van der Horst

BNL Karting Series pikken de draad weer op in Mariembourg

Karting des Fagnes
Karting des Fagnes
De BNL Karting Series hield dit weekend halt in Mariembourg voor de tweede ronde van het kampioenschap. Op de schitterende omloop van Karting Des Fagnes werd twee dagen gestreden om het BNL kampioenschap. Met nog één manche te gaan in Genk, kon het kampioenschap in bepaalde klassen al in een definitieve plooi vallen. Reken daar verraderlijke weersomstandigheden bij en dan weet je dat de strijd opnieuw hevig, maar fair was!
Micro Max
Micro Max
De MicroMax klasse was er voor het eerst dit seizoen bij. De jongste rijdertjes moesten het openingsweekend wegens coronamaatregelen aan zich voorbij laten gaan, maar mochten dit weekend dan eindelijk hun kunnen tonen. Negen jonge talenten gingen op zaterdag- en zondagochtend de strijd aan om poleposition en het was twee keer Tom Papenburg die met de snelste tijd ging lopen. De Nederlander wist ook in de vier wedstrijden indruk te maken. Hij pakte drie keer de overwinning en wint daarmee het weekendklassement. Enkel in race drie liep het wat moeizamer, in de regenachtige omstandigheden was de zege voor Stig De Raedemaeker die daarmee tot een knappe vierde plaats algemeen kwam. Hij moest enkel Boaz Maximov en Lorenz De Cock voor zich dulden. 

Mini Max
Mini Max
Ook voor de MiniMax was dit de eerste afspraak van het seizoen in de BNL Karting Series. Voorafgaand aan dit weekend konden we enkele jonge mannen tot de kanshebber op de zege rekenen. Met Mateja Radenkovic, Mees Houben en Max Sadurski streden drie daarvan zaterdag en zondag om de prijzen. Radenkovic klokte tweemaal de pole maar kreeg met Houben en Sadurski twee geduchte concurrenten in zijn buurt. Op zaterdag hield Radenkovic, Sadurski twee keer af terwijl op zondag Hauben de grootste uitdager werd. In de eerste race op zondag moest hij de duimen leggen voor de snelle Nederlander maar in de tweede finale zette hij orde op zaken. Samen met Houben was hij de enige die de gok durfde wagen en slicks onder zijn kart liet monteren. Dat pakte meteen goed uit en samen reden ze weg van het veld. Radenkovic nam al snel de leiding in handen en reed richting de algemene overwinning. Houben werd knap tweede, Lawrence Herbots eindigde als derde met gelijke punten als de nummer vier; Max Sadurski.

Kaï Rillaerts trok als grote favoriet naar het circuit van Mariembourg. De regerende Europees kampioen is ook dit jaar bijna oppermachtig bij de Rotax Junioren. Zo ook dit weekend op Karting des Fagnes waar Rillaerts met twee polepositions bewees de snelste man te zijn over één rondje. Maar ook in de wedstrijden stond er geen maat op Rillaerts die alle vier de races op zijn naam schreef. Zelfs een vol water gelopen luchtfilter die zijn motor deed uitvallen met de finish in zicht, kon hem de zege niet ontnemen. Farin Megger pakte drie derde plaatsen en tikte één keer als tweede aan wat hem ook in die positie het weekend deed afsluiten. Matthijs Terlouw kende een goede zaterdag maar kon zijn twee tweede plaatsen niet herhalen op zondag en werd derde in de eindstand. 

Een overvol deelnemersveld in de Rotax Senioren deed de organisatie opnieuw besluiten om over te schakelen op het rijden van kwalificatie heats. Drie races op zaterdag bepaalden de startopstelling voor de eerste race op zondag. Paul Fourquemin mocht de kletsnatte eerste wedstrijd vanaf de pole starten met Max Stemmerdink naast hem op de eerste rij. De omstandigheden waren bijzonder moeilijk met zware regenval en dat maakte dat het een hele mooie wedstrijd werd. Het was Dylan Lahaye, die altijd hard gaat in deze omstandigheden, die een indrukwekkende wedstrijd afwerkte. Onze landgenoot maakte twaalf plaatsen goed en pakte de overwinning wat hem de pole voor de tweede race, later op de dag, opleverde. 
De regen maakte na de eerste wedstrijd plaats voor wind en af en toe een zonnetje. Het leidde er in ieder geval toe dat de baan opgedroogd was toen de tweede finale van start ging. Lahaye nam vanaf de pole de kop, maar was halfweg de wedstrijd niet opgewassen tegen een jagende Luca Leistra. De Antwerpenaar rekende vrij snel af met Lahaye en pakte de overwinning voor Sean Butcher en Dylan Lahaye. Die laatste haalde het in de algemene tussenstand wel nipt van Butcher terwijl Leistra derde werd.

Rotax DD2
Rotax DD2
In de DD2 klasse ging de strijd om de overwinning tussen Glenn Van Parijs en Dj Liveris. Met twee zeges uit vier wedstrijden was het de Griek die het haalde voor onze landgenoot. Van Parijs gokte door de tweede finale meteen op zijn tweede set nieuwe banden te starten. Dat loonde, want Van Parijs pakte de overwinning voor Liveris. Maar het bleef een gok, want indien de voorspelde regen voor zondag uit bleef, had de concurrentie een streepje voor met een nieuw set rubber. Van Parijs overleefde de tweede kwalificatie door op gebruikte banden de tweede tijd te rijden, net na Liveris. In de eerste, verregende, finale hield Van Parijs Liveris af maar die won op zijn beurt weer overtuigend de tweede finale. Daarin viel Van Parijs in de openingsfase wat terug. Hij herstelde wel maar kon zich niet meer mengen in de strijd om het podium. Dat maakte van Dj Liveris de terechte winnaar, voor Van Parijs en Mick Nolten die als zo vaak door erg constant te zijn een prima resultaat uit de brand sleepte. 

In de DD2 Masters domineerde Rudy Champion. Hij scoorde vier op vier en won verdiend het klassement bij 32 plussers. Jonathan Wermaux werd tweede voor Tom Desair die ondanks een stevige klapper op zaterdag, de derde plaats veroverde. 

Foto's: CP Photo



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 5 juli 2021.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons