van der Horst

BNL Karting Series voorbij halfweg na herfstweekend op Karting Genk

Start - Rotax Junioren
Start - Rotax Junioren
Voor de tweede afspraak van de BNL Karting Series, trokken teams en rijders opnieuw richting de Horensbergdam in Genk. Daar werd afgelopen weekend opnieuw gestreden voor de prestigieuze BNL titel. Het kampioenschap is nu halfweg en de herfstachtige omstandigheden met veel regen en wind, brachten enkele verschuivingen met zich mee in de tussenstand.

MicroMax: Sadurski en Houben leggen elkaar het vuur aan de schenen

Max Sadurski en Mees Houben waren dit weekend opnieuw aan elkaar gewaagd. De Nederlanders vechten al het hele seizoen een mooie strijd uit en ook in de BNL Karting Series waren zij een klasse apart. Houben won beide races op zaterdag, Sadurski was twee keer de beste op zondag. Allebei verzamelden ze 90 punten, maar Sadurski pakte de algemene overwinning dankzij de dubbele zege op zondag. Mats Van Rooijen volgde alles vanaf de tweede rij maar kon zich niet echt mengen in de strijd om winst. Hij werd vier keer derde en pakte zo uiteraard ook P3 in de einduitslag.

MiniMax: Drie op vier voor Thomas Strauven

In de MiniMax was het opnieuw uitkijken naar de strijd tussen Thomas Strauven en Mateja Radenkovic. Beiden hebben dit seizoen een geduchte tegenstander in elkaar gevonden en ook dit weekend maakten de pilootjes van Daems Racing Team en Bouvin Power het mooie weer in donkere dagen. Strauven pakte de pole op zaterdag en won ook de twee wedstrijden, die in de gietende regen werden afgewerkt. Strauven kreeg het echter niet cadeau, want Radenkovic finishte twee keer binnen de seconde van zijn rivaal. Op zondag pakte Strauven opnieuw de pole, met Nando Weixelbaumer op P2 en Radenkovic op P3. Strauven reed bij start enkele seconden weg, maar eens Radenkovic voorbij Weixelbaumer raakte, dichtte hij het gat in een mum van tijd. De winst pakken lukte echter niet en Strauven scoorde zijn derde overwinning van het weekend. In race vier was het dan wel raak voor Radenkovic die met ruim twee seconden voorsprong won op Reno Francot en Thomas Strauven. Strauven won wel BNL 2, tenkoste van Radenkovic en Genker Kart Shop piloot Francot.

Rotax Junioren: Heerschappij van Kaï Rillaerts duurt voort

Tim Gerhards
Tim Gerhards
Kaï Rillaerts is aan een extreem goed seizoen bezig. De jonge Belg, uitkomend voor het Nederlandse JJ Racing, domineert zijn klasse niet alleen in de BNL, maar ook in het Europese kampioenschap. Hoewel Thomas Martens twee keer de snelste over één rondje bleek en zowel op zaterdag als zondag de pole pakte, ging Rillaerts er met algemene overwinning van door. In de drijfnatte zaterdagraces won Rillaerts twee keer. Op zondag won Tim Gerhards de eerste race nadat hij al vroeg in de wedstrijd wist weg te rijden bij de achtervolgers. Race vier werd dan weer een kolfje naar de hand van Max Knapen die Lucas Schoenmakers en Jens Van Der Heijden achter zich wist te houden. Rillaerts scoorde zoals gezegd genoeg punten om ook de tweede ronde van de BNL te winnen. Schoenmakers sloot aan als tweede, Tim Gerhards als derde.

Rotax Senioren: Roche, Butcher en Leistra winnen de finales

Rotax Senioren
Rotax Senioren
Arthur Roche klokte op zaterdag de snelste tijd in de kwalificatie van de Rotax Senioren. Sean Butcher volgde met de tweede tijd, terwijl Leistra naar P3 reed - al was dat wel op ruim 8 tiende van de pole. De verschillen in de kwalificatie waren naar karting-normen best groot. Zo moest Max Stemmerdink op P6 al meer dan een seconde toegeven op de tijd van Roche. In een verregende eerste wedstrijd, reed Roche zes seconden weg bij de eerste achtervolger, Milan Coppens. Hij leek dominant te zijn in de lastige omstandigheden maar moest in race twee genoegen nemen met P6. Sean Butcher was hierin de snelste, op de voet gevolgd door Luca Leistra. Andreas Hebert werd vierde terwijl Jef Machiels de tweede Belg in de top vier was. Leistra pakte de pole voor de derde race van het weekend. Hij zette de concurrentie op meer dan een halve seconde en daarmee waren de verschillen opnieuw erg groot. Leistra kon het boeltje goed controleren en wist ook de herstart na enkele ronden full course yellow probleemloos te overleven om naar de winst te rijden. In de laatste race was Butcher opnieuw aan het feest. De Britt won daarmee zijn tweede wedstrijd van het weekend en verzekerde zich daarmee ook van de weekendzege. Leistra pakte de tweede plaats in de algemene uitslag, net voor zijn Bouvin Power teamgenoot Milan Coppens. 

Rotax DD2: Przybylak wint prestigeduel met Van Parijs

Rotax DD2
Rotax DD2
In de Rotax DD2 verschenen met Xander Przybylak en Glenn Van Parijs twee overduidelijke titelkandidaten aan de start. Dat beide teamgenoten dit seizoen bijzonder hard aan elkaar gewaagd zijn, is een understatement. Przybylak won race één, Van Parijs won race twee. Op zondag pakte Przybylak de pole, maar het was Mick Nolten die een turbulente wedstrijd won voor Jarne Geussens. Przybylak en Van Parijs vochten een hevige strijd uit om de leiding. Er werd regelmatig gewisseld aan de kop van het veld en dat gebeurde niet altijd even zuiver. Wanneer Van Parijs aan de chicane voorbijging aan Przybylak dook die meteen opnieuw binnendoor waarna Van Parijs er een bocht verder opnieuw tussenzat. Dit keer niet zonder gevolgen, want Van Parijs ging over de voorkant van Przybylak die rond zijn as ging en een vijftal plekken verloor. Ook Van Parijs moest door het gras en Nolten was de lachende derde. De GKS-rijder hield Jarne Geussens van zich af en won zo de derde wedstrijd van het weekend. De derde race van het weekend bracht opnieuw heel wat spanning. Het was Paolo Besancenez die al vroeg in de wedstrijd wegreed bij de concurrentie. Przybylak kende een sterke wedstrijd en kwam mooi terug tot P2, net voor Glenn Van Parijs die derde werd. Przybylak veegde zo zijn mindere score uit race drie weg, en pakte de weekend overwinning. Van Parijs werd tweede, Besancenez derde. In de DD2 Masters, die dit weekend samen met de DD2 reed, pakte Rudy Champion drie zeges uit vier wedstrijden. Hij won zodoende overtuigend het weekendtotaal voor Carl Cleirbout die één overwinning pakte. Tamsin Germain eindigde als derde. 

Eind november komen de BNL Karting Series een laatste keer in actie, opnieuw op Karting Genk.

Foto's: FM ImagesSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 6 oktober 2020.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons