van der Horst

BRC: Belgische titel beslecht in de Spa Rally

Adrian Fernémont
Adrian Fernémont
Spa en dan vooral het circuit van Francorchamps vormen dit weekend het decor van de titelstrijd in het Belgische Rallykampioenschap. Met Adrian Fernémont, Ghislain de Mévius en Grégoire Munster zijn er nog drie rijders in de running voor de Belgische titel. Uiteraard zullen de tenoren meedoen voor winst al krijgen ze te duchten tegenstanders met onder meer Stéphane Lefebvre en Yohan Rossel.
Het doet wat raar aan. Normaal worden de laatste titels verdeeld in de Condroz Rally, maar dit jaar vormt de Spa Rally de ultieme finale van wat een fantastisch kampioenschap is/was. Ook hier ligt corona aan de basis van deze vreemde kronkel, maar het circuit van Francorchamps vormt wel een episch decor voor deze schitterende ontknoping.

Er zal gestreden worden voor de titel en sowieso zal minstens één van de drie tenoren meedingen voor algemene winst, zo verliep het immers ook vorige maand in Huy. Ook in 2019 was het zo spannend, maar opvallend, van alle toenmalige titelpretendenten is de naam van Fernémont de enige die nog terugkomt. Geen Sébastien Bédoret, noch Kris Princen speelden een rol dit jaar.

Adrian Fernémont zit in pole position met 127 punten. Wil Fernémont daar nog iets bijdoen moet hij minstens een tweede plaats evenaren en punten pakken op de Power Stage. De regerende Belgische kampioen bracht immers al zes resultaten in en moet zijn minst goede resultaat dus verbeteren. Dat geldt ook voor Ghislain de Mévius maar hij heeft iets meer marge, omdat zijn minst goede resultaat amper 14 punten opbracht, geboekt in de Ypres Rally. Hij telt 117 punten. Grégoire Munster staat voor de zwaarste opdracht met 114 punten, maar hij kan daar nog 19 punten aan toevoegen. Munster bracht amper 11 punten mee uit de Ypres Rally en kan dus nog flink wat meerpunten boeken. Munster brengt de nieuwe Hyundai i20 Rally2 in stelling waarmee hij zich in Monza liet opmerken. Bovendien rijdt de oudste broer in zijn achtertuin. Dat geldt ook voor jongere broer Charles die het juniorkampioenschap maar op te rapen heeft en nog meedoet voor de titel in de Stellantis Cup, al moet hij daarvoor nog afrekenen met Gino Bux.

Stéphane Lefebvre
Stéphane Lefebvre
Voor de algemene winst zijn er nog flink wat kapers op de kust. Cédric Cherain boekte in het verleden al winst in Spa en zal na een mindere Condroz gebrand zijn op een goed einde van het seizoen. Maar het is vooral uitkijken hoe Stéphane Lefebvre het doet nadat hij vorige maand een loepzuivere hattrick boekte in de Condroz. Ook Yohan Rossel moet kunnen meedingen naar een podiumplaats al komt hij wel onontgonnen terrein tegen. De kersverse wereldkampioen in WRC3 houdt wel goede herinneringen aan België over want zijn laatste winst in WRC3 boekte hij in... Spa, tijdens de Ypres Rally.

Met Cédric De Cecco, Maxime Potty, Xavier Bouche, Bastien Rouard en de Ier Daniel Barry zijn er zeker genoeg outsiders voor een stekje in de top vijf.

Patrick Snijers - Porsche GT3 997
Patrick Snijers - Porsche GT3 997
Ook in GT is er nog niets beslist. Stefaan Prinzie begint met een flinke bonus, maar Romain Delhez is de te kloppen man in Spa. Mits winst behoort de titel voor Delhez zeker nog tot de mogelijkheden. Mocht Delhez winnen doet de West-Vlaming er goed aan mee op het podium te klimmen, wat niet makkelijk zal zijn met onder meer Patrick Snijers en Francis Lejeune nog aan de start.

Zoals net gezegd, wordt het nog spannend in de Stellantis Cup en iets minder spannend bij de Juniors, als en slechts als, Charles Munster uitrijdt. Bij de historics krijgt Paul Lietaer een gouden kans om het jaar af te ronden met een onverwachte titel. Aankomen lijkt genoeg, want zijn belangrijkste concurrent is Pierre Jamin in de DAF 66. Een ongelijke strijd, maar iedereen kent het verhaal van de haas en de slak.

Er wachten de rijders zeventien proeven goed voor 190 kilometer tegen de klok. De afsluitende Power Stage, op zondagmiddag, zal mogelijk beslissen over de titel.

Foto: RIP - Davy Degryse
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 30 november 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Rally.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons