van der Horst

BRC: Bux met een gouden kans op koppositie

Gino Bux - Skoda Fabia Rally2
Gino Bux - Skoda Fabia Rally2
Gino Bux krijgt komend weekend een gouden kans om de leiding te nemen in de TAC Rally, de derde manche reeds van het Belgische rallykampioenschap. Hij krijgt wel enkele te duchten concurrenten in Tielt met onder meer Vincent Verschueren en Pieter-Jan-Michiel Cracco die nu pas beginnen aan hun campagne.
Met tien manches waar zeven resultaten moeten uit gepuurd worden, kan het wel eens gebeuren dat er een pak prominenten elkaar ontlopen of zelfs wegblijven. De TAC Rally is een beetje kind van de rekening, maar de organisatie krijgt wel een pak verrassingen aan de start en met de Clio Cup en de M-Cup is het startveld zowel kwalitatief als kwantitatief mooi gevuld.

Leider Stéphane Lefebvre (Citroën), Adrian Fernémont (Skoda) en Ghislain de Mévius (Skoda) laten Tielt links liggen, net zoals onder meer Jos Verstappen (Citroën) en Grégoire Munster (Hyundai) die eerder al had aangegeven een beperkt programma af te werken in België. Wel aanwezig is Gino Bux (Skoda) die dit seizoen van bij zijn eerste meters wist te imponeren in zijn Rally2. De 32-jarige Bux lost de verwachtingen dit seizoen meer dan in en krijgt zomaar de kans om de leiding te pakken in het BRC. Hij heeft daarvoor genoeg aan een tweede plaats.

Vincent Verschueren - VW Polo Rally2
Vincent Verschueren - VW Polo Rally2
Die heeft hij nog niet op zak want Vincent Verschueren (VW) aast op een tweede zege tussen Schuiferskappelle en de Poelberg. Ook Pieter-Jan-Michiel Cracco (Hyundai) kan een taaie klant worden, maar hij moet wel nog wennen aan zijn nieuwe Hyundai. Echter, gezien er veel prominenten afwezig zijn, kunnen beiden zich meteen mengen in de BK-tussenstand mits een goed resultaat.
Niels Reynvoet - Skoda Fabia Rally2
Niels Reynvoet - Skoda Fabia Rally2
Ook Maxime Potty (Citroën) komt punten sprokkelen en Sébastien Bédoret (Ford) wil de nul zo snel mogen van het rekest vegen. En zoals het weer er nu uitziet, moet er ook gevreesd worden voor Niels Reynvoet (Skoda) die de jongste maanden al enkele keren imponeerde in de regen.

Er staan ook enkele verrassingen op de lijst die wel eens sterk uit de hoek kunnen komen, zoals Patrick Snijers die met een Ford Fiesta Rally3 aan de start komt en het potentieel van de wagen mag tonen. Bij de GT's is het vooral uitkijken naar Tim Van Parijs en Robin Maes die een kleine comeback maakt. Ook Dennis Rostek (VW) is een leuke naam op de lijst. De Duitser rijgt in Duitsland de overwinningen aan elkaar, weliswaar in kleinere rally's.

Bjorn Syx - BMW M3
Bjorn Syx - BMW M3
Met 21 M-Cuppers zal het spektakel ook verzekerd worden. Alle toppers komen aan de start, zoals Tom Ceuppens, Franky Boulat, Loïc Pirot en thuisrijder Kurt Braeckevelt. Ook de Clio Cup is stevig gevuld met elf teams. Benoit Verlinde is daar te kloppen man.

Camille Mazuin - Renault Clio
Camille Mazuin - Renault Clio
In Rally4 is het uitkijken naar de eerste meter van Gilles Pyck en bij de historics wacht eindelijk nog eens een titanenstrijd met onder meer de BMW's van Bjorn Syx en Pieter-Jan Maeyaert die het moeten opnemen tegen de Opel Ascona 400 van Paul Lietaer.

Het parcours krijgt een hertekende Oosthoek. Er wachten de teams veertien proeven, op de gekende spekgladde ondergrond rond Tielt. Na 158 kilometer tegen de klok kennen we iets voor acht uur de winnaar van de 47ste TAC Rally.

Foto: Davy Degryse - RIP, Sandro Delaere & RACB National TeamDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op maandag 4 april 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TAC Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons