van der Horst

Trophée des Fagnes: Nabeschouwing van de organisatoren (BMW)

BMW M235i Racing Cup
BMW M235i Racing Cup
Met niet minder dan negen M235i Racing Cup en tien 325i Clubsport Trophy hebben de kampioenschappen van BMW een sterke seizoensstart achter de rug in Spa-Francorchamps. Na afloop van een ‘uithoudingsrace’ van negentig minuten en een ‘sprint’ van veertig minuten waren de namen van de eerste laureaten gekend. En elke twijfel mag overboord gegooid worden: 2016 wordt een weergaloos jaar!
  • De Swert Opticiens
Voor zijn tweede seizoen op Belgische bodem heeft de BMW M235i Racing Cup nu al zijn kruissnelheid bereikt, met een tiental wagens op de startgrid van de twee BGDC-races afgelopen zaterdag en zondag in Francorchamps. De toon was al tijdens de kwalificatiesessie gezet: het verschil tussen de zes snelste wagens bedroeg amper… negen tienden van een seconde, en dat spreekt boekdelen over de sportieve gelijkheid van de competitie.
 
De strategie maakte uiteindelijk het verschil tijdens de wedstrijd. Het ervaren PK Carsport had dat spelletje het best onder de knie, en dat is uiteraard geen verrassing. Tijdens de enige neutralisatie van de wedstrijd op zaterdag, een halfuur na de start, voerde Guillaume Dumarey achtereenvolgens beide verplichte pitstops voor de hele meeting uit. De overwinning ging zo naar Bert Redant en Pieter Vanneste (#235) na afloop van de eerste negentig minuten, maar Dumarey kon de tweede confrontatie afwerken zonder een doortocht in de pitlane, in tegenstelling tot zijn rivalen. Resultaat: een comfortabele zege voor de #240, terwijl Niels Lagrange en John Rasse (#142) enerzijds, en Bert Redant en Pieter Vanneste anderzijds het eerste podium van een erg spectaculair seizoen vervolledigden. Het onuitgegeven duo met de ervaren Dirk Van Rompuy en Eric Qvick (#34) sloot deze race in twee tijden af aan de voet van het podium, nadat ze de maat genomen hadden van de Duitsers Nicholas en Jörg Otto (#248), die een internationale ‘touch’ geven aan het kampioenschap. Daarachter zijn de outsiders echter nog niet uitgeteld: we denken maar aan Peter Beckers (#245), Guido Werckx (#242), Pierre-Yves Paque en Léonard Licops (#111) of Conrad Tuytte en Stienes Longin (#236). Sommigen onder hen kenden weinig meeval, anderen moeten duidelijk het ritme verhogen, maar ze kijken in ieder geval allemaal uit naar de volgende manche in Zolder… over één week!
 
Ook in de rangen van de BMW 325i E46, E90 en E92 van de Clubsport Trophy werd er tot het bittere einde gestreden tijdens de meeting in Spa. Jimmy De Breucker en Jo Lammens (#57) leken na de eerste negentig minuten op zaterdag in het voordeel te zijn, maar de situatie veranderde gevoelig op zondagochtend, toen de #58 van de familie Donniacuo kwam opzetten. Lorenzo, Giovanni en Luigi schitterden dankzij een perfecte wedstrijd, die ze dan ook op hun persoonlijk palmares konden bijschrijven. Ze reden de jonge Bernard Claes en Benoît Philips (#30) op een ronde, maar die laatsten geven zich alvast niet gewonnen voor het vervolg. Ken Ceuppens en Marc Van Doorslaer (#335) vormden de aangename verrassing van de openingsmanche van 2016 door de derde podiumplaats in te palmen, voor het duo De Breucker-Lammens, dat met veel ongeduld uitkijkt naar de wedstrijd in Zolder om het tij te doen keren. De eerste top 5 van het seizoen werd afgesloten door Steven Dewulf en Kevin Kenis (#190), die uiteindelijk de maat konden nemen van een spektakelrijke groep die bestond uit Tim Michiels en Luc Janssens (#257), Davy Convents, Vincent Convents en Steve Raymakers (#50), maar ook de Nederlanders Jeromy Hessels en Krijn Horsthuis (#45). Minder geluk was er voor Ben Poelmans en Maarten Perdieus (#230), maar ook voor Eric Sliphorst, Carlo Izelaar en Mick De Jonge (#27).
 
Het eerste verdict van het seizoen 2016 is gekend, en dus trekken we nu naar Limburg en het circuit van Zolder, waar volgende zondag een sportieve revanche kan genomen worden over een afstand van 150 minuten.

BMW M235i Racing Cup & Clubsport TrophyDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op maandag 4 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Trophée des Fagnes.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons