van der Horst

Brazilië: ontroerde George Russell wint eerste GP

George Russel - Mercedes W13
George Russel - Mercedes W13
George Russell (Mercedes) is de winnaar van een spectaculaire Grote Prijs van Brazilië. Mercedes begon met beide rijders op de eerste startrij aan de voorlaatste race van het seizoen en slaagde erin de dubbelzege mee naar huis te nemen. Na een late tussenkomst van de safety car kon Carlos Sainz (Ferrari) opklimmen naar de laatste podiumtrede.
  • LTF
Spektakel in Brazilië eens te meer. Vooral de beginfase en de slotronden waren spannend.
Drievoudig contact 
Na een aanrijding tussen Kevin Magnussen (Haas) en Daniel Ricciardo (McLaren) was de tussenkomst van de safety car vereist. Vooral voor Magnussen was het incident een behoorlijke domper, want ondanks de polepositie op vrijdag kon de Deense Haas-rijder geen punten scoren op zondag.

Na de herstart liep het nog eens tweemaal fout: eerst tussen gewezen rivalen Max Verstappen (Red Bull) en Lewis Hamilton (Mercedes), een paar bochten later ook tussen de zieke Lando Norris (McLaren) en Charles Leclerc (Ferrari). Verstappen - voor discussie vatbaar - en Norris liepen een tijdstraf op van vijf seconden. Verstappen en Leclerc zagen zich genoodzaakt vanuit de achtergrond terug te vechten.
Russell autoritair
Ferrari-rijders Carlos Sainz en Charles Leclerc
Ferrari-rijders Carlos Sainz en Charles Leclerc
Vier rijders maakten op die manier nog kans op de zege. Mercedes-rijders Russell en Hamilton werden gescheiden door Sergio Perez (Red Bull), Carlos Sainz leek op medium-banden een voordeel achter de hand te houden. Tot de Spanjaard echter vroegtijdig de pitstraat moest opzoeken omdat een tear-off in de remmen van zijn SF-75 was terechtgekomen. 

Hamilton had de meeste snelheid in huis en nam dan ook de maat van Sergio Perez. De dubbelzege van Mercedes was veiliggesteld, de podiumplaats van de tweede Red Bull-rijder echter allerminst.

Een late tussenkomst van de safety car bevestigde het vormpeil van George Russell, die voor het eerste in zijn carrière winnaar werd van een Grote Prijs. In de slotfase was hij volwassen genoeg om zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton achter zich te houden. Perez zakte weg op de medium-banden en zag zowel Carlos Sainz, Charles Leclerc, Fernando Alonso (Alpine) als Max Verstappen voorbijsnellen.

"Het was een moeilijk seizoen en een moeilijke race, want Lewis was echt heel snel", reageerde een geëmotioneerde George Russell aan de voet van het podium. "De neutralisatie in de slotfase heeft voor heel veel druk gezorgd, maar ik ben des te gelukkiger om op die manier mijn eerste zege te kunnen vieren."

De laatste GP van het seizoen vindt volgend weekend plaats op het circuit van Abu Dhabi.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Brazilië 2022

#RijderTeamResultaat
1.George RussellMercedes-AMG F1 Team1:38:34.044
2.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+1.529s
3.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+4.051s
4.Charles LeclercScuderia Ferrari+8.441s
5.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+9.561s
6.Max VerstappenRed Bull Racing+10.056s
7.Sergio PérezRed Bull Racing+14.080s
8.Esteban OconAlpine F1 Team+18.690s
9.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+22.552s
10.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+23.552s
11.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 Team+26.183s
12.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 Team+29.325s
13.Mick SchumacherHaas F1 Team+29.899s
14.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri+31.867s
15.Alexander AlbonWilliams Racing+36.016s
16.Nicholas LatifiWilliams Racing+37.038s
17.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+1 lap
18.Lando NorrisMcLaren F1 TeamDNF
19.Kevin MagnussenHaas F1 TeamDNF
20.Daniel RicciardoMcLaren F1 TeamDNF


Foto's: F1.com



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons