van der Horst

Op naar de 25 wagens in Blancpain Sprint?

Start BSS Nogaro
Start BSS Nogaro
2015 bleek een moeilijk seizoen voor de Blancpain Sprint Series. Hoewel de races nog steeds vermakelijk waren en er voldoende diversiteit in het veld zat, waren het vooral de deelnemersaantallen die velen zorgen baarden, bovendien werden ook de straatraces in Moskou en Baku afgelast. Komend seizoen gaat het kampioenschap door het leven als Blancpain Sprint Cup, om samen met de Endurance Cup een beter geïntegreerd geheel te vormen onder de Blancpain GT Series paraplu. Hoewel het nog even wachten is op een voorlopige deelnemerslijst vanwege SRO, ogen de eerste signalen alvast positief. Een veld van 25 bolides lijkt geen utopie en er zouden wederom zeven à acht constructeurs vertegenwoordigd worden.
Brands Hatch
Brands Hatch
De kalender werd van zeven naar vijf manches herleid, wat de kosten drukt en het aandeel van beide divisies gelijk trekt. Bovendien is er de nieuwe regel die voorschrijft dat van elke type wagen er minstens twee moeten deelnemen (waarvan één Pro) aan alle tien manches wil men in aanmerking komen voor de Pro Cup. 

GRT Grasser Racing Team - Lamborghini Huracán
GRT Grasser Racing Team - Lamborghini Huracán
Grasser Racing keert terug naar het kampioenschap waar het groot is geworden en doet dat in stijl. Het Oostenrijkse team brengt drie Lamborghini Huracán's aan de start, waarbij vooral het duo Jeroen Bleekemolen/Stefan Rosina in het oog springt. Attempto Racing kondigde eind vorig jaar al aan twee exemplaren van de populaire Italiaanse GT3 in te zetten en maakte recent haar rijdersbezettingen bekend, terwijl er voorlopig nog wat vraagtekens staan rond het engagement van Konrad Motorsport en Team Brasil (elk 2 wagens). 

HTP - Mercedes AMG GT3
HTP - Mercedes AMG GT3
In het Mercedes kamp is het uitkijken naar de terugkeer van HTP Motorsport, dat in het beste geval vier exemplaren van de nieuwe AMG GT3 zal inzetten. Het Franse AKKA ASP verruilde in het tussenseizoen Ferrari voor Mercedes en zet twee wagens in, waarvan één mogelijks met een pro bezetting. Hoewel er nog geen bevestiging kwam van GT Russian, is de kans groot dat de Tsjechisch-Russische equipe met twee AMG GT3's zal terugkeren.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS Ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS Ultra
Voor Audi neemt uiteraard Belgian Audi Club Team WRT wederom het voortouw, met drie of vier R8 LMS GT3’s, bovendien zal er ook wat meer Belgische inbreng zijn in het rijderscorps. ISR zal normaal minstens met één nieuwe R8 LMS aan de start verschijnen, terwijl ook Phoenix Racing weer van de partij is. 


ROWE Racing - BMW M6 GT3
ROWE Racing - BMW M6 GT3
ROWE Racing is een nieuwkomer van formaat en zal vooraan ongetwijfeld een rol gaan spelen met de BMW M6 GT3. Ook Boutsen Ginion gaf onlangs nog aan dicht bij een programma met de M6 te staan. Kessel Racing en Rinaldi Racing doen beide een beroep op de nieuwe Ferrari 488 GT3, mogelijks aangevuld met een of twee 'oude' 458 Italia's. AF Corse tekent normaal gezien ook present met onder meer onze landgenoot Stephane Lemeret.  

Attempto Racing - McLaren 650S GT3
Attempto Racing - McLaren 650S GT3
McLaren bevestigde onlangs zijn Blancpain Sprint engagement met Rob Bell en Alvaro Parente; welk team de Britse constructeur zal vertegenwoordigen met de 650S GT3, werd nog niet bekendgemaakt, al gaf MRS GT Racing eerder al aan een Blancpain programma te overwegen met de wagen.


M-Sport Bentley Continental GT3 #7
M-Sport Bentley Continental GT3 #7
Bentley kreeg met het vertrek van HTP Motorsport toch wel een klap te verwerken, de komst van Parker Racing beperkt zich tot de Endurance Cup en dus moest men op zoek naar een oplossing om hun algemene Blancpain programma te kunnen verderzetten. De beslissing is intussen gevallen en zal weldra worden gecommuniceerd, het niveau zal in ieder geval zeer hoog liggen. Tot slot is er nog Nissan, dat doormiddel van JRM met een partnerteam wederom present wil tekenen, het is vooralsnog afwachten wat er concreet uit de bus zal komen.  
 

Blancpain GT Series Sprint Cup 2016:

2015 Blancpain Sprint Series Nogaro Championship Race
2015 Blancpain Sprint Series Nogaro Championship Race
Grasser Racing Team: 3x Lamborghini 
Belgian Audi Club Team WRT: 3/4x Audi
Rowe Racing: 2x BMW 
HTP Motorsport: 3/4x Mercedes
Attempto Racing: 2x Lamborghini
Bentley: 2x Continental GT3
Phoenix Racing: 1/2x Audi

AKKA ASP: 2x Mercedes
Kessel Racing: 2x Ferrari
ISR: 1/2x Audi
Rinaldi Racing: 1/2x Ferrari
AF Corse: 1/2x Ferrari
McLaren: 2x 650S GT3 (Parente/Bell) => MRS?
GT Russian Team: 2x Mercedes
Boutsen Ginion Racing: 1x BMW?
Konrad Motorsport: 2x Lamborghini ? (mogelijks naar ADAC)
Team Brasil: 2x Lamborghini ? 
Nissan ?

Kalender 2016

8-10 april: Misano - Italië (BSS)
7-8 mei: Brands Hatch - Engeland (BSS)
1-3 juli: Nürburgring (sprint layout) - Duitsland (BSS)
26-28 augustus: Budapest - Hongarije (BSS)
1-2 oktober: Barcelona - Spanje (BSS)


Foto's: Vincent Wouters, HTP, ROWE & Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Sprint op dinsdag 16 februari 2016.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons