van der Horst

Brazilië: Toro Rosso in conflict met Renault

Cyril Abiteboul - Renault
Cyril Abiteboul - Renault
Een uitspraak van Renault-baas Cyril Abiteboul is bij Toro Rosso in het verkeerde keelgat geschoten. Op vrijdag liet de Fransman aan de media weten dat Renault zich zorgen maakt over de manier waarop hun motoren bij Toro Rosso worden gebruikt. Hiermee suggereerde Abiteboul dat de problemen met de krachtbron door het Italiaanse team zelf worden veroorzaakt. Tijdens de eerste training gingen beide Renault-motoren van zowel Hartley als Gasly stuk vanwege problemen met de MGU-H. Eerder vandaag publiceerde Toro Rosso een officieel persbericht waarin zij duidelijk maakt dat de recente problemen niets te maken hebben met iets wat het team zelf heeft gedaan, en dat de oorzaak bij Renault zelf ligt.
Brendon Hartley - Toro Rosso
Brendon Hartley - Toro Rosso
“Het komt als een grote verrassing dat Cyril Abiteboul in de media heeft gesuggereerd dat de problemen van Toro Rosso met de motoren aan het team zijn gerelateerd en aan de manier waarop de krachtbron wordt gebruikt in het STR12 chassis”, leest een officiële mededeling van de Italiaanse renstal. “We willen verduidelijken dat de problemen met de MGU-H en de aandrijfas niet zijn gelinkt aan hoe de renstal de onderdelen gebruikt of integreert in het chassis. Tijdens het seizoen is niets veranderd aan de installatie van de motor, behalve verbeteringen aan de koeling.”

Nico Hulkenberg - Renault Sport Formula One Team
Nico Hulkenberg - Renault Sport Formula One Team
“Een van de belangrijkste oorzaken van de problemen is het gebrek aan beschikbare motoronderdelen. In dit geval moet het team voortdurend onderdelen van de ene naar de andere motor verplaatsen tijdens een weekend”, gaat het bericht verder. “Vaak is het team genoodzaakt om een oudere specificatie samen te stellen.” Toro Rosso wijst tevens met een beschuldigende vinger naar Renault zelf: “In de laatste race in Mexico haalden slechts twee van de zes (met Renault-motoren aangedreven) wagens de eindmeet. We mogen niet vergeten dat zij (Renault) met Toro Rosso vechten voor de zesde plaats bij de constructeurs. Als, zoals door Abiteboul werd gesuggereerd, deze situatie geen toeval is, dan ligt het zeker niet aan de wagen van STR.”

Helmut Marko
Helmut Marko
De ruzie zou volgens de laatste berichten vanuit Brazilië reeds zo hoog zijn opgelopen dat Renault per direct de samenwerking met Toro Rosso wil beëindigen, waardoor de Italianen zowel dit weekend, als over twee weken in Abu Dhabi, zonder motoren zou zitten. Helmut Marko, adviseur bij Red Bull, zou ondertussen samen met Alain Prost aan het bemiddelen zijn bij de twee kemphanen. “In de afgelopen tien jaar, waarvan er vele succesvol waren, hebben we heel veel meegemaakt met onze huidige motorleverancier”, aldus Marko in een persbericht. “Zoals gewoonlijk aan het einde van een lang seizoen, lopen de emoties hoog op maar we hebben een waardevolle relatie met elkaar en dat blijft het ook. We hebben er nooit aan getwijfeld dat we een eerlijke en gelijkwaardige behandeling krijgen van onze motorleverancier. En daar is nu ook geen sprake van.”

Foto's: Racing International Photography


 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op zaterdag 11 november 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Brazilië.
  • Powercars

Copyright 2000-2018 Autosport.be - Contacteer ons