van der Horst

BNL Karting Series halfweg na afspraak in Mariembourg

BNL Karting Series
BNL Karting Series
Het afgelopen weekend waren de BNL Karting Series toe aan de tweede ronde van het kampioenschap. Op Karting des Fagnes, in Mariembourg, werd zoals de traditie dat wil nog één keer geracet alvorens de zomervakantie echt kan beginnen. Met nog een afspraak in het Franse Ostricourt en één op Karting Genk op de planning, is het kampioenschap nu halfweg.
MiniMax: Opnieuw Jacob Ashcroft
Jacob Ashcroft
Jacob Ashcroft
32 jonge piloten verschenen aan de start in de MiniMax klasse. Dat zijn er wat minder dan tijdens het openingsweekend in Genk, al blijft een veld 32 Mini's nog steeds geweldig om zien. Er stonden afgelopen weekend opnieuw twee kwalificatiesessies en vier wedstrijden gepland met opnieuw Jacob Ashcroft als grote winnaar. Na zijn dubbele zege tijdens het paasweekend in Genk, ging de Brit ook dit weekend door op zijn elan. Hij moest in de eerste kwalificatie op zaterdag nog ruim drie tienden toegeven op Oliver Warner maar zette de twee races die later die dag volgden naar zijn hand. Op zondag realiseerde hij de pole maar moest hij de zege in race één aan Cole Denholm laten. Ashcroft sloot aan als tweede en wist in de namiddag de laatste wedstrijd opnieuw te winnen. Na zijn overwinningen in Genk en met drie zeges uit vier wedstrijden in Mariembourg lijkt hij nu al de topfavoriet voor de titel. Cole Denholm en Nikita Ljubimov werden dit weekend tweede en derde.
JuniorMax: Zege voor Kasper Schormans, Beau Lowette beste Belg op plaats drie
JuniorMax
JuniorMax
Met liefst 41 piloten in de Rotax JuniorMax klasse werd opnieuw beslist om in heats te gaan rijden op zaterdag en zo enkel op zondag een prefinale en finale af te werken. Maar eerst op het programma: de kwalificatie op zaterdagochtend. In de eerste groep ging de snelste tijd naar Kasper Schormans, in groep twee was Max Cuthbert net wat sneller dan de rest wat hem de pole voor de heats opleverde. Schormans reed dus de tweede tijd, Thomas Bearman de derde. In de daaropvolgende heats was Beau Lowette het meest constant. De Limburger pakte een overwinning en twee tweede plaatsen, goed voor de pole voor de finale. Max Cuthbert kende een ronduit slechte reeks van kwalificatieheats en werd slechts negende, tiende en negentiende. Hij zou tijdens het verdere verloop van het weekend geen rol van betekenis meer spelen. Ook Kasper Schormans kende geen vlekkeloze heats. De Nederlander wist een overwinning en een vierde plaats te noteren maar werd ook een keer ver teruggeslagen naar P23, hij zou zich echter wel terugknokken doorheen de finaledag. 
Kasper Schormans
Kasper Schormans
In de 15 ronden durende prefinale klom Schormans van P12 op naar de tweede plaats, ten koste van Beau Lowette die met P3 nog steeds prima bleef presteren. De zege was voor Timo Jungling, die zo de finale vanaf de pole kon starten. In die finale wisten zowel Schormans als Lowette een plaatsje te winnen, met de Nederlander als uiteindelijke winnaar. Beau Lowette werd tweede, Jungling derde, Luca Scelles vierde en Oscar Goudchaux vijfde. Daarna volgden opnieuw twee Belgen met Mateja Radenkovic op P6 en Olivier Jonckers op P7. Een sterke race trouwens van Jonckers, die vanaf de zeventiende plaats kwam maar uiteindelijk zijn zevende plaats teniet gedaan zag worden door een klikbumper en de daarbij horende vijf seconden straf. Hij zou uiteindelijk veertiende worden. In de gecombineerde rangschikking wint Schormans voor Jungling en Lowette.
SeniorMax: Kimber en Jeff-Hall verdelen de zeges
SeniorMax
SeniorMax
Net als in de MiniMax waren het in de SeniorMax de Britten die de lakens uitdeelden dit weekend. Ook hier werd gezien het grote deelnemersveld in heats gereden. Mattheuw Higins en Lewis Gilbert verdeelden de snelste tijden in de kwalificaties met de pole voor Higins. Sean Butcher, winnaar in Genk, reed de derde chrono. Een sterke prestatie viel er nog te melden voor Vic Stevens die naar de vijfde tijd reed. Zoals verwacht gooiden de kwalificatieheats het klassement wat door elkaar. Sean Butcher pakte twee zeges en een vijfde plaats waardoor hij nu het klassement aanvoerde. Ook Kai Hunter en Ethan Jeff Hall vochten zich een weg naar voren resulterend in een voorlopige tweede en derde plaats. Kaï Rillaerts pikte opnieuw zijn zege mee, resulterende in een zesde startplaats voor de prefinale. Vic Stevens kende één mindere heat waarin hij tiende werd, wat resulteerde in een 12e plaats na de heats.
Ethan Jeff Hall en Mark Kimber bleken op zondag net dat tikkeltje beter dan de concurrentie. Jeff Hall pakte de zege in de prefinale met Kimber op slechts acht tienden van een seconde achterstand. Enkele tellen verderop volgden Butcher en Rillaerts. Ethan Jeff Hall behield de leiding bij de start van de finale terwijl Kaï Rillaerts een goed resultaat meteen mocht vergeten. Rillaerts verloor in de eerste bocht wat plaatsen en werd in het gedrum in bocht twee opnieuw wijd gedrukt. In de tweede ronde ging Kimber naar de leiding en hij profiteerde vrijwel meteen van de strijd om plaats twee om een mooie voorsprong bij elkaar te rijden. Jeff-Hall rukte zich uiteindelijk nog wel los van de achtervolgers maar kon Kimber niet bedreigen voor de zege. Vic Stevens werd beste Belg op een mooie achtste plaats.
DD2: Tijdstraffen nekken Braeken, Enzo Bol wint
Met de pole op zaterdagochtend toonde Tom Braeken zich meteen bij de les. Onze landgenoot won ook de eerste wedstrijd maar kreeg in de drie daaropvolgende races steeds een tijdstraf wegens klikbumper, wat duidt op het aantikken van de voorligger. Braeken viel zo steeds terug tot een plaats rond de top vijf waardoor hij geen kans maakte op de algemene zege. Die zege was er uiteindelijk voor Nicolas Picot die met drie zeges Victor Frost Bay achter zich hield. Enzo Bol, de snelste man in de kwalificaties op zondag werd derde, zijn teamgenoot Braeken zesde algemeen. De zege van Picot is eens te meer knap, gezien hij in de DD2 Master klasse uitkomt. Naast de algemene zege pakt hij zo uiteraard ook de winst in de DD2 Master categorie waar hij Denis Thum en Nicolai Kristensen achter zich hield. In de DD2 won Victor Frost Bay voor Enzo Bol en diens teamgenoot Tom Braeken die zo ondanks de tijdstraffen nog derde werd.

Half augustus gaan de BNL Karting Series verder. Het kampioenschap keert dan terug naar Noord Frankrijk voor de manche in Ostricourt.

Foto's: Kartphoto



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 4 juli 2023.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons