van der Horst

Brazilië: Vettel zegeviert – Opgave voor Vandoorne

Sebastian Vettel & Valtteri Bottas
Sebastian Vettel & Valtteri Bottas
Sebastian Vettel heeft de Grote Prijs van Brazilië gewonnen. Voor de Ferrari-rijder was het de 47ste zege uit zijn F1-carrière. De viervoudige wereldkampioen nam bij de start de leiding over van Valtteri Bottas en kon voor de rest van de race de Fin achter zich houden. Lewis Hamilton – die vanuit de pit startte – reed een knappe inhaalwedstrijd, de Brit graaide in de slotfase nipt naast het podium, ten voordele van Kimi Räikkönen. Stoffel Vandoorne zijn race eindigde in mineur net voorbij de eerste bocht. Felipe Massa werd in zijn laatste thuiswedstrijd zevende, nipt voor Fernando Alonso.
Crash Stoffel Vandoorne
Crash Stoffel Vandoorne
Vettel kwam goed weg en nam de leiding in de eerste bocht, voor Bottas, Räikkönen en Verstappen. Achteraan het veld kwam Stoffel Vandoorne in een sandwich terecht: links van hem de Red Bull van Ricciardo en rechts  de Haas van Kevin Magnussen. Drie in één bocht resulteert meestal in een aanrijding en dit was deze keer niet anders. De West-Vlaming werd langs beide kanten geraakt en Ricciardo vloog van de piste. Zowel Vandoorne als Magnussen moesten de strijd al na twee bochten staken, terwijl de Australische Red Bull-rijder zijn weg kon vervolgen.

Esteban Ocon
Esteban Ocon
In bocht zes – nog steeds in de eerste ronde - wederom drama. Romain Grosjean probeerde Esteban Ocon voorbij te gaan maar de Haas-rijder verloor de controle over zijn bolide en tikte de Force India uit de race. Voor Ocon was dit de eerste opgave in zijn 28 wedstrijd durende F1-carrière. Door deze ongevallen moest de safety car uitrukken. In de vijfde ronde werd de race terug hervat. Vettel bleef op kop, gevolgd door Bottas, Räikkönen, Verstappen en Massa, die zijn laatste thuisrace reed. Ondertussen was Hamilton, die vanuit de pit startte opgeklommen naar een twaalfde plaats en sneed door het veld zoals een warm mes door boter.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Na 19 ronden kon Hamilton aansluiten bij het gevecht om de vijfde plaats: Massa versus Alonso. Het duurde niet lang voor de Brit voorbij de McLaren geraakte. Ook de Williams was niet lang veilig, een ronde later ging de Mercedes er voorbij. Ricciardo was ondertussen ook opgeklommen naar een puntenscorende positie. De Red Bull reed na 20 ronden op de negende stek. Op het einde van de 27ste ronde probeerde men bij Mercedes de under-cut en haalde men Bottas binnen. Een ronde later reageerde Ferrari en zij haalden Vettel binnen. De Duitser kwam net voor de Fin terug op de piste en kon al snel een klein kloofje slaan naar de Zilverpijl.

Felipe Massa
Felipe Massa
Na de pitstops van de toppers reed Hamilton aan de leiding, maar hij moest nog stoppen voor nieuwe rubbers. Het duurde  tot de 44ste ronde vooraleer de wereldkampioen zijn pitstop afwerkte, en hij kwam als vijfde terug op de baan. Ook Ricciardo volgde het voorbeeld van zijn concurrent en viel terug naar een achtste stek. Wat volgde was een knappe inhaalrace van de kersverse wereldkampioen. Zonder moeite geraakte de 32-jarige Engelsman voorbij Verstappen en dichtte al snel de kloof met de Ferrari van Räikkönen, zonder evenwel de Fin nog een podiumplaats te kunnen ontzeggen. Vettel won, voor Bottas, Räikkönen, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Massa, Alonso, Perez en Hulkenberg.


Uitslag Race F1 Grote Prijs van Brazilië 2017

#RijderTeamResultaat
1.Sebastian VettelFerrari1:31:26.262
2.Valtteri BottasMercedes+2.762s
3.Kimi RäikkönenFerrari+4.600s
4.Lewis HamiltonMercedes+5.468s
5.Max VerstappenRed Bull+32.940s
6.Daniel RicciardoRed Bull+48.691s
7.Felipe MassaWilliams+68.882s
8.Fernando AlonsoMcLaren+69.363s
9.Sergio PérezForce India+69.500s
10.Nico HülkenbergRenault+1 ronde
11.Carlos SainzRenault+1 ronde
12.Pierre GaslyToro Rosso+1 ronde
13.Marcus EricssonSauber+1 ronde
14.Pascal WehrleinSauber+1 ronde
15.Romain GrosjeanHaas+2 ronden
16.Lance StrollWilliams+2 ronden
17.Brendon HartleyToro Rossoopgave
18.Esteban OconForce Indiaopgave
19.Kevin MagnussenHaasopgave
20.Stoffel VandoorneMcLarenopgave


Foto's: Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons