van der Horst

Monza: Dries Vanthoor: "Het was alles of niets"

Dries Vanthoor
Dries Vanthoor
Dries Vanthoor was de sleutelfiguur bij de eerste Audi-zege in de Blancpain GT Series op Monza. Teamgenoten Chris Mies en Alex Riberas leverden de Belgian Audi Club Team WRT Audi #1 in goede stelling af aan Vanthoor, die vervolgens met het mes tussen de tanden op een vers setje Pirelli's de zege mocht gaan najagen. Vanthoor glunderde na afloop van de race, al was de nare nasmaak van Zolder niet helemaal weggespoeld, zo vertelde hij aan Autosport.be. Hij zakt echter wel als leider in de tussenstand naar de volgende wedstrijd af.
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
"We wisten dat we de auto hadden om P4 of P5 te rijden", licht Dries Vanthoor zelfzeker toe aan Autosport.be. "Toen ik was ingestapt, was er net een Full Course Yellow waarbij een van mijn directe tegenstanders onder geel inhaalde en daarvoor bestraft werd. Vervolgens kreeg de SMP Ferrari technische problemen en reed ik plots op de derde plaats. Toen besloot ik om voluit te pushen en alles te geven wat er in de auto zat. Ronde na ronde naderden we op de GRT Lamborghini tot ik uiteindelijk onder zijn achtervleugel zat. Ik kon hem voorbijgaan en zette vervolgens mijn tocht verder richting de leidende Strakka Racing Mercedes-AMG."

Dries Vanthoor - Christopher Mies - Alex Riberas
Dries Vanthoor - Christopher Mies - Alex Riberas
"Ik passeerde de Mercedes buiten de witte lijnen (limieten van de piste n.v.d.r.) op het rechte stuk aan start/finish, maar ik wist niet dat dat niet toegelaten was. Ik had al beelden gezien van andere kampioenschappen waar dat gewoon geaccepteerd werd. Het team vertelde me over de boordradio om de positie terug te geven. De volgende ronde probeerde ik het opnieuw, maar toen werd ik in het stof geduwd in de remzone voor het aansnijden van de eerste chicane. Ik denk niet dat het met opzet gebeurde, maar ik kon de wagen slechts ternauwernood onder controle houden. Ik kreeg full lock oversteer, dacht dat ik van de baan zou schuiven, maar heb toch nog de bocht kunnen halen."

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
"Vervolgens heb ik ronde na ronde gepusht en heb zo mijn voorsprong kunnen uitbouwen. Na een aantal ronden kreeg ik wel last van een overstuurde achterkant en dat was wel even moeilijk, maar verder was de wagen top. Ik wist dat ik sneller was, dus kon ik de race gewoon controleren. Hiermee is de situatie van in Zolder nog niet helemaal vergeten, maar deze zege heeft vanzelfsprekend ook wel iets. Audi had hier nog nooit gewonnen, dus ik ben heel tevreden dat ik dit heb kunnen rechtzetten met Audi en WRT."

Foto's: Martijn Wouters & Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Blancpain GT Endurance op maandag 23 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons