van der Horst

Brazilië: Hamilton de winaar - Verstappen de held

Rosberg - Hamilton - Verstappen
Rosberg - Hamilton - Verstappen
De regen viel op zondag met bakken uit de hemel in Brazilië waardoor we een niet alledaagse wedstrijd kregen voorgeschoteld. Vooraan kon Lewis Hamilton onbedreigd de omstandigheden de baas terwijl teamgenoot Nico Rosberg voor de punten leek te kiezen. Maar het was vooral de als derde geklasseerde Max Verstappen die misschien wel zijn beste wedstrijd ooit reed, hij ging in de laatste 16 ronden van de zestiende plaats naar het podium.
Lewis Hamilton leidde de (regen)dans
Lewis Hamilton leidde de (regen)dans
Romain Grosjean die tijdens de uitrijronde hard van de baan ging, het toonde meteen aan hoe zwaar de omstandigheden waren door de aanhoudende regen. Na tien minuten oponthoud ging de race dan van start achter de safety car, na zeven ronden kwam deze naar binnen en Verstappen ging meteen al in de eerste bocht voorbij de Ferrari van Kimi Raikkonen naar P3. Vettel kon tijdens een spin een crash nog vermijden maar dat lukte Marcus Ericsson niet, hij kwam in zijn Sauber hard in aanvaring met de muur in de laatste sector, daar waar door het vele water de kans op aquaplanning reeël was.

De rode vlag werd liefst tweemaal bovengehaald
De rode vlag werd liefst tweemaal bovengehaald
Safety Car nummer twee dus, maar bij de herstart die daarop volgde plofte Raikkonen meteen al op het rechte stuk in de muur, wat leidde tot een tijdelijke onderbreking van de wedstrijd door middel van de rode vlag. Daarna dacht men te kunnen herstarten maar na acht rondjes achter de safety car volgde opnieuw een rode vlag, tot grote woede van het talrijk opgekomen publiek.


Ook Felipe Massa moest opgeven na een crash
Ook Felipe Massa moest opgeven na een crash
Na de nieuwe onderbreking kon er eindelijk verder gekoerst worden, al was het nog steeds in bijna apocalyptische omstandigheden. Verstappen toonde zich opnieuw door ook Rosberg te verschalken met een geweldige inhaalactie buitenom, een keuze om over te schakelen op intermediates even later deed hem echter opnieuw achter de WK-leider belanden. Publiekslieveling Felipe Massa was het volgende slachtoffer van de bijzonder moeilijke laatste sector, ook hij ging van de baan. Een droevige manier om zijn laatste Grote Prijs van Brazilië af te sluiten, tijdens zijn emotionele wandeling naar de pits werd hij door het publiek luid toegejuichd, een tafereel dat verder ging toen hij bij de pitboxen van Mercedes en Ferrari passeerde. Samen met de teamleden van zijn eigen Williams-team brachten ook zij applaudiserend hulde aan de Braziliaan.

Max Verstappen
Max Verstappen
Op de baan was er dan de zoveelste safety car-fase, bij Red Bull besliste men om de intermediates op beide wagens opnieuw te vervangen door echt regenrubber. De foute keuze voor intermediates kwam Verstappen dus duur te staan, maar opnieuw ging hij vol in de aanval en reed in de eindfase op een weergaloze manier van de zestiende plaats naar het podium. Hamilton won dus voor Rosberg en verkleint zo zijn achterstand in het WK tot 12 punten. De beslissing in het WK valt daarmee dus over twee weken tijdens de seizoensafsluiter in Abu Dhabi.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Brazilië 2016

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes AMG3:01:01.335
2.Nico RosbergMercedes AMG+11.455s
3.Max VerstappenRed Bull Racing+21.481s
4.Sergio PérezForce India+25.346s
5.Sebastian VettelScuderia Ferrari+26.334s
6.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+29.160s
7.Nico HülkenbergForce India+29.827s
8.Daniel RicciardoRed Bull Racing+30.486s
9.Felipe NasrSauber+42.620s
10.Fernando AlonsoMcLaren Honda+44.432s
11.Valtteri BottasWilliams+45.292s
12.Esteban OconManor+45.809s
13.Daniil KvyatToro Rosso+51.192s
14.Kevin MagnussenRenault+51.555s
15.Pascal WehrleinManor+60.498s
16.Jenson ButtonMcLaren Honda+81.994s
17.Esteban GutierrezHaasuitgevallen
18.Felipe MassaWilliamsuitgevallen
19.Jolyon PalmerRenaultuitgevallen
20.Kimi RäikkönenScuderia Ferrariuitgevallen
21.Marcus EricssonSauberuitgevallen
22.Romain GrosjeanHaasniet gestart


Foto's: Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons