van der Horst

BRC blijft erin geloven, zelfs als de Ypres Rally wegvalt

Patrick Snijers - Porsche GT3 997
Patrick Snijers - Porsche GT3 997
Met het verdwijnen van de South Belgian Rally leek het BRC op losse schroeven komen te staan, maar de promotor blijft er vol in geloven. Dat zei Chris Courteyn in een gesprek met Autosport.be. Zelfs als de Ypres Rally van de kalender mocht verdwijnen, hoeft dat nog niet de doodsteek te betekenen voor het BRC 2020.
  • LTF
"We zijn continu aan het nadenken, maar op dit moment is het heel moeilijk om iets zinnigs te zeggen over de voortgang van het Belgische kampioenschap. De komende twee weken zijn cruciaal. We moeten positief blijven denken, ook al is dat, volgens sommigen, tegen beter weten in. We moeten positief blijven", aldus Courteyn.

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ook de Ypres Rally hangt aan een zijden draadje. Mocht die niet doorgaan, dan telt het BRC amper drie wedstrijden en dan moet de Spa Rally ook nog kunnen plaatsvinden. "Maar het BRC hangt niet af van het al dan niet doorgaan van de Ypres Rally. Misschien kunnen we nog iets uit onze hoed toveren. Alles hangt af van de verboden en vooral de toestemmingen de komende weken", vertelt Courteyn.

De annulatie van de South Belgian Rally doet voorlopig weinig veranderen aan het kampioenschap. "Tijdens de lockdown vroegen de piloten om een kampioenschap van vier rally's/resultaten. Daar komen we nu aan, dus hebben we nog een BRC. Is het perfect? Neen, maar het is wel wat de piloten vroegen."

Een ander belangrijk punt is de status die rallysport draagt. De Hemicuda in Koekelare ging afgelopen weekend niet door omdat die viel onder "amateursport" en geen deel uitmaakte, dixit gouverneur Carl Decaluwé, van een professioneel circuit. Dat ligt wel anders voor het WRC in Ieper en mogelijk ook voor een Belgisch kampioenschap. De promotoren zoeken nu uit welke sporten nu precies als professioneel gezien worden. "Kijk maar naar het voetbal. Zeker dat er vanaf 1B spelers zijn die geen salaris krijgen. Zijn die dan nog professioneel voetballer? Maar denk ook aan andere sporten, zoals basketbal en volleybal of zelfs veldrijden. Niet iedereen geniet een profcontract", aldus Courteyn die op basis daarvan zeker nog een toekomst ziet voor het BRC in 2020.

Foto: RIP en Sandro DelaereDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 28 oktober 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons