van der Horst

Paul Ricard: Een frustrerend weekend voor het Belgian Audi Club Team WRT

Belgian Audi Club team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club team WRT - Audi R8 LMS ultra
De derde manche van de Blancpain Endurance Series, die zondag plaatsvond op de Zuid-Franse omloop Paul Ricard, werd er voor het Belgian Audi Club Team WRT eentje om snel te vergeten. De Audi R8 LMS ultra was niet bij machte om de strijd aan te gaan met zijn concurrenten en dus keerde het Belgische team huiswaarts met slechts twee punten, dankzij het trio Stéphane Ortelli-Laurens Vanthoor-René Rast. De wagens van Matt Halliday-Rahel Frey-Nicky Mayr-Melnhof en Edward Sandström-Frank Stippler-Christopher Mies eindigden als 13 de en 17de in de Pro-categorie. Gelukkig bleven de gevolgen beperkt wat de tussenstand van het kampioenschap betreft. De twee best geklasseerde teams verliezen in het rijdersklassement een plaatsje en ook bij de teams moet WRT slechts een bank achteruit. De hele ploeg kijkt nu reeds uit naar de Total 24 Uren van Spa, de belangrijkste race van het seizoen, waar men absoluut revanche wil nemen.
Na de race heerste er een soort gevoel van onmacht in de stand van WRT. "Zowel rijders als team hebben prima werk geleverd dit weekend, maar een goed resultaat zat er niet in", vat Vincent Vosse, de Team Principal samen. "Ik denk dat het wel duidelijk was voor iedereen dat de Audi’s niet opkonden tegen een groot deel van de concurrentie. De ‘Balance of Performance’ is in ons nadeel en moet volgens mij worden herzien."
 
Paul Ricard: Vrije trainingen in beeld gebracht (Deel 1)
Al van tijdens de vrije trainingen was het overduidelijk dat de R8 over onvoldoende snelheid beschikte op de lange rechte stukken, belangrijk op Paul Ricard. De piloten slaagden er echter in om tijdens de kwalificaties ietsje beter te doen. Christopher Mies zette de achtste tijd neer in de Pro-categorie, René Rast de elfde en Matt Halliday de zestiende.
 
Tijdens de wedstrijd was de Audi R8 LMS ultra nooit vooraan te zien, hoewel de piloten van het Belgian Audi Club Team WRT het beste van zichzelf gaven. Het trio Ortelli-Rast-Vanthoor duikte op het einde nog de top 10 binnen en graaide zo toch nog 2 kostbare punten mee. Een puike prestatie gezien het feit dat de Belgische piloot eerder met een 'drive-through' werd bedacht na een deelnemer te hebben ingehaald en daarbij de grenzen van het circuit te hebben overschreden. Laurens zag het echter anders : "Ik zat al enkele ronden vast achter een tragere wagen en ik probeerde hem in te halen", blikt hij terug. "Maar de piloot negeerde systematisch de blauwe vlaggen die hem werden getoond. Ik slaagde er uiteindelijk in om hem in te halen maar enkele bochten verder ging hij in de tegenaanval. Ik ben buiten de piste gegaan om een aanrijding te voorkomen en stak hem terug voorbij."
 
Paul Ricard: Vrije trainingen in beeld gebracht (Deel 1)
De #13 van Edward Sandström, Frank Stippler en Christopher Mies, de best geklasseerde wagen in het kampioenschap, eindigde op een 27ste plaats (17de in de Pro Cup) op een ronde van de winnaars. "Dit was duidelijk niet wat we van het weekend hadden verwacht", geeft ook de Zweed toe. "Maar niets aan te doen ! Na de eerste stint had onze Audi af te rekenen met een klein elektrisch probleempje, waardoor wel wat tijd verloren ging, maar zeker niet genoeg om onze grote achterstand te verklaren."
 
Op de #2 kenden Matt Halliday, Rahel Frey en Nicky Mayr-Melnhof een rustiger wedstrijdverloop. Maar ook zij finishten op een ronde als 21ste in het algemeen klassement en 13de in de Pro-Cup.
 
Nu dit frustrerende weekend achter de rug is, keert WRT terug naar België om de volgende grote afspraak voor te bereiden : de Total 24 Uren van Spa , die over minder dan een maand op het programma staan. Ondertussen trekt het team volgende week naar het Nederlandse Zandvoort voor het derde treffen in de FIA GT Sprint.

Belgian Audi Club press - Foto's: Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Endurance op maandag 1 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons