van der Horst

BNL titels verdeeld na slotmanche in Genk

BNL Karting Series
BNL Karting Series
Afgelopen weekend vond op Karting Genk de laatste wedstrijd van de BNL Karting Series, jaargang 2022 plaats. Met titels, Grand Final tickets en zelfs een kans op het RACB Stuurwiel voor 2023, werd het vijftiende seizoen van het hoogstaande kampioenschap klinkend afgesloten.
De BNL Karting Series bestonden ook dit jaar uit drie wedstrijdweekends met voor de meeste rijders zowel op zaterdag als zondag finales. Na het openingsweekend in Genk en de afspraak in Mariembourg aan het begin van de zomervakantie, viel afgelopen weekend, opnieuw op het thuiscircuit in Genk, het doek. Zoals de traditie dat wil, was het in zo goed als alle klassen bikkelen tot het einde om de titel veilig te stellen.
Micro Max: Senn Lindeman overtuigend kampioen
Senn Lindeman
Senn Lindeman
Na een knappe zegereeks in Mariembourg, waar Senn Lindeman alle vier de wedstrijden wist te winnen, zakte de Nederlander als favoriet en kampioenschapsleider af naar Genk. De birelART piloot lostte de verwachtingen in en pakte in de laatste wedstrijd op zondag de zege, waarmee hij zijn titel helemaal veiligstelde. Zdenek Babicek bood wel het nodige weerwerk want de Tsjech was dominant in drie van de vier wedstrijden. Een tegenvallende laatste finale veranderde daar niets aan want Babicek scoorde in het slotweekend de meeste punten en pakt daarmee de weekendzege. Hij heist zich daarmee prompt naar de vijfde plaats in de tussenstand, zonder de eerste en tweede BNL manche te hebben gereden. Vic Van Campenhout verzekerde zich van de tweede plaats in de eindstand maar kende een lastig weekend. Hij was de voorbije wedstrijden steevast podiumkandidaat, maar moest dit weekend genoegen nemen met de vierde plaats in het weekendtotaal. Jack Freeman mocht als derde in de eindstand mee naar het podium.
Mini Max: Max Sadurski haalt het van Boaz Maximov
Podium Mini Max
Podium Mini Max
Het openingsweekend deed het al vermoeden; Max Sadurski en Boaz Maximov waren de heren om in de gaten te houden. En zo bleek, want tot in het slotweekend was de strijd tussen beiden mooi om zien. Een iets mindere zaterdag voor Boaz Maximov waarin hij vijfde werd en Sadurski de zege kon pakken, deed Sadurski iets uitlopen in de tussenstand. Dat verschil werd door Maximov niet meer goed gemaakt en zo pakt Sadurski de BNL titel, met amper tien puntjes bonus op Boaz Maximov. De weekendzege kwam op naam van Jacob Ashcroft, die twee knappe zeges boekte op zondag. Hij hield daarmee Zdenek Babicek af, die zowel in de Micro-, als Mini Max aan de start verscheen en daarmee een knappe prestatie liet optekenen. Derde werd Sadurski, net voor Maximov op een vierde plaats.
Junior Max: Tommie Van Der Struijs kampioen
Tommie Van Der Struijs
Tommie Van Der Struijs
Er verschenen dit weekend meer dan 36 rijders aan de start in de Junior Max en dus werd het veld opgedeeld in groepen, reden ze op zaterdag kwalificatiesheats en volgde op zondag de beslissende finales. Het hoge niveau, met talenten vanuit heel Europa aan de start, zorgde voor een spannende tussenstand op de vooravond van de laatste BNL. Maar liefst zes verschillende rijders wisten dit seizoen één of meerdere zeges te pakken en zo werd het slotweekend uiteraard alles bepalend. Mateja Radenkovic was de fiere leider na de heats met zijn teammaat Tommie Van Der Struijs op de tweede plaats en Austin Lee op plaats drie. Van Der Struijs wist de eerste finale te winnen en zag Mikkel Pedersen, één van de dichte achtervolgers in de tussenstand, uitvallen. De titel kwam binnen handbereik en toen de Nederlander uiteindelijk ook de beslissende finale wist te winnen, was de BNL titel een feit. Mikkel Pedersen strandt uiteindelijk op amper vier puntjes van de titel. Scott Marsh besluit het kampioenschap als derde. 
Senior Max: Kaï Rillaerts pakt vierde BNL titel
Podium Junior Max
Podium Junior Max
Voor Kaï Rillaerts stond er dit weekend veel op het spel. Onze landgenoot kon voor de vierde keer de BNL titel in de wacht slepen. Nadat hij vorig jaar in de Junioren de titel in de wacht sleepte, moest het dit seizoen in de Senioren gebeuren. Met vier zeges in de openingsmanche begin dit jaar begon het seizoen goed. De afspraak in Mariembourg draaide uit op een sisser. Kaï Hunter werd daar de grote winnaar maar de Brit reed niet het volledige seizoen en was ook dit weekend in Genk niet van de partij. Rillaerts begon rustig aan de eerste wedstrijddag en zag de terugkerende Luca Leistra de pole pakken. In een felbevochte eerste wedstrijd ging de zege naar Eliska Babickova die het haalde voor Rillaerts en Dylan Lahaye. In de tweede wedstrijd was de zege voor Rillaerts en ook in race drie, de eerste op zondag, pakte de Sodi Kart piloot de zege. Dat, aangevuld met een derde plaats in de laatste wedstrijd, bleek ruim voldoende voor de titel. Hij verzekerde zich eerder al van een Grand Final ticket maar maakt dankzij zijn titel ook kans op het RACB stuurwiel. Eind november neemt hij het op tegen vijf anderen geselecteerden in de strijd om een seizoen in de Franse Formule 4.
DD2: Mark Kimber kampioen, Glenn Van Parijs pakt GF ticket
Glenn Van Parijs
Glenn Van Parijs
Ook Glenn Van Parijs mag zich in Portimão gaan meten met de wereldtop. De Limburger werd afgelopen weekend vice kampioen na Mark Kimber. De Brit won dit seizoen drie wedstrijden, ééntje minder dan Van Parijs, maar toonde zich wel constanter en dat leidde hem naar de BNL titel. Kimber werd in september ook al Europees kampioen en ontving daar reeds zijn ticket voor de Grand Finals, meteen ook de reden waarom Van Parijs als vice kampioen zijn ticket overgedragen krijgt. Kimber sloot het slotweekend pas als vijfde af. Na een tweede en derde plaats volgden twee tegenvallende resultaten waardoor hij zich niet kon mengen in de strijd om de algemene zege. Die was voor Parijs na twee zeges, een tweede en een derde plaats. Kris Haanen en Mathias Jakobsen werden tweede en derde.
DD2 Masters: Titel voor Paul Louveau
Carl Cleirbout en Ian Gepts
Carl Cleirbout en Ian Gepts
Paul Louveau is de nieuwe kampioen in de DD2 Masters klasse. De Fransman werd afgelopen weekend tweede na Thomas Piert. Die laatste toonde zich vooral op zaterdag ijzersterk met twee knappe zeges. Hij voegde daar op zondag nog een tweede en vierde plaats aan toe, wat volstond voor de weekendzege. Dankzij twee tweede plaatsen op zondag, pakt Ian Gepts ook de tweede plaats in het kampioenschap voor Michael Becker, die de allerlaatste wedstrijd van het seizoen 2022 op zijn naam schreef.

Foto's: Kartphoto
 Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 4 oktober 2022.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons