van der Horst

BNL Karting Series schieten succesvol uit de startblokken

BNL Karting Series
BNL Karting Series
Een huzarenstukje. Dat is de enige manier waarop we de inspanningen die Karting Genk deed om de BNL Kick-Off dit weekend toch te laten plaatsvinden kunnen omschrijven. Tot vorige week waren er onduidelijkheden of er effectief gereden kon worden, maar Dave Ritzen, Koen Lemmens en de volledige organisatie achter de BNL Karting Series wisten de Vlaamse overheid te overtuigen. En dus verschenen er dit weekend vier klassen aan de start van de BNL Kick-Off, de traditionele opener van het BNL seizoen.
Geen Micro Max en Mini Max dit weekend op Karting Genk. Daarvoor kreeg de organisatie geen toelating en dus kwamen enkel de Junioren, Senioren, DD2 en DD2 Masters in actie. Ondanks een beperkt aantal klassen, kon de organisatie toch opnieuw op een sterk en goed gevuld deelnemersveld rekenen met opnieuw een reeks buitenlandse deelnemers. Die moesten allemaal, net zoals de monteurs en andere aanwezigen, een negatieve coronatest kunnen voorleggen, alvorens het weekend begon. Ook de baanposten verdienen in deze tijd een pluim op de hoed voor hun bijdrage want ook voor hen zijn dit niet de meest eenvoudige tijden, en toch; ze staan er weer!

Rotax Junioren
Rotax Junioren
Thomas Stolcermanis was dit weekend dé man in vorm in de Rotax Junioren. De Let reed op zaterdag ochtend naar de pole en deed daarmee beter dan Kaï Rillaerts en Matthijs Terlouw. Ook in de heats en de pefinale was Stolcermanis ongenaakbaar waardoor hij zich verzekerde van de pole voor de finale. Na drie tweede plaatsen in de heats en een tweede plaats in de daarop volgende prefinale, sloot Rillaerts naast Stolcermanis aan op de eerste rij. De start van de finale draaide meteen uit op enkele incidenten. Voor een vijftal piloten zat het er al in de openingsronde op, na een crash in de eerste bocht. Stolcermanis kende wel een prima start en hielde ook na de code geel, ten gevolge van de startcrash, het tempo hoog. Daarachter werd er gevochten voor elke centimeter waardoor Stolcermanis zijn leiding rustig kon uitbouwen. De enige dreiging kwam er nog uit het kamp van Rillaerts. De regerende Europese kampioen knabbelde tiende per tiende aan de achterstand op de leider, maar beet zijn tanden stuk op een sterke Stolcermanis die de eerste zege van het seizoen pakt voor een zichtbaar teleurgestelde Rillaerts en Bruno Mulders die knap derde werd.

Mads Riis
Mads Riis
Juho Valtanen verzekerde zich van de pole in de Rotax Senioren. De Fin die uitkomt voor het Nederlandse SP Motorsport, deelde de eerste rij met onze landgenoot Luca Leistra. Luca Thiel en Lars Zaenen volgden op plek drie en vier. Valtanen kende de beste start met daarachter Thiel die profiteerde van de start aan de binnenkant om Leistra meteen een plaatsje terug te verwijzen. Al snel ontstond een compacte kopgroep met Valtanen, Leistra, Thiel, Boer en Riis waarin Leistra de tweede plaats al snel weer inpikte. Mads Riis klom plaatsje na plaatsje op en met nog acht minuten te gaan, nam hij de leiding over van Valtanen om daarna een mooie voorsprong bij elkaar te rijden. En toch; op twee ronden van het einde kwam Valtanen weer aansluiten. Riis verdedigde sterk en haalde het tempo er helemaal uit waardoor ook Leistra en Zaenen weer de aansluiting vonden. In een waanzinnige laatste ronde kwam zelfs de volledige top tien weer samen. Valtanen ging in de laatste bocht magistraal buitenom voorbij Riss maar kwam daardoor op het vuilere gedeelte van het circuit. Door de vuile banden verremde de Fin zich in de laatste ronde waardoor zowel Riis, Leistra als Zaenen onderdoor doken en Valtanen terugviel naar P4. Twee Belgen vergezelden de Daems Racing piloot, en winnaar, Mads Riis op het podium! 

Podium DD2
Podium DD2
Ook in de DD2 kon de organisatie rekenen op een ijzersterk deelnemersveld. Met Glenn Van Parijs en Jarne Geussens hadden we twee Belgische ijzers in het vuur. Grootste concurrenten kwamen er uit Nederland met Xander Przybylak die deze winter van Bouvin Power naar SP Motorsport verkastte en Mick Nolten, nog steeds trouw aan het Belgische GKS team. Toch waren de hoofdrollen in de finale niet weggelegd voor één van deze piloten. Ville Villiaeinen en Paolo Besancenez deelden de eerste rij bij de start van de finale. Villiaeinen kende een prima start maar Besancenez zag Glenn Van Parijs meteen binnendoor duiken. De top drie lag vervolgens enkele ronden vast, tot Besancenez een eerste aanval op Van Parijs inzette. Van heel ver wurmde hij zich voorbij onze landgenoot die pas twee bochten verder defintief de duimen moest leggen. Villiaeinen kreeg wat ademruimte hoewel Besancenez al snel zijn achterstand begon weg te werken. Het verschil ging in een vijftal ronden van één seconde naar twee tienden toen Besancenez met nog drie en een halve minuut op de klok, en opnieuw van bijzonder ver langszij dook bij de Fin. De Fransman kreeg het in het slot nog even warm toen Villiaeinen heel sterk kwam opzetten en uit de slipstream richting de finishvlag stoof maar bleek uiteindelijk toch zege zeker. Villiaeinen werd tweede terwijl Van Parijs als derde aantikte maar een time penalty kreeg wegens een klikbumper. Mick Nolten nam zo de derde plaats over. Toch is er reden voor vreugde bij Van Parijs, die op zaterdag het baanrecord voor de DD2 klasse scherper wist te snel. Niet eerder, ging iemand sneller rond het Limburgse asfaltlint dan Van Parijs!

Podium DD2 Masters
Podium DD2 Masters
Carl Cleirbout en Tom Desair deelden de eerste startrij van het acht koppige deelnemersveld in de DD2 Masters. Cleirbout kende de beste start terwijl Desair een plaatsje moest prijsgeven aan Bruno Dos Santos. Terwijl de top drie stilaan wat afstand begon te nemen van de rest van het veld, ging Desair voorbij Dos Santos om zo de tweede plaats over te nemen. Desair had duidelijk de beste papieren en vond ook snel de aansluiting bij Cleirbout. Ruim halfweg koers, dook Desair binnendoor in de eerste bocht en nam zo de leiding over. Cleirbout gaf zich alles behalve gewonnen en week geen meter van de achterbumper van Desair. In de voorlaatste ronde liet Desair een klein gaatje vallen en nam Cleirbout de leiding weer over maar ook nu was de strijd nog niet gestreden. In de laatste bocht gaf Cleirbout het nog uit handen door bij het aanremmen niet te gaan verdedigen. Desair gaf hem lik op stuk en pakte de leiding om als eerste te finishhen. Cleirbout tikte aan als tweede, Dos Santos werd derde. 

Met de BNL Kick-Off, zijn de BNL Karting Series weer vertrokken voor wat ongetwijfeld opnieuw een mooi seizoen zal worden. Hopelijk mogen we dit binnenkort weer allemaal live meemaken vanop de tribune! 

Foto's: FM-Images
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 21 maart 2021.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons