van der Horst

BK Rallycross Lydden Hill: Winst voor Procter – Kuypers pakt de puntenpot

Jos Kuijpers - Ford Focus MK3
Jos Kuijpers - Ford Focus MK3
Twee weken na de openingsmanche in Maasmechelen moesten de Belgische troepen reeds richting het Engelse Lydden Hill voor de tweede wedstrijd voor het Belgisch kampioenschap. Regen, regen en nog eens regen toverde de omloop om in een modderpoel voor deze gemengde manche voor het Belgisch en Brits kampioenschap.
  • De Swert Opticiens
Op de Supernationals na wist geen enkele Belg de wedstrijd naar zijn hand te zetten en te winnen. Procter (SuperCars), Tohill (TouringCars) en Snoeyers (Super1600) gingen met de grootste beker lopen, terwijl de Belgische successen te vinden waren in de SuperNationals met Stessens (-2000cc) en Bex (+2000cc)
 
Bij de SuperCars was de pole voor de Noor Andreas Bakkerud die de Citroën DS3 uitgebreid kwam testen met het oog op het FIA European Championship dat in Lydden Hill van start gaat. Hij blies evenwel de motor op en rolde zodoende de rode loper uit voor de concurrentie. Procter was met de Ford Focus onmiddellijk gaan jokeren en ging nadien iedereen oprapen. Van Mechelen die een ganse dag sukkelde met een niet optimaal draaiende motor in zijn Ford Fiësta volgde het voorbeeld van Procter, maar kreeg een karrenvracht modder op de voorruit die hij via de ruitenwissers niet kon weg halen en zodoende moest hij van het gas. Julian Godfrey en Jos Kuypers waren aldus de eerste leiders tot ze tijdens hun jokerronde werden opgewacht door de latere winnaar Procter. Met Bakkerud, Kuijpers en Godfrey op de eerste startrij van de A-finale kregen we een onuitgegeven startopstelling met de regerende Europees kampioen Super1600, de Belgische en de Britse kampioenen op één startrij. Achter voorvermeld drietal was het Koen Pauwels die met de Ford Focus de meerdere bleef van thuisrijder Pat Doran (Citroën DS3), Jos Jansen (Ford Focus) en Patrick Van Mechelen. Coox moest reeds tijdens de kwalificatie de handdoek werpen met een defecte turbo. In de tussenstand pakt de Nederlander met Italiaanse licentie, Jos Kuijpers de leiding over van Patrick Van Mechelen, terwijl Koen Pauwels op een puntje volgt op Van Mechelen. De top 3 ligt heel dicht bij elkaar en dit zal waarschijnlijk leiden tot een spannend Belgisch kampioenschap.

Marcel Snoeijers - Renault Mégane Super1600
Marcel Snoeijers - Renault Mégane Super1600
Dave Van Beers bolde als eerste over de meet in Super1600, maar werd terug gezet naar de laatste plaats omdat hij de jokerronde over het hoofd zag. De overwinning ging naar de Nederlander Marcel Snoeijers die voor de eerste maal aan de aftrap kwam met de Renault Mégane. Fordrijder Dennis Remans werd tweede en versterkt zodoende zijn leiderspositie in de tussenstand van het kampioenschap. Stouten vervolledigde het podium in zijn Toyota Yaris en blijft tweede in de tussenstand voor Van den Branden die als vierde over de finish kwam en blijkbaar iets voorzichtiger omspringt met de mechaniek na de motorbreuk in Maasmechelen.

Tohill versus Sterkens
Tohill versus Sterkens
Bij de TouringCars was er geen kruid gewassen tegen de Ford Fiësta van de Ier Derek Tohill die kwam, zag en overwon. Jos Sterkens werd in zijn Volvo C30 tweede voor de Mitsubishi van Ivo van den Brandt en de Ford Fiësta van Mandy Kasse. Hierdoor krijgen we in het kampioenschap een ex aequo met Sterkens en van den Brandt op een gedeelde eerste plaats.


Steven Stessens - Vauxhall
Steven Stessens - Vauxhall
Steven Stessens won de Klasse SuperNational -2000cc voor Tom Meussen en Yves Moonen. Hierdoor maakt de Vauxhall-rijder een sprong van de derde naar de eerste plaats in de tussenstand. Winnaar van de openingsmanche in Maasmechelen, Martijn Vanhove werd pas 6de en komt op de tweede plaats voor Marc Vandenbergh die 5de werd en ook een plaats moet opschuiven in de tussenstand.

Kristof Bex - Volvo S40
Kristof Bex - Volvo S40
Geen Michaël De Keersmaecker aan de start in Lydden Hill. De JDK-rijder is nog herstellende van de zware klap die hij te verwerken kreeg in Maasmechelen en waarbij hij een spierscheur opliep. Kristof Bex, tweede in Maasmechelen met zijn razendsnelle Volvo S40, was de winnaar bij de SuperNationals +2000cc. Hij klopte Steven Maris en Henri Vangeneugden en dus kregen we een volledig Volvo-podium. Filip Vanderheyden was in de ex Volvo van Luc Maris een ganse dag goed onderweg en pakte de tweede startplaats in de A-finale. Maar tijdens de prégrid kreeg hij af te rekenen met technische averij en moest de handdoek in de ring gooien. Ook hier krijgen we na de overwinning van Bex een ex aequo in de tussenstand met een gedeelde eerste plaats voor Maris en Bex.Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op maandag 18 maart 2013.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons