van der Horst

Brazilië: Verstappen wint incidentrijk Braziliaans spektakelstuk - Straf voor Hamilton

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen heeft de Grote Prijs van Brazilië op zijn naam geschreven. De Nederlander kwam bij de start het beste weg en kon keer op keer Lewis Hamilton verschalken, die na een pitstop en een herstart voor Verstappen geraakt was. Uiteindelijk finishte Toro Rosso-rijder Pierre Gasly als tweede nadat Hamilton enkele bochten voor het einde Alexander Albon van de baan tikte. Hamilton finishte als derde, maar na de race kreeg hij een penalty van vijf seconden. Beide Ferrari-rijders reden elkaar van de baan en finishten niet.
Max Verstappen - Red Bull RB15
Max Verstappen - Red Bull RB15
Bij start slaagde Max Verstappen erin zijn eerste positie te behouden. Lewis Hamilton haalde onmiddellijk Sebastian Vettel in en Charles Leclerc, die vanop de veertiende plek gestart was, schoof na één ronde al op naar P11. Er gebeurden de daaropvolgende ronden weinig benoemenswaardige feiten. In de achtste ronde probeerde Daniel Ricciardo voorbij Kevin Magnussen te gaan, maar de Australiër tikte de Haas-rijder aan. Ricciardo moest de pits opzoeken voor een nieuwe voorvleugel en kreeg later nog vijf seconden straftijd voor het incident.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
In de twintigste ronde kwam Hamilton als eerste de pits binnen. Dat zorgde voor reactie bij de andere teams. Hamilton koos opnieuw voor zachte banden, Verstappen volgde bijgevolg zijn voorbeeld, maar raakte bijna Robert Kubica die zijn pitbox verliet. De Nederlander verloor wat tijd en kwam achter Hamilton de baan op. Hij haalde hem echter dezelfde ronde nog in.

Er volgende verschillende bandenstrategieën, maar uiteindelijk zou dat allemaal bijzaak blijken. In de 51ste ronde kwam er rook uit de motor van Valtteri Bottas en één ronde later moest de Fin opgeven. Dat bracht de safety car naar buiten. Verstappen dook de pits in, Hamilton, die op negen tienden van de Nederlander reed, bleef buiten. We kregen een herstart met Hamilton op één, voor Verstappen, Vettel, Albon, Leclerc en Gasly. Verstappen ging al direct voorbij Hamilton in de eerste bocht, en Albon kon er ook Vettel verschalken.

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Wanneer enkele ronden later Leclerc erin slaagde om teamgenoot Vettel in te halen in de eerste bocht, probeerde de Duitser zijn vierde plek opnieuw terug te winnen. Op het rechte stuk naar bocht vier raakten beide rijders elkaar met een opgave voor beiden tot gevolg. Dat bracht opnieuw de safety car naar buiten. Deze keer dook Hamilton als enigste rijder de pits binnen om zachte banden te laten monteren.

We kregen twee ronden voor het einde een herstart met Verstappen aan de leiding, gevolgd door Albon, Gasly en Hamilton. De wereldkampioen kon vrij snel Gasly inhalen, en in de laatste ronde probeerde hij ook Albon te passeren, maar dat mislukte. Hij tikte Albon zijdelings aan en de Thaise Red Bull-rijder moest achteraan aansluiten. Hamilton kon met wat schade aan de voorvleugel zijn weg verderzetten, maar moest Gasly voor zich dulden. Beiden reden zij aan zij het lange rechte stuk naar de finish op, maar Gasly kon net genoeg voor Hamilton blijven om de tweede plek - en tevens zijn eerste podiumplek - te verzilveren. Hamilton finishte als derde, maar voor het incident met Albon kreeg hij vijf seconden straftijd waardoor Carlos Sainz, die laatste startte, nog als derde eindigde.

Uitslag Race F1 Brazilië F1 Grote Prijs van Brazilië 2019

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing Honda1u33:14.678
2.Pierre GaslyScuderia Toro Rosso Honda+6.077s
3.Lewis HamiltonMercedes+6.139s
4.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+8.896s
5.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari+9.452s
6.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+10.201s
7.Daniel RicciardoRenault+10.541s
8.Lando NorrisMcLaren Renault+11.204s
9.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+11.529s
10.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso Honda+11.931s
11.Kevin MagnussenHaas+12.732s
12.George RussellWilliams Mercedes+13.599
13.Romain GrosjeanHaas+14.247s
14.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+14.927s
15.Nico HülkenbergRenault+18.059s
16.Robert KubicaWilliams Mercedes+1 ronde
17.Sebastian VettelFerrariDNF
18.Charles LeclercFerrariDNF
19.Lance StrollRacing Point BWT MercedesDNF
20.Valtteri BottasMercedesDNF


Foto's: Red Bull Media & Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons