van der Horst

BK RX Arendonk: Bex en Van Eyken, de enige favorieten die winnen

Davy Van den Branden
Davy Van den Branden
De derde manche van het Belgian Rallycross & Cross Car Championship werd verreden op het Glosso-circuit in Arendonk. Het zonnige weer zorgde ervoor dat het vele stof het asfalt uitermate glad maakte, waardoor de rijders moesten zoeken naar tractie. Het leverde enkele verrassende winnaars op, want enkel Kristof Bex en Mark van Eyken maakten hun favorietenrol waar.
De eerste van Lucas Cartelle
Lucas Cartellen
Lucas Cartellen
In XC Junior hadden de drie jongeren samen getest als voorbereiding op de FIA Cross Car Academy, maar vanaf de reeksen werd er weer fel gestreden. Lucas Cartelle maakte een paar sterke starts, maar telkens kon Jordan Genten de snelste tijd op de tabellen zetten. Zijn aanvallende rijstijl was indrukwekkend en met drie snelste tijden in de kwalificaties leek een logische zege in de maak, maar in de finale nam Lucas Cartelle de beste start en deze keer liet de Lifelive-piloot geen steken vallen. Integendeel, Jordan Genten ging wat te laat in de remmen en raakte de betonnen muur. Hij verloor wat tijd en die had Cartelle nodig om als leider uit zijn jokerlap te komen. Cartelle won voor Genten en Marius Debuisson
Jordan Genten
Jordan Genten
"In de kwalificaties heb ik te veel kleine foutjes gemaakt, net als in de vorige wedstrijden. Ik heb me goed geconcentreerd op de start van de finale. Ik kon de leiding nemen en deze keer bleef ik foutloos. Deze overwinning doet echt deugd, want ik had genoeg van de tweede plaatsen," lachte Cartelle, aangemoedigd door zijn opa, Jean-Marie "Didi" Cols.
"Alles verliep perfect. Ik reed uitstekende kwalificaties en was constant de snelste, maar één foutje in de joker in de finale kost me de zege. Ik ging een fractie te laat in de remmen...," aldus een ontgoochelde Jordan Genten.

Twee op een rij voor Eric Borguet
Bij de seniors profileerde Kobe Pauwels zich meteen als favoriet door de eerste kwalificatiereeks te domineren, maar de motor van zijn Mygale liet hem in de tweede manche in de steek. Die werd gewonnen door Kyandro Van de Vivere, die verrassend als beste uit de reeksen kwam, voor Romuald Demelenne en Eric Borguet, die de snelste tijd reed in de derde reeks.
Na de halve finales, nam Eric Borguet met zijn Kamikaz de beste start in de grote finale. En, Borguet bleef pushen en reeds stelselmatig weg van de concurrentie, die onderling met elkaar in strijd was. Achter hem ging Ronnie Grauwels rond, waarbij Romuald Demelenne werd opgehouden. Tom Heindrichs, die als vijfde van start ging en in de eerste ronde de joker nam, kon daarvan profiteren om door te stoten naar de tweede plaats. Kyandro Van de Vivere eindigde voor de eerste keer op het podium.
"Het belangrijkste was de kopstart te nemen en vervolgens heb ik me geconcentreerd op foutloos te blijven. Mijn wagen voelde prima aan en ik liep stelselmatig uit. Twee op twee, ik kijk met vertrouwen uit naar de volgende meeting," lachte Eric Borguet.
Tom Heindrichs was blij met zijn tweede plaats: "In de reeksen ging het niet optimaal, maar in de finale had ik een beetje geluk toen ik kon profiteren van de incidenten voor me."

Bij de Superbuggy's klokte Mark van Eyken twee keer de snelste tijd in de reeksen, terwijl de andere snelste tijd werd gereden voor Bjorn Versluys. Die slaagde er in de finale ook in om Van Eyken bij de start te verrassen. Maar, op zijn beurt liet Versluys een gaatje vallen, waarvan Van Eyken kon profiteren om de leiding over te nemen en verder uit te lopen. Drie op drie voor Mark van Eyken, voor Bjorn Versluys en Sjoerd de Visser. Johan Versluys kreeg een zwarte vlag, toen hij onder gele vlag inhaalde, toen Glenn Sente met een gebroken ophanging aan de kant stond in de haarspeld.
In KC Open was Emmanuel Havenne de snelste voor Koen Nauwelaerts.

Bex oppermachtig
Christof Bex
Christof Bex
Bij de Supernationals tot 2000cc werd Nick Neyens, die de ganse dag knappe starts realiseerde met zijn Ford Escort, in de start verrast door de Volvo C30 van Steve Volders. Die nam de leiding, maar Neyens zette zich op het onverhard naar de haarspeld naast de Volvo, die in de haarspeld rechtdoor schoot. Neyens nam opnieuw de leiding, terwijl Volders helemaal rond werd gezet door Martijn Vanhove, die deze keer niet aan het feest was met zijn BMW. Neyens reed zo naar een mooie overwinning, voor de Yaris van Peter van de Wege, de Ford Sierra van Kimi Vermeulen en de Clio van thuisrijder Dave Vanbeers.
Maar, na de finish werd winnaar Neyens naar de vierde plaats verwezen wegens duwen bij het incident met Volders, zodat de zege naar de Nederlander Van de Wege ging.
"Dit had ik absoluut niet gedacht. Een vierde plaats leek me hete hoogst haalbare, maar Volders en Vanhove gingen van de baan en Neyens wordt bestraft. Het voelt vreemd om hier te winnen, maar in Valkenswaard was het omgekeerd. Daar ging ik in de eerste bocht van de tweede naar de vierde plaats na twee tikken...," aldus Peter van de Wege uit het Nederlandse Zeeland.

Glenn Cools
Glenn Cools
Bij de grote kanonnen kreeg Kristof Bex in de manches vooral weerwerk van spektakelman Glenn Cools met zijn imposante Volvo 242. Ook in de finale was de thuisrijder met "Das Boot" de grootste bedreiging voor Bex, die strak sturend zijn Volvo S40 naar winst stuurde.
"De kopstart en daarna zo hard mogelijk trappen zonder foutjes te maken. De finale was perfect. Ik heb de zege niet cadeau gekregen, want Cools was snel," vertelde Kristof Bex.
Ook achter de twee tenoren ging het hard. Bart Bel pakte de derde plaats met zijn BMW M3 E30, aangedreven door een Volvo-motor. Ludo Hermans, winnaar op het Eurocircuit, werd vierde, voor Johnny Verkuringen met zijn snelle BMW M3, die ook een Volvo-motor heeft. Meer bepaald een 3,4-liter, de allerbeste evolutie van de Volvo-motor, goed voor 400 pk op de achterwielen...

Van Den Branden verrast in de finale
Davy Van den Branden
Davy Van den Branden
Yves Teelen, winnaar op het Eurocircuit, had in Arendonk alle redenen om te feesten. Niet omdat hij won, maar omdat hij zijn 40ste verjaardag vierde. In de reeksen bleek Yenthe Putzeys de snelste. De Corsa-rijder nam ook de leiding in de finale. Teelen ging matig van start en dook meteen de joker in, maar hij werd daarna opgehouden door de Renault Mégane van Marcel Snoeijers.
Ondertussen was Davy Van den Branden aan het jagen op leider Yenthe Putzeys. Op zijn typische wijze, beet Van Den Branden zich vast in de bumper van de Corsa om de leiding over te nemen toen Putzeys ging jokeren. Zo won de Citroën-rijder voor de tweede keer dit seizoen.
"We doen een gouden zaak, want Yenthe wordt nog tweede voor Yves Teelen. De prijzen worden pas in de finale verdeeld. In de kwalificaties kon ik mijn potentieel niet tonen omdat ik telkens aan de buitenkant moest starten. Dit is weer een goede zaak voor het kampioenschap," aldus Van Den Branden.

Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op maandag 5 juni 2023.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons