van der Horst

BOSCH Bougies: vervangen met de juiste expertise

Bougies leveren de vonk voor de ontsteking van het lucht-brandstofmengsel in de motor. De krachtontlading van de resulterende ontploffing is het vermogen dat de auto voortbeweegt. De kleine, simpele ontstekers scheppen een boog van elektrische spanning via twee uiteinden die elkaar niet aanraken, maar wel zo dicht bij elkaar staan, dat de stroom kan overspringen.

Duurzaam

Bougies zijn vervaardigd van extreem duurzaam materiaal. Per slot van rekening moeten ze miljoenen keren vonken en tegen evenveel explosies bestand zijn. De gegenereerde ontstekingsspanning kan 20.000 tot wel 100.000 Volt bedragen. De bougie is voorzien van een centrale elektrode, tegen de hitte geïsoleerd door een witte, porseleinen huls. Via de elektrode ontvangt de bougie de elektriciteit voor het creëeren van een vonk. Een BOSCH bougie vermijdt roetafzetting  - en resulterende ontstekingsfouten - met een constructie die gericht is op een snel bereiken van de zelfreinigende temperatuur. Hij is verbonden met de bobine van de auto door een goed geïsoleerde kabel. De onderkant van de bougie heeft een schroefdraad waarmee hij in de cilinderkop wordt geschroefd. Het onderste uiteinde steekt dieper in de verbrandingsruimte, waar de ontsteking van het lucht-brandstofmengsel plaatsvindt.

Slijtage

Bougies zijn uit hoofde van hun functie onderhevig aan slijtage en kennen een maximale levensduur. De continue spanningsactiviteit verandert de afstand tussen de elektroden. Naarmate die groter wordt, ontstaan ontstekingsfouten omdat het overslaan van de vonk steeds meer vermogen kost. Met een stabiele elektrodenafstand gedurende zijn gehele operationele leven levert de BOSCH bougie een bijdrage aan de reductie van het brandstofverbruik. Ook gebruiksomstandigheden zoals rijgedrag en de algehele conditie van de motor hebben hun weerslag op de gebruiksduur van het ontstekingscomponent. Een vervanging na 50.000 - 60.000 km is over het algemeen aanbevolen.

Bougie vervangen

Het functioneren van de ontsteking ontsnapt uiteraard de aandacht van de keurmeester niet bij de keuringscentra. De regelmatige vervanging van bougies is een maatregel in het kader van het in optimale conditie houden van de motor. De ervaren doe-het-zelver waagt zich graag aan de vervanging van bougies. Daar is niets op tegen. Bij zijn vereiste expertise hoort, behalve voor de keuze van het juiste gereedschap (zoals ratelsleutel, bougiedoppen en een voelermaat) ook het kunnen maken van de keuze voor de juiste bougie.
 
Verschillende motoren hebben verschillende vereisten. Bij een bepaald type motor hoort een bougie met een bepaalde warmtegraad; dit is het vermogen tot warmteafvoer vanuit de verbrandingskamer. Aan de hand van het serienummer op de bougies zijn de juiste diameter en schroefdraadlengte te achterhalen. Met 19 mm schroefdraadlengte is een BOSCH bougie geschikt voor de meeste moderne automerken en modellen. De gebruikshandleiding van de auto verschaft alle nodige informatie over het passende onderdeel.

Tekst: Hans Segers



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Automotive op dinsdag 28 december 2021.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons