van der Horst

BMW Clubsport Trophy: Coupes de Mettet: Nabeschouwing van de organisatoren

Net als vorig jaar was de BMW Clubsport Trophy de hoofdaffiche op de omloop Jules Tacheny in Mettet tijdens de Coupes de Mettet, met twee races van 120 minuten op zaterdag. Het was de kans voor het publiek en de volgers om de sterke namen van de merkencup met de BMW 325i E46, E90 en E92 – die heel dicht bij de seriewagens staan – te ontdekken. Deze competitie met de BMW is perfect om op een financieel haalbare manier de autosport te ontdekken en daarbij veel plezier aan het racen te beleven.
Tijdens de Coupes de Mettet, werd veel verwacht van de ervaren Thierry De Zan en de jonge Lorenzo Donniacuo, die de eerste race van het seizoen wonnen. Zij hebben zeker niet ontgoocheld. Tijdens de kwalificaties grepen ze de polepositie, voor de #54 van een ander jong talent, Guillian Reyniers, en zijn coach Alain Feraille, terwijl de #45 van Benny Schrier en Peter Theuws derde werd. 
 
Zaterdagochtend kregen we een eerste wedstrijd met veel afwisseling en spanning. De #251 van Donniacuo en De Zan nam de beste start, maar van een kloof slaan was nooit sprake. Sterker nog, op het einde van de race leek de #54 van Reyniers en Feraille in staat om de leiders te bedreigen, tot er een misverstand was met de #9 van Davy Convents en Olivier Hermans, wat een race-incident tot gevolg had. Lorenzo en Thierry wonnen voor de zeer efficiënte #3, met achter het stuur Bernard Claes en een zekere Romain Degeer, geboren op 18 mei… 1998, en dus amper 16 jaar oud! Het is eens te meer het bewijs dat de BMW Clubsport Trophy een perfecte leerschool voor jong talent is…
 
Het podium van de eerste race werd door de ervaren Guido Werckx en Kristof De Neef (#52) vervolledigd. Zij hielden Benny Schrier en Peter Theuws achter zich (#45), maar ook Grégory Eyckmans en Guino Kenis (#49). Noteren we ook de zesde plaats van de nieuwkomers Jeromy Hessels en Jos Jorden, mooi zesde. Opvallend en een bewijs van de goede waardeverhoudingen, het verschil tussen de tweede en de vijfde bedroeg aan de meet amper 4 seconden.
 
Enkele uren later was het vertrokken voor weer 120 minuten, met opnieuw een zege voor Lorenzo Donniacuo en Thierry De Zan… “Ondanks de beide zeges, was het geen makkelijk weekend”, gaf de jonge Donniacuo ruiterlijk toe. “We hebben wat problemen gehad met de afstellingen van de wagen en omdat de #3 heel snel was, hebben we moeten vechten en snelle ronden blijven neerzetten. Het team heeft goed gewerkt, tussen de twee wedstrijden door en dus was de wagen ook beter in de tweede manche. We winnen, maar we moeten nog progressie maken in efficiëntie.”
 
In de schaduw van de dubbele winnaars werd er hevig strijd gevoerd, met kleine onderlinge verschillen. Gregory Eyckmans reed solo in de #49 en verloor alle kansen door een splash & dash op het einde van de race. Guillian Reyniers en Alain Feraille konden de pech van de eerste race uitwissen en werden tweede, voor Guido Werckx en Kristof De Neef, die zo tweemaal op het podium stonden. Convents en Hermans misten dat podium op een haar na, Patrick Zeeuws en Stephan Geurts Jr (#57), Gerard Van der Horst en William Van Deyzen (#84), en Kevin Kenis (#56) volgden op korte afstand.
 
In Mettet bewees de BMW Clubsport Trophy geleid door Jan Horemans en zijn team, nogmaals het nut voor de Belgische autosport. Lorenzo Donniacuo is zeker niet de enige naam die we de komende weken nogmaals zullen horen vallen. Nu op naar Zandvoort voor de derde race, samen met de BGDC, in de duinen van het Nederlandse Zandvoort.

BMW Clubsport Trophy press  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons