van der Horst

BNL Kick-Off trapte seizoen af in Genk

Start Rotax DD2
Start Rotax DD2
Op Karting Genk werd afgelopen weekend het seizoen op gang geschoten. Tijdens de BNL Kick-Off verzamelden een 170 tal rijders in de paddock voor de opener van de BNL Karting Series. Nog meer dan het Corona virus, was het weer het gespreksonderwerp in wat een spannende dag karting van hoog niveau zou worden.
Dat het Corona virus Europa stilaan in zijn greep lijkt te houden is ondertussen geen geheim meer. In Italië werden de WSK Karting Series dan ook opgeschort. De drie komende wedstrijdweekends  van het Italiaanse kampioenschap zijn allen geschrapt maar in Genk was daar afgelopen weekend geen sprake van. En dus verscheen een zeer sterk deelnemersveld zondag op het apel voor een koude, natte, maar smakelijke wedstrijd met een ticket voor de Rotax International Open in Le Mans als inzet!

Dean Hoogenboom
Dean Hoogenboom
Elf MicroMax pilootjes namen op zaterdagnamiddag deel aan de kwalificaties. Nederlander Dean Hoogenboom leek daarin net te sterk voor Tom Papenburg en Karel Staut. Het verschil bedroeg ruim drie tienden en dat bleek een voorbode te zijn voor de wedstrijddag, een dag later. De start van de eerste race begon in mineur voor Jake Menten. De Nederlander, zoon van Jos, kreeg al in de opwarmronde af te rekenen met motorische problemen. Ook voor enkele andere deelnemers begon de start in mineur. Zo ging Scott Marsh, startend vanaf P4, in de eerste bocht rond zijn as en moest ook hij aan een inhaalrace beginnen. Vooraan trok Hoogenboom zich daar bitter weinig van aan. Hij fietste een voorsprong van ruim acht seconden bij elkaar en won de wedstrijd voor Karel Staut en Mees Houben. Race twee vond plaats in compleet andere omstandigheden; drijfnat! Maar ook hier nam Hoogenboom een perfecte start en hij reed weer snel weg bij de achtervolgers. Pole en dubbele winst; het is in ieder geval een sterk begin van het seizoen voor Dean Hoogenboom! Scott Marsh kwam in de tweede wedstrijd sterk naar voren en eindigde op de tweede plaats algemeen, voor Mick Van Den Bergh. 

Rotax Mini Max
Rotax Mini Max
In de MiniMax was de strijd om de pole spannender dan die bij de allerjongsten. De top vier, twee Belgen en twee Nederlanders vochten een mooi duel uit en eindigden uiteindlijk binnen een tiende van elkaar. Mitchell Van Dijk snelde naar de Pole, voor Thomas Strauven, Kasper Schormans en Jasper Lenaerts. In een mooie eerste wedstrijd, wist Van Dijk het laken naar zich toe te trekken. Daarachter finishte Jens Treur en Reno Francot als tweede en derde, na een mooie inhaalrace. In een drijfnatte tweede race, wist Thomas Strauven zijn slag thuis te halen. Hij stuurde zijn TonyKart langs zijn concurrenten en won het tweede treffen van de dag voor Mitchell Van Dijk, die zijn ticket voor Le Mans in de wacht sleept, en Jens Treur.

Thomas Martens
Thomas Martens
De deelnemersaantallen in de Rotax Junioren doen ons terugdenken aan de gouden tijd van enkele jaren terug. Ook nu besliste de organisatie om de deelnemers op te delen in groepen en om na de kwalificaties heats te rijden. Zaterdag dus eerst de kwalificaies met de pole voor Tim Gerhards. De Nederlandse KR-rijder reed in groep twee naar een 55.297 en dat volstond voor de polepositie. Op P2 vonden we Thomas Martens terug en dat was voor de meesten, behalve Martens zelf, toch wel een verrassing. De Limburger switchte de voorbije winter regelmatig tussen de karting, cross kart en rally-wagen en lijkt in de winterperiode zeer grote stappen vooruit te hebben gezegd, getuige zijn sterke tweede plaats in deze kwalificatie. Farin Megger, Oskar Kristensen en Jayden Thien completeerden de top vijf. Na de warmup zondag stonden de eerste heats gepland, waarna een nieuw klassement werd opgemaakt, met de startopstelling voor de finale op het einde van de dag. Alle wedstrijden die in de voormiddag gereden werden, verliepen in perfect droge omstandigheden. Maar tijdens de wedstrijd van de DD2 begonn het te miezeren, druppelen en even later ook te regenen. De Junioren moesten op dat moment hun plaats op de pregrid innemen, maar wat de bandenkeuze betrof, was er nog de nodige stress. Slicks of regenbanden, iedereen moest een gok wagen, want de felle wind liet de baan snel weer opdrogen. Maar de regen zette toch door en uiteindelijk gaf de wedstrijdleiding iedereen de kans om regenbanden te monteren. Ook voor de rijders die eigenlijk al op de grid stonden en niet meer mochten veranderen. Vreugde dus bij zij die nog mochten veranderen, onbegrip bij de piloten die eigenlijk vanaf het eerste moment de juiste keuze gemaakt hadden, begrijpelijk.

Tim Gerhards
Tim Gerhards
Uiteindelijk werden alle heats zonder al te veel problemen afgewerkt en stond Christiaan De Kleijn bovenaan de tabellen. Martens behield zijn tweede plek terwijl Ferin Megger en Tim Gerhards de tweede startrij voor hun rekening namen. Laatstgenoemde leek het beste voor het laatste te hebben gehouden want al vrij snel nam de Nederlander het voortouw. Hij bouwde meteen een voorsprong uit en hield de concurrentie op een veilige afstand. Thomas Martens kon aanvankelijk het tempo vooraan nog volgen maar naarmate de wedstrijd vorderde moest hij de leiders toch laten gaan. Hij zou uiteindelijk achtste worden en is daarmee de best geklasseerde Belg. Vier seconden na Gerhards, kwam Daniel Guinchard als tweede over de streep, waarna Christiaan De Kleijn het podium compleet maakte.

Start Rotax Senioren
Start Rotax Senioren
Ook de Rotax Senioren konden rekenen op een ijzersterk deelnemersveld waaronder enkele Europese toppiloten. Die bevestigden meteen hun vorm met de pole voor Lewis Gilbert, voor Sean Butcher en Matthew Higgins. Luca Leistra was met P5 de beste Belg. In de heats in het droge kwam Leistra sterk voor de dag. Zo opende hij met P2 goed in de eerste heat, maar in de regenachtige omstandigheden viel hij wat terug. Matthew Higgins scoorde vooraan twee op twee en nam de pole over van zijn landgenoot. Sean Butcher en Harry Thompson schoven door naar P2 en P3. Ook bij de Senioren viel de finale vrij snel in zijn plooi, toch wat de winnaar betrof want dat werd Higgins die heel de wedstrijd controleerde. Maar man van de regenwedstrijd werd toch onze landgenoot Dylan Lahaye. Startend vanaf P11 maakte hij snel terrein goed om in de laatste vijf ronden de aansluiting met de top drie te vinden. Eerst moest Storm Boer eraan geloven waarna ook Sean Butcher, Lahaye niet meer kon afstoppen. De leider was net te ver maar Lahaye schitterde als vanouds!

Xander Przyzbylak
Xander Przyzbylak
In de Rotax DD2 kaapte Xander Przybylak op zaterdag de pole weg. De regerend kampioen is duidelijk ook dit jaar weer de favoriet voor de titel in de klasse waar motoren met twee versnellingen gebruikt worden. Silas Rytter en Jan Schwitter sloten als tweede en derde aan maar konden niet tippen aan de rondetijden van Przybylak. Dat bleek ook in race één toen Przybylak na een sterke openingsronde al buiten schot leek te zijn. Leek, inderdaad, want er was regen voorspeld voor halfweg de race en de weergoden hadden er duidelijk zin in. Na een handvol ronden begon het de druppelen en de leider in de wedstrijd kwam als eerste door op startfinish toen het heviger begon te regenen. Hij vergaloppeerde zich in bocht één en schoot van de baan. Bijna simultaan begonen her en der rijders fouten te maken en dat leidde tot de nodige chaos. Przybylak kon zijn weg nog vervolgen maar een goede klassering was uiteraard gaan vliegen. Lasse Andreasen voelde zich erg goed in de natte omstandigheden en zwom naar de winst. Helaas gaf de weegschaal aan dat Andreasen te licht bleek te zijn en daardoor een DQ opliep. Max Fleischmann nam de eerste plaats over, Jan Schwitter en Jarne Geussens werden tweede en derde. Race twee speelde zich in volledig natte omstandigheden af en dus verscheen iedereen met gelijke wapens aan de start. Het was Mick Nolten, die in het verleden al bewees een prima regenrijder te zijn, die het laken naar zich toe trok. Startend vanaf P5 reed hij knap naar winst, voor Jan Schwitter en Max Fleischmann. Fleischmann pakte de dagoverwinning en het ticket voor Le Mans, in juli. 

In de Rotax DD2 Master klasse draaide de kwalificatie uit op een spannende sessie waarin Sebastien Rumpelhardt de snelste was. Tom Desair en James Beacroft volgden op P2 en P3 en dat op minder dan 0,100 seconden! Ook de DD2 Masters hadden last van de regen die net niet doorzette op het moment dat hun eerste wedstrijd van start ging. Rumpelhardt speelde op safe en koos voor regenbanden, terwijl de baan stilaan droger werd. Tom Desair daarentegen gokte op slicks en dat bleek de juiste keuze. Al snel werd de baan droog en was Desair duidelijk in het voordeel. Ook in de tweede race was Desair aan het feest. Hij dulde in de openingsronden nog wat gezelschap aan de kop van het veld maar reed stelselmatig verder weg van Michael Becker en James Beacroft. 

Volgende afspraak; van drie tot vijf april, opnieuw op Karting Genk, voor de eerste ronde van de BNL Karting Series wanneer het kampioenschap echt van start gaat!

Foto's: Kartphoto.comDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 10 maart 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons