van der Horst

Maasmechelen: Voorbeschouwing van de organisatoren

Duivelsberg Circuit Maasmechelen
Duivelsberg Circuit Maasmechelen
Op zaterdag 9 en zondag 10 augustus a.s. opent het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen opnieuw de deuren voor de éérste officiële wedstrijd op Belgisch grondgebied van het Rallycross kampioenschap 2014. Het kampioenschap telde al vooraf 3 buitenlandse wedstrijden, nl. Lydden Hill (GB) - Buxtehude (D) - Valkenswaard (NL). Op zaterdag zal er rallycross gereden worden door de regionale VAS-piloten. Met de voorafgaande vrije trainingen zal op zondag omstreeks 12.00 uur het echte werk van start gaan.
Op het Duivelsbergcircuit zal dit weekend de vierde BK-wedstrijd plaatsvinden voor de SuperCars – Super1600 en TouringCars, de SuperNationals (- en +) deze laatstgenoemden zijn na Mettet aan hun vijfde BK-wedstrijd toe. Met een extra dosis motivatie zullen de zeer talrijk ingeschreven piloten aan de start verschijnen en proberen de snelste te zijn om zo de titelambities te verstevigen in één van de vijf klassen.
Bij de SuperCars liet iedereen wel één of twee buitenlandse uitstappen vallen waardoor Noorderbuur Ron Snoeck (Seat Leon Mk2) het klassement aanvoert voor Jochen Coox en Koen Pauwels. De enige die zich aan de drie uitstappen waagde, was Ronny Scheveneels. De VW Scirocco-rijder werd flink geremd door motorproblemen en sleepte enkel in Buxtehude een derde plaats in de wacht. “ Ik ben het beu om telkens aan de VW-krachtbron te moeten sleutelen en zonder resultaat te eindigen, daarom heb ik besloten in samenwerking met Marcel Ottink om de nu 16 i.p.v. de vroegere 20 kleppen-motor wat meer uit te breiden waarvoor ik voor deze wedstrijd forfait moet geven, maar wel van de partij zal zijn voor een podiumplaats tijdens de wedstrijd in september ” aldus de VW-rijder. In de overige buurlanden moest hij puntenloos richting Balen, waardoor  Scheveneels vooraf gegaan wordt in de tussenstand door het Nederlandse trio Will Teurlings (Volvo S40 Mk1) en Jan Van Loon (Ford Fiesta Mk7) en Marcel Ottink (Skoda Fabia Mk2) - die wel van de partij zullen zijn op het Duivelsbergcircuit. De grootste favoriet en lokaal matador Jochen Coox moet vanwege een tekort aan onderdelen ook forfait geven voor deze vierde wedstrijd. “ Mijn voor- en achterdifferentieel zijn nog bij Gunnarsson in Zweden waar ze pas midden deze week (na verlof) terug aan het werk gaan en mijn spullen niet tijdig klaar zullen zijn “ aldus de garagehouder uit Rekem. Jos Jansen, heeft vanwege verplichte deelname aan het RX - WK in Canada op 7-8 augustus, moeten afzien van deze wedstrijd.

Bij de Super1600 is de spanning te snijden tussen de top drie, die slechts een eenheid gescheiden zijn van elkaar. Regerend kampioen Dennis Remans (Ford Fiesta) staat één puntje voor op Citroën DS3-rijder Davy Van Den Branden en Renault Clio-piloot Dave Van Beers, die samen de tweede plaats delen. Maar het Nederlandse trio Marcel Snoeijers (Renault Mégane Mk3), Willem Veltman (Citroën C2) en Thijs Heezen (Ford Fiesta Mk7) liggen op de loer om de top drie binnen te rijden. De overige deelnemers hebben maar één resultaat geboekt en zijn daarom in de achterhoede van het klassement verzeild geraakt. Dit betekent uiteraard niet dat ze niet van de partij zullen zijn in Opgrimbie.

De leider bij de TouringCars Jos Sterkens zal voor deze wedstrijd ook forfait geven. De man uit Hoogstraten heeft namelijk zijn Volvo C30-krachtbron tijdens een RCE-wedstrijd in het Franse Kerlabo naar de eeuwige jachtvelden gereden. “ Een gat in de motorblok ” gaf Jos ons te verstaan “ en ik wil wel klaar zijn voor de RCE-wedstrijd te Valkenswaard de week later. Door het uitvallen in Kerlabo kan ik mij niets meer permitteren wat dit kampioenschap betreft en ik stel dan ook alles in het werk om de echte oorzaak te kunnen achterhalen van deze motorschade ” aldus de leider in het RCE en BK. Dit houdt in dat Nick Snoeys (Ford Fiesta), Patrick Mertens (VW Polo) en Ivo Vandenbrandt (Mitsubishi Colt) vrije vaart hebben qua overwinningskansen.

Bij de SuperNationals -2000 heeft vicekampioen Steven Stessens met zijn Vauxhall Corsa B stevig de leiding in handen voor de Opel Corsa C van Jef Mertens en de Seat Ibiza Mk2 van de Desselse autohandelaar Marc Vandenbergh. Beiden kijken ook nog uit naar hun eerste overwinning van het seizoen. Martijn Vanhove te werk in Mettet met zijn gloednieuwe BMW, werd betrokken in een crash en verzeilt van twee naar vier in de tussenstand. Hij wordt op de voet gevolgd door Joël Strackx met zijn Honda Civic die de top vijf afsluit.   

De top drie bij de SuperNationals +2000 wordt gedomineerd door Volvo-rijders. Aanvoerder en regerend kampioen Kristof Bex (Volvo S40 Mk1) was nog niet uit de top twee weg te denken terwijl Luc Maris in dezelfde richting gaat. Hij moest echter wel in Valkenswaard puntenloos naar Zonhoven. Dit is bijgevolg ook het verschil in de puntenstand. Plaats drie is voor Filip Vanderheyden (Volvo S40 Mk2) die ook in Mettet die plaats veroverde. De eerste niet-Volvo-rijder is Nieuwerkerkenaar Steve Volders (Ford Escort Mk1) gevolgd door de BMW-amazone-rijdster uit Nederland Mandy Kasse die de top vijf in het klassement afsluit. 

Op zaterdag 9 augustus a.s. zal er voor spektakel gezorgd worden door de 75 VAS-piloten die aan hun vijfde wedstrijd toe zijn van hun kampioenschap 2014.

BRCV pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op dinsdag 5 augustus 2014.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons