van der Horst

BMC titelstrijd beslist onder stralende zon

Start - Rotax Junioren
Start - Rotax Junioren
Sinds gisteren kennen we de nieuwe Belgische karting kampioenen in de Rotax klassen. De Belgian Max Challenge, afgekort BMC, werkte afgelopen weekend zijn laatste manche af, op de thuisbaan in Genk. De weergoden voorzagen een stralende najaarszon en zo werden de kampioenen in perfecte omstandigheden gehuldigd. Lenn Nijs (MicroMax), Mathias Van Goethem (MiniMax), Milan Coppens (Rotax Junioren), Ilian Bruynseels (Rotax Senioren) en Sébastien Degrande (Rotax DD2) mogen zich een jaar lang Belgisch kampioen noemen en bemachtigen een ticket voor de Rotax Grand Finals
Podium Micro Max
Podium Micro Max
MicroMax: Max Sadurski eindigt in stijl, Lenn Nijs naar eerste Belgische titel
Geen mens die durfde te voorspellen wie zich Belgisch kampioen zou kronen in de MicroMax, de jongste categorie in dit BK. De algemene titel leek wel zo goed als zeker naar de Nederlander Max Sadurski te gaan, die kon terugkijken op een zeer sterk seizoen. Maar in de puntentelling voor de Belgische titel, worden de concurrenten uit andere landen niet meegeteld. Zo ontstond er een twee-strijd tussen GKS teamgenoten Lenn Nijs en Thomas Strauven. Met het kleinste verschil trokken beide heren naar Genk om de strijd uit te vechten. En de spanning zat er goed in, want beiden hadden ze wat last van titelstress. Terwijl Max Sadurski solide naar de pole reed met Dries Vanlangendonck op P2 en de Kasper Schormans op P3, zette Nijs een vijfde tijd neer en kwalificeerde Strauven zich als achtste. In de eerste race nam Nijs duidelijk het voortouw. Hij profiteerde van de start aan de binnenkant en schoof meteen wat plaatsen op. Samen met Max Sadurski en Mateja Radenkovic liep hij stelselmatig uit op de concurrentie terwijl Strauven wat verder op leek te worstelen. Nijs nam echter met niets anders dan de overwinning genoegen waardoor de eindstrijd nog spannend werd. De achterhoede kwam snel terug maar Nijs won voor Sadurski, Radenkovic en Schormans.
Mateja Radenkovic
Mateja Radenkovic
De titel viel langzaam in het kamp van Nijs, maar race twee werd een heel ander verhaal. Opnieuw waren Sadurski, Radenkovic en Nijs bij de besten weg maar anders dan in de eerste race, leek Nijs het dit keer veel moeiilijker te hebben. De leiders sloegen een gaatje en Nijs kwam onder druk van de achtervolgers. Strauven ging er voorbij voor P3 waardoor het opnieuw heel erg spannend werd. Voor Nijs was aanklampen de boodschap maar in de allerlaatste ronde maakte hij nog een klein foutje waardoor hij nog eens twee plekken verloor. Vooraan reed Mateja Radenkovic naar zijn eerste zege, meteen een hele mooie! Sadurski werd tweede met daarachter Strauven die als derde afklokte, wat genoeg leek te zijn om de titel te pakken. Maar... Ondanks dat zowel Tommie Van der Struijs als Kasper Schormans hem nog voorbij gingen pakt Nijs de titel met één luttel puntje! Thomas Strauven heeft er alles aan gedaan, maar kwam nét te kort. Mateja Radenkovic, uitkomend voor Bouvin Power, besloot een zeer sterk eerste seizoen als derde in de eindstand van het Belgisch kampioenschap. 

Jayden Thien
Jayden Thien
MiniMax: Nederlanders domineren, Mathias Van Goethem mag naar Italië
In de MiniMax kwamen de Belgen er dit jaar eigenlijk niet aan te pas. De Nederlanders domineerden het kampioenschap en Jayden Thien is de nieuwe algemene kampioen. Thien won ook afgelopen weekend in Genk beide wedstrijden. Het was de derde keer in vijf weekends dat Thien zowel prefinale als finale op zijn naam schreef. Van een kampioen gesproken! Ook hier werd de eerste Belg, Mathias Van Goethem, beloond met naast de Belgische titel ook een ticket voor de Grand Finals, het officiele wereldkampioenschap, dat volgende maand plaatsvindt in het Italiaanse Sarno. Uittredend Belgisch kampioen, Jasper Lenaerts, die vorig jaar naar Brazilië mocht, werd tweede in de eindstand. Voor Jo Lambrecht van Oeste Kart, die vorig seizoen met Victor Platteeuw in de Rootax Senioren een ticket haalde is dit opnieuw een succes, want ook Van Goethem komt uit op een Haase kart!

Jef Machiels en Jules Castro
Jef Machiels en Jules Castro
Rotax Junioren: Milan Coppens haalt zijn slag thuis
Voor het eerst sinds enige tijd was het Junioren veld weer op zijn niveau van het begin van het seizoen. Door eerst het uitvallen van Jef Machiels met een beenbreuk na een ongelukje met zijn step, daarna de armbreuk voor Thomas Martens na een val met de fiets opweg naar school en met de crash van Jules Castro, midden in de zomervakantie in Berghem, die daarbij een elleboogbreuk opliep, kreeg de titelstrijd natuurlijk een stevige knauw.
Milan Coppens
Milan Coppens
Met iedereen terug op post was de laatste wedstrijd van het kampioenschap mooi om volgen. Na een zeer sterk weekend in Berghem, midden vorige maand, trok Milan Coppens als leider naar Genk. Daar was het opnieuw Dani Van Ruiten die zeer sterk voor de dag kwam. Hij reed naar de pole en won zoals tijdens de vorige manche beide finales.
Net zoals in Berghem was het Coppens die twee keer tweede werd en daarmee prima zaken deed in de tussenstand. Van Ruiten mistte de eerste en derde meeting van het seizoen waardoor hij al snel uitgeteld bleek voor de titelstrijd. Daarin was het Milan Coppens die dankzij een goede portie snelheid maar vooral dankzij een consistente lijn in de puntentelling zowel de algemene- als de Belgische titel mee naar huis nam. Kai Rillaerts en Jules Castro mochten als tweede en derde mee op het Belgische podium.

Rotax Senioren
Rotax Senioren
Rotax Senioren: Nieuwe titel voor Ilian Bruynseels
Voor Ilian Bruynseels is het vieren van een titel niets nieuws meer. Maar ook deze is uiteraard mooi meegenomen. De Antwerpenaar tekende voor een perfect weekend met een ijzersterke polepositon tijdens de kwalificaties. Daar zette hij Roy Curfs, met nog een waterkans op de titel, op twee tienden terwijl ook Ralph Winkel ruim twee tienden aan de broek kreeg. Voor Bruynseels lag de weg naar winst open, twee keer zelfs, zonder moeite. Toen in race twee de starter van Curfs bij het verlaten van de pre-grid nog dienst weigerde was alles in kannen en kruiken. Curfs haalde de start nog maar net en schoof in de openingsronden nog wat plekken op, maar de snelheid ontbrak en Curfs viel terug. De titel was dus voor Bruynseels, met toch nog een blije Curfs op het podium die profiteerde van een eerder behaald GF ticket van Bruynseels waardoor hij alsnog zijn koffer mag pakken en naar Italië kan afreizen.

1e0f750cbc5bc045cabf40f8a9ca64d48dcd9a38.jpg
Rotax DD2: Sébastien Degrande door constantie naar Belgische titel
In de Rotax DD2, karts met twee versnellingen, heeft Sébastien Degrande zijn eerste titel beet. De man van het weekend was weliswaar Jarne Geussens die naast de pole ook beide wedstrijden wist te winnen. Die winst had Geussens tweemaal te danken aan een uitstekende start. Terwijl hij het veld bij de start van de eerste race al meteen op enkele meters zette reageerde hij ook bij het doven van de lichten voor de tweede race perfect. Degrande beet als een pitbull, maar kwam amper iets dichterbij. Met twee keer een tweede plek, bewees Degrande echter opnieuw dat je door consistent te zijn titels kan winnen en zo pikt ook het Daems Racing Team opnieuw zijn graantje mee en komt er een nieuwe titel naar de ateliers in Geel. Degrande wist in de drie eerste meetings telkens zowel de prefinale als de finale te winnen, daar waar Geussens enkel afgelopen weekend twee keer mocht zegenvieren. Dat de snelheid bij de jonge Schepers Racing Service piloot wel aanwezig is, bewees hij vaak genoeg. Iemand om volgend jaar rekening mee te houden dus! In de Rotax DD2 Masters, was de winst en de titel voor Carl Cleirbout!

Begin volgende maand vindt, opnieuw op Karting Genk, de derde en laatste manche van de BNL Karting Series plaats. Op 5 en 6 oktober valt dan het doek over het Belgische kart seizoen 2019. 

Foto's: Kartphoto
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 16 september 2019.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons