van der Horst

BNL Karting Series trappen seizoen af in Genk

BNL Karting Series
BNL Karting Series
Na de Champions Winter Trophy en BNL Kick Off als voorbereiding, was het afgelopen weekend eindelijk tijd voor het echte werk. Op het circuit van Karting Genk werd de eerste manche van de BNL Karting Series afgewerkt. Maar liefst 190 deelnemers vonden de weg naar Limburg, waar volgend weekend ook de opener van de Rotax Max Challenge Eurortophy gepland staat.
Heel wat deelnemers kwamen zich dus tijdens de BNL voorbereiden op het Europese kampioenschap waardoor het niveau opnieuw een tikkeltje verhoogd werd. Het kwam de spanning en strijd alleen maar ten goede want na spannende heats op zaterdag verliepen ook de finales op zondag niet zonder slag of stoot.
MiniMax: Oliver Warner eerste winnaar van de dag.
Podium MiniMax
Podium MiniMax
De Brit Oliver Warner won de finale in de Rotax MiniMax. Warner moest de pole voor de finale aan zijn teamgenoot Michael Zajac laten en zag de Pool ook de beste start nemen. Met nog goed vijf minuten te gaan zag Warner zijn kans schoon en remde hij Zajac uit in de eerste bocht. Later die ronde kwam ook Jenson Chalk binnendoor gedoken bij Zajac die zo terugviel naar plaats drie. Achter de drie heren woede een hevige strijd om de ereplaatsen maar met Victor Ruyts aan kop van dat achtervolgend pelotonnetje leek een aansluiting in de maak. Wanneer Zajac opnieuw voorbijging aan Chalk kon ook Ruyts zich opmaken voor een gevecht voor het podium. Onze landgenoot had zelfs even de tweede plaats in handen maar moest uiteindelijk toch tevreden zijn met plaats vier nadat hij in de voorlaatste ronde nog twee plaatsen verloor. Warner kende een relatieve rustige tweede wedstrijdhelft en soleerde naar de zege voor Chalk, Zajac en Ruyts. Daarnaast noteren we nog mooie top tien plaatsen van onze landgenoten Vince Vanderhallen en Vic Van Campenhout.
JuniorMax: MiniMax kampioen Ashcroft zegeviert na straf voor Bartle.
Harry Bartle en Ties Van Wijk verzekerden zich na de heats en Super Heat van een plaats op de eerste startrij voor de finale. Bartle kende een prima start terwijl Van Wijk een plaats prijs moest geven aan Jacob Ashcroft. Daarachter ging het voor een handvol deelnemers stevig mis, al kwam iedereen er zonder kleerscheuren van af. Aschroft pakte bij het ingaan van de tweede ronde al de leiding over van Bartle maar die pareerde in de tweede bocht meteen, Ashcroft ging erg breed en viel terug naar P5. Bartle en Van Wijk trokken samen een gaatje maar eens Aschroft de verloren posities goed gemaakt had, kwam hij al snel weer aansluiten bij het leidende duo. Van Wijk was de eerste die de MiniMax kampioen van 2023 voorbij zag komen maar door het extreem verdedigen van Bartle, zakte het tempo en kreeg we vooraan weer een groepje. Er kwam een herhaling van wat er in ronde twee gebeurde en Ashcroft verloor op identiek dezelfde manier weer enkele plekken. Het ging niet veel later mis tussen Ties Van Wijk en mooi teruggekomen Boaz Maximov. Beiden moesten door het gras en verloren de aansluiting vooraan. Het bracht Ashcroft terug in tweede stelling maar hij kon niet meer voorbij aan Bartle. Die kreeg na afloop een straf voor het doorduwen van een concurrent en viel terug naar plaats zeven waardoor Ashcroft alsnog won. Cameron Nelson erfde de tweede plaats voor Toms Strele, die derde werd. 
SeniorMax: Kai Hunter wint spurt met drie.
Kai Hunter
Kai Hunter
Net zoals tijdens de BNL Kick Off ontstond er al vroeg in de finale van de Rotax Senior Max een treintje van drie leiders. 
Man in vorm Jayden Thien vertrok vanaf de pole en kreeg al snel het gezelschap van zijn teamgenoot Macauley Bishop en Kai Hunther. De drie reden ronde na ronde verder weg doordat het er in de groep achter de leiders bijzonder nerveus aan toe ging. De wedstrijd leiding deelde na afloop dan ook zeven tijdstraffen uit. De winnaar zat overduidelijjk in het leidende trio. Hoewel Thien de touwtjes lange tijd stevig in handen had kon Hunter met nog vier ronden te gaan de leiding overnemen bij het aanremmen voor de chicane. Thien had geen antwoord meer klaar en zag de Brit de zege pakken. Thien werd tweede, Bishop derde. Armand Hamilton werd vierde terwijl Vic Stevens beste Belg werd op de vijfde plaats. 
DD2 en DD2 Masters: Christens wint onbedreigd, Kristenssen snelste bij de Masters.
Frederik Zebis Christens
Frederik Zebis Christens
Winnaar van de BNL Kick Off, Frederik Zebis Christens vertrok vanaf de pole in de DD2 klasse. Hij kreeg de snelle Nicolas Guillaume naast zich op de eerste rij. Daarachter startte Maxim Dirickx als derde. Dirickx stapte deze winter over naar de autosport en rijdt dit seizoen in de Proto Cup Germany, waar hij zal uitkomen op een Duqueine van het Duitse Gebhardt Motorsport. Vrij onverwacht zal hij dat, waar mogelijk, combineren met een seizoen in de DD2 klasse. Zo beloofde het op papier een spannende finale te worden maar de wedstrijd werd al snel onthoofd toen Dirickx en Guillaume met elkaar van de baan gingen in de eerste bocht. Frederik Zebis Christens had meteen een gaatje op zijn teamgenoot Nicolai Kristensen en Ragnar Veerus. Kristensen kon Veerus lang achter zich houden maar de Est kwam uiteindelijk toch voorbij. Dat gebeurde weliswaar onder geel waardoor Veerus nog bestraft werd. Die straf leverde Nikita Gensen uiteindelijk nog de tweede plaats op terwijl Kristensen derde werd. De Deen, die in de Master categorie uitkomt, zegeviert hierdoor natuurlijk in die klasse. Christophe Capitaine werd hierin tweede, Michael Becker derde. Carl Cleirbout viel met plaats vier net naast het podium. 

De BNL Karting Series hernemen in het laatste weekend van mei, in Mariembourg. 

Foto's: Kartphoto



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 8 april 2024.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons