van der Horst

BRC: Georg Linnamaë wint Rallye des Ardennes

Georg Linnamäe - Hyundai i20 Rally2
Georg Linnamäe - Hyundai i20 Rally2
De Est Georg Linnamäe heeft zaterdag de Rallye des Ardennes, de derde manche van de BRC Cup, op zijn naam geschreven. Bastien Roux en Maxime Potty zorgden voor een verrassend podium. Ott Tänak verwarmde het publiek met zijn Ford Puma Rally1.
Na ruim 20 jaar maakte de Rallye des Ardennes een heroptreden in het Belgische rallykampioenschap, en Ecurie Bayard deed dat meteen in stijl met onder meer Ott Tänak (Ford), Georg Linnamäe (Hyundai), Jourdan Serderidis (VW) en Grégoire Munster (Ford), die kwamen testen met het oog op de Rally van Kroatië, de vierde manche van het WRC.

Voor BK-leider Maxime Potty (Citroën) zat de strijd om winst er al op nog voor die goed en wel begonnen was. De voormalige circuit-rijder schoot letterlijk en figuurlijk slecht uit de startblokken en verloor meteen minuut. Thuisrijder Bastien Rouard (Hyundai) maalde er niet om en ging meteen met twee snelste tijden lopen. Lang kon hij niet profiteren want na da eerste lus stond Linnamaë al op kop van de koers, met een handvol seconden voorsprong op Rouard. Gino Bux (VW) en Grégoire Munster volgden op zowat een kwartminuut.

Na de middag verloren we die laatste twee vooraan. Grégoire Munster kreeg af te rekenen met mechanische problemen en verloor bijna twee minuten. Gino Bux verging het erger. Hij reed lek en knalde aan bijna 180 km/u tegen een paal. Bux liep meerdere breuken en een klaplong op. Daardoor verviel de strijd vooraan in een duel. Rouard drong nog even aan, maar in het slot van de koers ontdeed Linnamäe zich vakkundig van de Belg, om zo naar winst te rijden.
"Ik heb nog hard aangevallen op de eerste twee proeven van de slotronde, maar ik besefte al snel dat aandringen geen zin had zonder overdreven risico's te nemen. Natuurlijk had ik liever gewonnen voor eigen publiek, maar ik doe in elk geval een prima zaak in het kampioenschap en het is mijn beste score ooit in het BRC. Ik voel me heel goed in deze Hyundai", aldus Rouard.

Potty sprong nog over Munster in de strijd om het podium. Thibault Mazuin (Skoda) vervolledigde de top vijf, voor Junior Planckaert die mag terugblikken op een uitstekende wedstrijd. Jourdan Serderidis werd zevende, en winnaar bij de Master, Marvyn Henrard besloot de top 8, als winnaar bij de GT's.

Dirk Deveux (Sierra) kon niet echt overtuigen maar haalde het wel vlot bij de historics, al had hij daar wel de opgaven van Tom Boonen (Lancia) voor nodig. In de Clio Cup ging de zege naar een indrukwekkende Lander Depotter. Hij haalde het voor Pierre-Emmanuel Brasseur en Lyssia Baudet. De RACB-pupil zette een uitstekende prestatie neer door op het podium te finishen.

Volgende week is er de TAC Rally in Tielt, manche vier van de BRC Cup en manche twee van het BRC.

Foto: Sandro DelaereDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op zondag 2 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally des Ardennes.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons