van der Horst

Brands Hatch: Dubbel podium voor Stienes Longin

Stienes Longin versus Alon Day
Stienes Longin versus Alon Day
Tijdens de derde meeting van de NASCAR Whelen Euro Series 2019 op het Britse circuit van Brands Hatch zette Stienes Longin zijn beste Elite 1-weekend uit zijn carrière neer. Met een pole positie en twee tweede plaatsen verstevigt de Leuvenaar zijn tweede plaats in de tussenstand.
Ook in Brands Hatch leek de zomer al begonnen. Het American Speedfest VII lokte tienduizenden toeschouwers en die zagen allemaal hoe Stienes Longin bij de eerste van twee Elite 1-races van op pole positie mocht vertrekken.

Stienes Longin en Andre Castro
Stienes Longin en Andre Castro
Longin verzilverde zijn allereerste pole uit de topklasse met verve, en reed tot ver na halverwege aan de leiding. Dan hadden de banden op zijn #11 Chevrolet echter hun beste tijd gehad. “In de aanvangsfase kon ik wat wegrijden omdat ze achter mij aan het duelleren waren”, doet Longin het relaas. “Maar toen Alon Day me in de slotfase onder druk begon te zetten had ik het heel moeilijk om hem achter me te houden. Uiteindelijk ging hij me ook voorbij, maar de tweede plaats kon ik stevig vasthouden.”

Ook in de slotfase van de tweede race reed Longin op de tweede plek. Maar deze keer in heel andere omstandigheden, want nu was het aan leider Fred Gabillon om met bandenproblemen te kampen. “Ik denk dat ik op het gras nog meer grip had dan hij op het asfalt”, grinnikt Longin. “Maar Fred is een ervaren rijder, uiteraard. Ik heb alles geprobeerd om hem te passeren – behalve hem van de baan duwen. Uiteindelijk bleef hij foutloos en werd ik opnieuw tweede. Samengevat: in de eerste race was winst eigenlijk niet mogelijk, in de tweede had dat er wel ingezeten.”

De twee ereplaatsen leveren uiteraard een pak punten op, waardoor in de tussenstand leider Alon Day en naaste achtervolger Stienes Longin nu al een kloofje hebben geslagen.

De andere PK Carsport-rijders verlieten Brands Hatch met gemengde gevoelens. Nicola Rocca tikte in de eerste race mooi als derde aan – zijn eerste podium van het seizoen – maar na een ondoordacht manoeuvre in de tweede race ging de Italiaan even rond, waarna hij pas als negende over de streep kwam.

Andre Castro - PK Carsport Chevrolet
Andre Castro - PK Carsport Chevrolet
In Elite 2 veroverde André Castro mooi de pole voor de eerste race, maar al in de eerste ronde liep het fout voor de Amerikaan. Kampioenschapsleider Maggi duwde Castro rond, waardoor de rijder van de #24 uiteindelijk pas als veertiende werd gerangschikt. Freddy Nordström werd 23ste. In race 2 verliep het voor Castro – opnieuw – heel wat beter, met een tweede plaats als resultaat. Nordström werd dertiende.

De volgende NASCAR Whelen Euro Series manche staat eind juni geprogrammeerd, wanneer voor het eerst de Tsjechische Autodrom Most wordt bezocht.

Perbericht PK CarsportDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Nascar Whelen Euro Series op zondag 2 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Speedfest.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons