zeven wedstrijden; vier op het Duivelsbergcircuit en drie op het Glosso circuit te Arendonk.

Foto's: BRCV pressDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Rallycross Nationaal op woensdag 27 februari 2013.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons