van der Horst

BNL trapt seizoen op gang in zomerse omstandigheden

Start DD2
Start DD2
De kop was er begin juli tijdens de Kick-Off 2.0 al af, maar dit weekend werd op Karting Genk wel het BNL kampioenschap op gang geschoten. De start van het dertiende seizoen van de BNL Karting Series was voorzien voor de maand april, maar uiteraard dwong corona de organisatie tot voorlopige annulatie van dit event. Dit weekend was het dan wel raak, met de eerste van drie manches die zoals verwacht van hoog niveau was!
De thermometer klom tot ver boven de 30 graden op vrijdag, toen de trainingen gepland stonden. De hitte was sowieso al moeilijk te dragen, komen daar de mondmaskers en andere corona-maatregelen nog bovenop. Het moet gezegd worden dat iedereen deze maatregelen gedurende het hele weekend toch goed opvolgde!

Max Sadurski
Max Sadurski
Max Sadurski was één van de grote favorieten voor de zege in de MicroMax klasse. De Nederlander bevestigde alleen maar zijn snelheid door beide races op zaterdag en beide races op zondag te winnen. Cadeau kreeg de jongeman het evenwel niet! Mats Van Rooijen en Mees Houben toonden zich geduchte tegenstanders maar in de eerste van vier races ging het evenwel kortstondig mis. Na contact vielen Van Rooijen en Houben terug en wist Jake Menten te profiteren. In de overige drie races verdeelden Houben en Van Rooijen de tweede en de derde plaatsen waarbij Van Rooijen aan twee tweede en één derde plaats voldoende had om de tweede plaats in het eindklassement te verzilveren, voor Houben die derde werd.

Thomas Strauven
Thomas Strauven
Dertien rijders namen het dit weekend tegen elkaar op in de MiniMax klasse. Thomas Strauven en Mateja Radenkovic leken na de Kick-Off 2.0 de favorietenrol op te nemen en dat bevestigden beide heren ook dit weekend. Vooral op zondag stond er geen maat op Strauven en Radenkovic. Vanaf de start gingen ze er van door om het dan onderling uit te vechten. Radenkovic won race drie, Strauven race vier na een uitremactie in de laatste ronde. In de races op zaterdag wist Reno Francot zich nog in de debatten te mengen met winst in race één en P2 in race twee. Op zondag liep het dus net wat minder voor Francot die tevreden moest zijn met P3 in de einduitslag. Bovenaan prijkte Strauven, die twaalf punten bonus overhield op Antwerpenaar Radenkovic.

Tim Gerhards
Tim Gerhards
Tim Gerhards is de verdiende winnaar bij de Rotax Junioren. Hij pakte drie overwinningen in vier races met zelfs een nulscore in race drie na het krijgen van de zwarte vlag wegens assistentie van een monteur op de pregrid. Daar waar Gerhards drie races won, lieten de anderen steeds enkele steekjes vallen. Zo scoorde onze landgenoot Tom Braeken twee tweede plaatsen, maar ook een vierde en een achtste plaats. Die achtste plaats kwam er in de vierde race, die hij op de baan sterk wist te winnen, maar waar hij achteraf een penalty toebedeelt kreeg. Braeken legde uiteindelijk beslag op P3 in de einduitslag na Gerhards dus, en Lucas Schoenmakers die de snelste was in race twee. Christiaan De Kleijn werd als vierde algemeen geklasseerd, net voor onze landgenoot Kaï Rillaerts die nog dominant was tijdens de Kick-Off 2.0. Ook dit weekend zat de snelheid er op zondag duidelijk in, maar had de Belg vooral op zaterdag last van het vinden van een goede set-up.

Rotax Senioren
Rotax Senioren
Een bomvol veld Rotax Senioren leverde misschien wel de mooiste wedstrijden van heel het weekend. Voor deze klasse geen vier wedstrijden maar heats, een prefinale en een finale. Zondag was dus de finale dag en werden de prijzen uitgedeeld in een prefinale en een finale. De Britt Sean Butcher pakte de winst in de eerste finale die dankzij enkele verdwaalde, maar stevige, regendruppels, bijzonder spectaculair verliep. Mike Van Vugt tikte aan als tweede, Dylan Lahaye als derde. Lewis Gilbert werd vierde, Luca Leistra vijfde. Het was diezelfde Leistra die razendsnel opende in de tweede wedstrijd op zondag. Met een snaarstrak tempo reed hij richting de kop van het veld maar net wanneer hij wat ademruimte kreeg, moest de Antwerpenaar de kart met motorporblemen parkeren in de eerste bocht. Het was Ilian Bruynseels die in het zog van zijn teammaat vanaf P9 mee naar voren kwam en op de juiste momenten juiste keuzes maakte. De Belg wist Gilbert met amper een halve seconde achter zicht te houden, maar de overwinning was wel binnen. Mads Riis, winnaar begin vorige maand in Genk, eindigde de finale als derde, voor Sean Butcher die dankzij een overwinning en P4 de winnaar van dit eerste treffen werd. Gilbert werd tweede, Bruynseels derde, Riis vierde en Van Vugt vijfde.

Rotax DD2
Rotax DD2
In de DD2 klasse verschenen grotendeels dezelfde namen als een maand eerder aan de start. Glenn Van Parijs, Mick Nolten, Xander Przybylak en co kregen dit weekend echter gezelschap van Bas Lammers. Lammers, meervoudig wereldkampioen in de koninginnenklasse KZ1 en fabriekspiloot is een wereldtopper van formaat en besloot, na de Kick-Off 2.0 nog bij de Masters te hebben betwist, dat het bij de DD2 ook wel moest lukken. Gevolg was uiteraard een fantastische strijd van wereldniveau. Op zaterdag reed Van Parijs nog met een marge van twee tienden naar de pole maar in de races moest hij zijn meerdere erkennen in Przybylak die race één won, en Lammers, de winnaar van race twee. In de races die zij niet wonnen op zaterdag, werden ze echter pas vierde en dat levert met 13 punten tegenover 25 voor de winnaar bitter weinig op. Van Parijs die twee keer tweede werd en daarmee 40 punten achter zijn naam schreef ging dus als leider richting de slotdag. Daar reed hij opnieuw naar de pole, met amper 6 duizendste van een seconde bonus op Lammers. De start van de eerste race was meteen spectaculair, met Lammers die buitenom zijn tweede plaats op een schiterende manier wist vast te houden. Van Parijs trapte vanaf de start stevig door maar Lammers kon aanpikken. Van Parijs bleek uiteindelijk wel de beste en won race drie van het weekend, voor Lammers en Daniel Machacek. In race 4 nam Van Parijs opnieuw de kopstart maar Lammers kwam met nog tien minuten op de klok voorbij in het aanremmen van de chicane. Van Parijs reageerde vrijwel meteen en nam op de rechte lijn de leiding weer over. Ook Machacek profiteerde en dook binnendoor in bocht één. Van Parijs kreeg wat ademruimte maar wanneer Lammers opnieuw P2 overnam, werd het gat stelselmatig weer dicht gereden. Enkele ronden voor het einde zette Lammers zich opnieuw naast Van Parijs en was de overwinning binnen. Consistentie was de sleutel tot succes want dankzij drie tweede plaatsen en een overwinning won Van Parijs deze eerste ronde van het kampioenschap. Lammers eindigde op P2, Machacek sloot af op P3.

Christophe Adams
Christophe Adams
Ook de DD2 Masters, voor piloten met een leeftijd boven de 32 jaar, leverden spectaculaire races af. Christophe Adams en Rudy Champion verdeelden de overwinningen dit weekend. Adams won beide races op zaterdag, Champion deed op een zeer overtuigende manier hetzelfde op zondag. Adams liet op zondag net wat minder punten liggen dan Champion op zaterdag deed, waardoor Adams de eerste leider in de tussenstand wordt. Champion werd tweede, James Beacroft derde. Jim Ringelberg werd vierde, al leek het er op dat hij de start van de laatste finale niet zou halen. Ontstekingsproblemen dwongen de Nederlander tot het missen van de formatie ronde. Ringelberg kreeg het euvel op weg naar de lichten echter zelf opgelost en kon uiteindelijk nog net de start nemen. 

De tweede ronde van de BNL Karting Series staat gepland voor 3 en 4 oktober, opnieuw op Karting Genk. Voor de meeste deelnemers is het echter al opnieuw kort dag. Want komend weekend wordt de eerste manche van het Europees Rotax kampioenschap, de Rotax Max Challenge Euro Trophy, betwist op Karting Genk en daar verschijnen heel wat BNL deelnemers aan de start!   

Foto's: KartphotoSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 3 augustus 2020.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons