van der Horst

Monza: 44 wagens aan de start

De meest opvallende beelden uit 2013
Voor de start van de vierde jaargang van de Blancpain Endurance Series hebben zich 44 wagens aangemeld. Nadat er vorig jaar gemiddeld rond de 60 wagens aan de start stonden, lijkt de populaire serie te consolideren en terug te vallen op een deelnemersaantal dat meer handelbaar is. Stéphane Ratel gaf vorig jaar ter gelegenheid van de 24 uren van Spa al aan dat hij een terugval verwachtte en dat dit geen slechte zaak zou zijn aangezien het voor velen al te druk was in de pitlane en op de baan. De 44 startnummers op de deelnemerslijst voor de seizoensopener te Monza zijn verdeeld over de Pro Cup (12), de Pro-Am Cup (22) en de Gentlemen Trophy (10). De twee AF Racing International Lamborghini’s die staan ingeschreven voor het volledige seizoen, zullen echter nog niet present zijn in Italië maar normaliter wel voor de resterende vier wedstrijden.
  • Prospeed Competition
Circuit Zolder, donderdag 27 maart 2014 - Internationale testdag
In de Pro Cup vallen er voornamelijk drie favorieten te noteren. Eerst en vooral is er het Belgian Audi Club Team WRT dat met twee exemplaren van de Audi R8 LMS ultra uitkomt in de klasse, zij zijn er ongetwijfeld op uit om na een jaar onderbreking opnieuw de titel binnen te halen. Ook HTP Motorsport keert terug na een beperkt programma vorig seizoen waarin het desondanks de titel binnenhaalde met Maximilian Buhk, het Duitse team brengt twee Mercedes SLS AMG GT3 aan de start voor onder meer Stef Dusseldorp, Sergei Afanasiev en Harald Primat. Uiteraard zullen veel ogen ook gericht zijn op de twee fabrieks-Bentley’s waarop onze landgenoot Jérôme D’Ambrosio zal uitkomen.
 
Chevrolet Camaro GT3
Chevrolet Camaro GT3
De Pro Cup wordt verder aangevuld door de SaReNi-Reiter Camaro GT3 die in Monza ongetwijfeld goed uit de voeten moet komen met het indrukwekkende motorblok. Ook Oman Racing (Aston Martin) en Black Falcon (Mercedes) brengen er een wagen aan de start, al betreft het line-up's die waarschijnlijk niet voor zege kunnen strijden. ART Grand Prix treedt aan met twee McLaren MP4-12C’s, terwijl ook Saintéloc Racing een Audi inzet voor nog nader te bepalen bezettingen.
 
1000km Nürburgring: De race in beeld gebracht
Naar goede gewoonte neemt de Pro-Am Cup het grootste aantal deelnemers voor zijn rekening. Regerend kampioen Nissan GT Academy Team RJN keert terug met twee Nissan GT-R Nismo GT3’s voor een nieuwe lading van GT Academy laureaten, terwijl ook TDS Racing de inzet verhoogt met twee BMW Z4 GT3 voor onder meer Nick Catsburg. Emil Frey Racing zorgt voor een unieke toets met de zelf ontwikkelde Jaguar.

AF Corse is dit jaar minder prominent aanwezig en zet nog maar één Ferrari in in de klasse. Er vallen ook wat nieuwkomers te noteren zoals MP Motorsport AMR (Aston Martin), Brother Racing Team (Audi) en Villorba Corse, maar ook enkele teams die na een afwezigheid terugkeren zoals Graff Racing en Autorlando, beide met Porsche. Op de Sport Garage Ferrari 458 Italia #42 zullen Stéphane Lemeret en Michael Albert uitkomen, terwijl twee Libanezen en Phil Quaife de Boutsen Ginion McLaren zullen delen.
 
De Gentlemen Trophy is goed voor de resterende tien deelnemers, met ondermeer een WRT Audi voor Christian Kelders, Yves Weerts en Jean-Luc Blanchemain. Ook Boutsen Ginion Racing zet naast de Pro-Am Cup een wagen in voor Gentlemen.

--- Deelnemerslijst BES  ---

Foto's: Vincent Wouters & Decancq/SRODit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op donderdag 3 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons