Total 24 Hours of Spavan der Horst

Brands Hatch: Verslag race 1 Dutch on Tour event

JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
Was het in de ochtend en begin van de middag nog een lekker weertje op het Engelse Brands Hatch circuit…. wanneer de eerste race van het weekend einde van de dag gepland staat voor de Supercar Challenge is het grijs, bewolkt en nat.
  • Circuit Zolder
West Suffolk Racing - BMW E90
West Suffolk Racing - BMW E90
Op de eerste startrij zien we de Porsche 991 van de broers Daniel en Euan McKay op de pole position staan met Daniel McKay achter het stuur en naast hem staat de BMW M4 Silhouette van Ward Sluys en Bas Schouten en hier neemt Bas Schouten de start op zich. Op de tweede rij zien we de Porsche 991 van Roger Grouwels en op de vierde posite start Pieter van Soelen. Op de derde startrij zien we de polesitter van de Supersport 1 divisie Dennis de Borst in de Febo Seat met naast hem de Porsche van Jos Janssen. De tweede bolide uit de Supersport 1 divisie die van Ruud Olij heeft ook een Porsche naast zich staan, namelijk die van Edward Grouwels. Henry Zumbrink en Ronald van Loon staan daarachter op rij vijf. Ollie Taylor start in de Supersport 2 van de eerste positie en in de Sport divisie start Chris Voet in de nummer 402 Peugeot voor Bart van den Broeck welke de start doet in de 490 Peugeot.

De zon breekt door in de opwarmronde en wanneer de rode lichten uitgaan, zien we dat Bas Schouten de beste start heeft en direct de leiding pakt. Daarachter vechten de Porsches van Roger Grouwels en Daniel McKay. De strijd wordt na een volledige eerste ronde ‘gewonnen’ door McKay. Jos Jansen heeft daarachter de vierde positie veroverd.

Traxx Racing - Peugeot RCZ
Traxx Racing - Peugeot RCZ
Ollie Taylor had een zeer goede start en ligt na de eerste ronde op de vijfde positie algemeen, vlak voor Dennis de Borst die ook een goede start heeft meegemaakt en zelfs voor Pieter van Soelen is gekomen op de baan. Ruud Olij is teruggevallen van de tweede positie in de klasse naar een vierde positie, hij heeft Henry Zumbrink en Ronald van Loon voorbij moeten laten gaan. Achteraan in het veld heeft Bart van den Broeck de eerste slag gewonnen van Chris Voet, welke tegen elkaar strijden in de Peugeot RCZ wagens.

Door de moeilijke omstandigheden op de baan komt Fiona James stil te staan in de grindbak, wat een safety car oplevert en het veld weer bij elkaar brengt. Na drie ronden verlaat de safety car weer de baan en is de herstart waar Bas Schouten opnieuw goed weg is en zijn eerste plaats mag gaan verdedigen tegen de twee Porsches die achter hem rijden. Daniel McKay maakt een fout en raakt even langs de baan, komt in aanraking met de vangrail maar kan zijn weg vervolgen. Roger Grouwels profiteert hiervan.

Daarachter heeft Kevin Clarke een positie gewonnen op Henry Zumbrink, welke nog wel op de tweede positie ligt achter Dennis de Borst in de Supersport 1 divisie. Kevin Clarke ziet zijn directe concurrent Ollie Taylor bijna net zo snel rijden als de Porsches. Ronald van Loon is na de herstart een plek kwijt geraakt aan Ruud Olij.

JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
Daniel McKay herpakt zich goed en weet Roger Grouwels weer voorbij te gaan, maar dat laat Roger Grouwels niet zomaar toe en weet aan te haken en de heren wisselen verschillende keren van positie in de ronde die volgen. Maar dan verliest Daniel McKay opnieuw de controle in de Redline Porsche en raakt opnieuw van de baan. Opnieuw kan hij wel zijn weg vervolgen maar moet zijn auto daarna parkeren in de pitstraat en is hun race vroegtijdig voorbij.  

Daarachter heeft Dennis de Borst een minder goede ronde meegemaakt en heeft hij de BMW van Koen Bogaerts voorbij moeten laten gaan en ook Kevin Clarke heeft hiervan geprofiteerd. Henry Zumbrink sluit ook dan ook direct aan op de Seat bumper en een ronde later neemt Zumbrink de leiding over in de Supersport 1 divisie. Ruud Olij is ook snel dichterbij gekomen en een paar ronden later verwijst hij De Borst nog een plek terug naar de derde positie.  

Op de vierde en vijfde positie algemeen, liggen de twee Engelse Supersport 2 BMW’s. Ollie Taylor lag lang aan de leiding in de derde divisie, maar Kevin Clarke is snel en weet Taylor in te halen. Beide coureurs weten op eigen bodem het hele Sport veld te domineren. Een mooie strijd volgt tussen deze twee bolides tot het pit window open gaat.

Na de pitstops zien we de BMW M4 Silhouette met nu Ward Sluys achter het stuur die nog altijd ruim aan de leiding ligt, voor nu Koen Bogaerts en Roger Grouwels die wat langer in de pitstraat heeft moeten staan en daarom de tweede positie heeft moeten afgeven. Daarachter heeft Bob Herber, welke helemaal achteraan gestart is, de vierde positie in handen voor Jos Jansen.

Stichting Euro Autosport - BMW E92 M3
Stichting Euro Autosport - BMW E92 M3
Dan gaat het helemaal mis met Henry Zumbrink en Dan Stringfellow die met elkaar in aanraking komen en stil komen te staan in de grindbak in bocht twee. Zij moeten uit het grind geholpen worden en verliezen hiermee beide de eerste positie in hun klasse. Ruud Olij heeft nu de leiding in handen in de Supersport 1 divisie, voor Martin de Kleijn, Luuk van Loon en Robert van den Berg. Ollie Taylor heeft de leiding stevig in handen van de Supersport 2 divisie.

Dan komt er een call binnen dat er een deur midden op de baan terecht is gekomen. Koen Bogaerts heeft zijn deur verloren in zijn opmars naar voren. Deze deur moet weg gehaald worden en dat betekent dat er een full course yellow gegeven wordt om de marshalls een kans te geven dit veilig te doen.  
Luuk van Loon voelt zich goed op het half natte circuit van Brands Hatch en komt iedere ronde dichterbij aan de Seat van Martin de Kleijn. Na een paar ronde haakt hij aan en weet hij vrij gemakkelijk de Seat te passeren en de tweede positie op te eisen. Ook vooraan in het veld geeft Koen Bogaerts de BMW flink de sporen en weet Ward Sluys zelfs in te halen, net voordat de safety car de baan opgestuurd wordt omdat Bob Herber langs de baan staat in het grind staat.

De safety car blijft op de baan in de laatste minuten van de race en wordt uiteindelijk binnen gehaald om de race te laten finishen. Koen Bogaerts en Pieter van Soelen pakken in Engeland de overwinning, voor teamgenoten Bas Schouten en Ward Sluys. Roger Grouwels wordt derde na een race zonder fouten en Jos Jansen finisht op de vierde positie.  

Ruud Olij viert de overwinning in de Supersport 1 divisie. Hij wint voor Ronald en Luuk van Loon en Dennis de Borst en Martin de Kleijn. Ollie Taylor wint de Supersport 2 divisie voor Michael Smith en Chris Voet en Bart van den Broeck maken het derde podium vol.
De start van de tweede race is op zondag om 14.20 uur Engelse tijd – 15.20 uur Nederlands tijd en deze is weer te volgen via www.tsl-timing.com.

Supercar Challenge powered by Hankook
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zaterdag 9 september 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Brands Hatch.
  • Shopa

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons