van der Horst

Zolder: Kwalificatierace: Vanthoor/Ramos winnen na controversieel incident

Start Qualifying Race
Start Qualifying Race
Laurens Vanthoor en Cesar Ramos hebben de Qualifying Race in Zolder gewonnen, maar hun zege werd enigszins overschaduwd door een incident tussen Vanthoor en zijn ploegmaat Rene Rast. Rast had bij het begin van de race de leiding genomen, maar Vanthoor tikte de Audi #2 aan in de Jacky Ickx chicane bij een poging de koppositie te pakken. De Limburger ontliep een straf, maar het is wel een smet op de thuiszege van Vanthoor. We kregen een spannende race gespekt met veel incidenten waaronder een safety car-periode net bij het openen van de pitwindow. De Audi #1 werd op het podium geflankeerd door twee Lamborghini’s, met een zeer mooie tweede plaats voor het Belgische NSC Motorsports met de Nederlandse tandem Kox/Catsburg.
Onder een stralende zon ging om kwart over twee op Circuit Zolder de Qualifying Race van start. Alle wagens kwamen zonder problemen door de Eerste Linkse, in de Kanaalbocht ging Rast buitenom Vanthoor en pakte zo de koppositie van de race. Nog in de eerste ronde verloor de Team Brasil BMW #30 een band in de chicane maar de gele bolide slaagde er nog in de pits te bereiken. Na een ronde leidde Rast voor Vanthoor, Bleekemolen, Catsburg en Enge.

De twee WRT Audi’s sloegen al snel een kloof op een groepje dat bestond uit drie Lamborghini’s. Enge
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
kon echter het tempo van zijn twee merkgenoten niet volgen en zakte weg en verloor daarbij een plaats aan de Schubert BMW gepiloteerd door Baumann. In de achtste ronde probeerde Vanthoor binnendoor te gaan aan Rast in de Jacky Ickx chicane, maar beide wagens raakten elkaar waarbij de Audi #2 rond ging en twee plaatsen verloor aan Bleekemolen en Catsburg. De racedirectie onderzocht het incident, maar besloot om tijdens de race geen straf uit te delen.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Wat later verloor de McLaren #61 een wiel en was de race over voor Pentus en van der Drift. Net voor het openen van de pitwindow ging Richelmi in de Audi #9 rechtdoor in de chicane en bleef steken in het zand. De safety car werd de baan opgestuurd en op twee wagens na besloot iedereen de pits in te duiken voor de rijderswissel, wat in de pitstraat leidde tot heel wat hectische taferelen. Na drie ronden werd de race terug vrijgegeven met nu Ramos op kop voor Kox, Proczyk, Ide en Bueno. De Mercedes #86 ging rond in de Bianchi een gooide heel wat zand op de piste.

De race leek in haar plooi gevallen met Ramos op kop voor Kox en even daarachter een vijftal dat streed om de derde plaats bestaande uit Proczyk, Ide, Bueno, Onidi en Soucek; een groepje waarbij zich later nog Buhk zou voegen. In de laatste twee ronden raakten de gemoederen oververhit, Soucek ging voorbij de Team Brasil BMW, maar miste wat later de chicane waarbij
BMW Sports Trophy Team Brasil -  BMW Z4
BMW Sports Trophy Team Brasil - BMW Z4
de Aston Martin even met twee wielen van de grond kwam. Wat verder sneed Soucek in een poging plaatsen terug te winnen de Villeneuwe chicane af, een actie die nog kan leiden tot een eventuele sanctie. Bij de laatste doortocht in de Jacky Ickx kreeg de BMW van Bueno dan nog een tik van de Mercedes van Buhk waarbij de BMW in de zandbak belandde, een actie die door de koersdirectie ook nog verder onderzocht zal worden.


NSC Motorsports / Syntix - Lamborghini FL2
NSC Motorsports / Syntix - Lamborghini FL2
Ramos/Vanthoor (Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra) wonnen de race voor de Belgische NSC Motorsports Lamborghini van Kox/Catsburg en de Grasser Racing Lamborghini van Proczyk/Bleekemolen. Ide (Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra) werd met Rast nog vierde en de Beechdean Astin Martin pakte ondanks de moeilijke laatste ronde plaats vijf. Buhk/Götz (HTP Mercedes) werden als zesde geklasseerd maar riskeren nog een sanctie voor het aantikken van de BMW. De zesde plaats was voor de Bhaitech McLaren van Onidi/Pantano.

Na afloop verontschuldigde Vanthoor zich bij WRT en Audi voor het eerder vermelde incident. "René (Rast) had in de voorgaande bocht een klein foutje gemaakt zodat ik  op weg naar de Jacky Ickx erg dicht in de buurt kwam. Ik kwam al vroeg even piepen en dacht dat hij mij had gezien. Het was zeker niet de bedoeling om hem bij het aanremmen op een ondoordachte wijze voorbij te gaan, ik remde net ietsje later. Pas toen ik er naast kwam, stuurde hij in. Wellicht was ik het die in de fout ging, want tenslotte was ik de achteropkomende wagen" aldus de Limburger.

Onze fotografen zorgden tevens voor foto's van de babes en de startgrid en vanzelfsprekend brachten ze ook de kwalificatierace in beeld.

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Blancpain GT Sprint op zaterdag 18 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belgian Masters.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons