van der Horst

BK Rallycross start dit weekend zonder drievoudig kampioen Van Mechelen

Coox versus Jansen
Coox versus Jansen
Komende zaterdag (VAS) en zondag (BK) opent het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen opnieuw zijn poorten voor de eerste wedstrijden van het seizoen 2014. 71 wagens staan klaar, maar het seizoen zal starten zonder Patrick Van Mechelen die vorig seizoen zowel de Belgische, de Nederlandse als de Challenge Europe titel op zijn conto zette. Van Mechelen: “We zullen niet starten zondag in Maasmechelen. De reden is vrij simpel: we hebben onvoldoende budget om het seizoen competitief te rijden. Het onderhoud om een SuperCar op topniveau te houden is duur. Ik ga steeds voor de zege en een plaats in de middenmoot zegt me niets. Momenteel is dit echter niet mogelijk en zodoende hebben we besloten om voorlopig niet te starten”.
Duel Kuypers-Van Mechelen
Duel Kuypers-Van Mechelen
Het wedstrijdsysteem is ietwat gewijzigd. Er is geen tijdstraining meer die de startopstelling van de eerste kwalificatiemanche bepaald. Deze wordt vervangen door een loting. Ook zullen de 16 besten na de kwalificatiereeksen worden opgesteld voor de 2 semifinales die met 8 wagens van start gaan en waarvan de 4 best geklasseerden van elke halve finale doorstoten naar de ultieme finale waaruit dan de latere winnaar zal komen; De puntenverdeling blijft gehandhaafd zoals in het verleden met 20 punten voor de winnaar en 17,15, 13, 12, 11 tot 1 punt voor plaats zestien.

Het Belgisch kampioenschap omvat 4 thuisraces en 3 buitenlandse wedstrijden met het Britse Lydden Hill, het Duitse Buxtehude en het Nederlandse Valkenswaard. Na aftrek van een schrapresultaat zal er na zes wedstrijden een tussenstand worden opgemaakt want de finalewedstrijd in oktober moet verplicht in rekening worden genomen en deze slotmanche zorgt steeds voor de nodige spanning.

Jochen Coox - VW Scirocco SuperCar
Jochen Coox - VW Scirocco SuperCar
Door de afwezigheid van Van Mechelen heeft Rekemnaar Jochen Coox een zware concurrent minder. Het is reeds van 2009 geleden dat de VW-Audi dealer met de Skoda Fabia T16 4x4 nog eens de titel pakte. Coox beweert dat de VW scirocco Mk3 beter dan ooit is afgesteld nadat deze pas terug is uit Zweden waar hij grondig onder handen werd genomen door motorspecialist Ingvar Gunnarsson.


Coox:  “Ikzelf ben goed voorbereid, het komt erop neer het goede ritme terug te vinden na de winterstop. Ook het Nederlands kampioenschap staat op onze agenda en mogelijk ga ik ook het Zweeds kampioenschap betwisten.
Koen Pauwels
Koen Pauwels
De concurrentie is in ieder geval goed gewapend maar naast Van Mechelen zullen we ook vice kampioen Jos Kuypers moeten missen. De Nederlander met Italiaanse licentie bouwt momenteel aan een Ford Fiesta WRC met een Ford DuraTec krachtbron en de laatste update van een Sadev-bak. Dit nieuw project zal te bewonderen zijn vanaf de tweede helft van dit seizoen. Jos Janssen en Koen Pauwels zullen wel aan de start verschijnen. De drukker uit Hoeselt start in deze opener, maar is over het verdere verloop van het seizoen nog niet zeker.

Ronny Scheveneels - VW Scirocco SuperCar
Ronny Scheveneels - VW Scirocco SuperCar
“Alles zal afhangen of we kunnen/mogen meerijden tijdens het IMG – WK ” liet Jansen verstaan. Ook Ronny Scheveneels zal van de partij zijn met zijn verbeterde VW Scirocco Mk3. De man uit Balen bevestigde een volledig Belgisch en Nederlands kampioenschap en er wordt ook achter de schermen zwaar gewerkt aan een project voor Mettet en Lohéac in een topbolide. Ook het Nederlands trio Ron Snoeck (Seat Leon), Jan Van Loon (Ford Fiesta MK7) en Wil Teurlings (Volvo S40) staan op de inschrijvingslijst vermeld en zouden het de Belgen wel eens moeilijk kunnen maken in deze eerste ontmoeting.

Dennis Remans - Ford Fiësta
Dennis Remans - Ford Fiësta
In de Super1600-klasse is het uitkijken naar regerend kampioen Denis Remans. De man uit Zutendaal moet het opnemen tegen ondermeer Davy Van Den Branden (Citroën DC3), Marcel Snoeijers (Renault Megane) en Dave Van Beers (Renault Clio). Verder is er nog het Nederlandse Citroën C2-duo Willem Veltman en Bart Bell, alsook Thijs Heezen die met zijn (make by Sterkens Motorsport) Ford Fiesta MK7 aan de start komt.


Jos Sterkens kamioen 2013 in Touring Car
Jos Sterkens kamioen 2013 in Touring Car
In de TouringCars mag regerend kampioen Jos Sterkens en zijn Volvo C30 tegenstand verwachten van Vice kampioen Ivo Vandenbrandt (Mitsubishi Colt) en Nick Snoeys (Ford Fiesta). Patrick Mertens is terug van de partij en heeft zijn twee jaar schorsing uitgezeten, na de aanvaring met Koen Pauwels tijdens de EK-wedstrijd in het Franse Dreux. Mertens bestuurt een gloednieuwe VW Polo RWD en is een van de favorieten.


Supernationals + 2000 cc
Supernationals + 2000 cc
Bij de SuperNationals (+2000cc) verdedigt Kristof Bex (Volvo S40) zijn tweevoudige titel en is dan ook gebrand op een hattrick. De man uit Zonhoven mag dan ook tegenstand verwachten van viervoudig kampioen en merkgenoot Luc Maris en zeker ook van Steven Volders (Ford Escort Mk1) die zijn finaleoverwinning nog fris in het geheugen heeft. David Vannijlen verkocht de Volvo 242 door aan Herman Vanthielen en last samen met de gebroeders Henri en Ludo Vangeneugden een sabbatjaar in. Van Davy Leysen (BMW) en Danny De Beuckelaer (Opel) mag wel vuurwerk verwacht worden voor een mogelijke podiumplaats.

Supernationals -2000 cc
Supernationals -2000 cc
Bij de – 2000cc valt het hoogst aantal inschrijvingen (26) te noteren en zijn alle ogen gericht op tweevoudig kampioen Pedro Cokelaere, die zijn titel met de Honda Civic zeker zal verdedigen en een hattrick wil scoren. Oppositie mag hij verwachten van Vice kampioen (gestrand op een punt) Steven Stessens (Vauxhall Nova) en winnaar van het brons in 2013, Marc Vandenbergh in zijn Seat Ibiza. Ook Jef Mertens zou wel eens een hoofdrol kunnen spelen in de titelstrijd, na zijn Challenge-overwinning vorig jaar in augustus bouwde hij aan een Opel Corsa waarmee hij nu zal uitpakken.

Op zaterdag 1 maart a.s. zal er voor spektakel gezorgd worden door de 98 ingeschreven regionale rallycrosspiloten uit drie klassen die aan hun eerste wedstrijd voor het VASkampioenschap 2014 toe zijn. (aangevuld door heel wat Nationale piloten die de eerste testen willen uitvoeren voordat ze op zondag aan het echte werk toe zijn) Het VASkampioenschap zal bestaan uit zeven wedstrijden; vier op het Duivelsbergcircuit en drie op het Glosso circuit te Arendonk.

Foto's: Johnny Loix, BRCV, Pauwels MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Rallycross Nationaal op maandag 24 februari 2014.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons