van der Horst

Condroz beslecht titelstrijd

Vincent Verschueren - Skoda Fabia R5
Vincent Verschueren - Skoda Fabia R5
Manche negen en het Belgische rallykampioenschap moet nog quasi alle kampioenen vrijgeven. Daar zal de Rallye du Condroz, de traditionele afsluiter, komend weekend voor zorgen. Robin Maes of Stefaan Prinzie, Guillaume de Mévius of Sébastien Bédoret, maar voor een tweede nationale titel Kris Princen of de finale ontgroening van Vincent Verschueren? Alle antwoorden na 205 vettige kilometers tegen de klok in en rond Huy.
Met twaalf punten voorsprong heeft Vincent Verschueren nog steeds de beste papieren in handen om kampioen te worden. De Oost-Vlaming kan controleren en moet zich in de bovenste regionen zien te posteren. Met een vierde plaats heeft hij altijd genoeg om kampioen te worden, en dan moet Kris Princen nog winnen. Verschueren werd vorig jaar knap derde na Craig Breen en Stéphane Lefebvre, wat dus bewijst dat hij van niemand bang moet zijn in de Condroz.

Princen-Kaspers - Skoda Fabia R5
Princen-Kaspers - Skoda Fabia R5
Toch doet Verschueren er goed aan om meteen bij de pinken te zijn, want er zijn heel wat outsiders - en oneshotters die zich tussen Princen en Verschueren kunnen nestelen. Denken we in de eerste plaats aan Kevin Abbring die iets goed te maken heeft na zijn fout in de East Belgian Rally. Peugeot pakt ook nog uit met Guillaume de Mévius en Cédric De Cecco, maar die zouden niet meteen een gevaar mogen vormen voor Verschueren. Het grootste gevaar kan uit de hoek van Citroën komen met François Duval, Kevin Demaerschalk, Bruno Thiry en Cédric Cherain. Die laatste won de Condroz in 2015 en legde vorig jaar Craig Breen het vuur aan de schenen. Vier potente kandidaten die in de buurt van Verschueren kunnen blijven, al kunnen er wel vraagtekens worden gezet bij het ritme van Thiry.

François Duval - Hyundai i20 R5
François Duval - Hyundai i20 R5
Ook bij Skoda hebben ze enkele gevaarlijke outsiders. Ghislain de Mévius reed vorig jaar een magistrale zondagproef in de Condroz en krijgt voor het eerst het etiket van schaduwfavoriet opgekleefd na zijn winst in de Hautes Fagnes enkele weken geleden. Ook Xavier Bouche en Guillaume Dilley kunnen een rolletje opeisen in de strijd om de titel. Bij Ford is het vooral uitkijken naar Ludovic Sougnez, altijd bliksemsnel in de Condroz en Adrian Fernémont die iedere rally groeit. Als Princen een begenadigd weekend kent, en Verschueren een offday, dan is alles nog mogelijk.

De R5-armada wordt nog aangevuld met onder meer Davy Vanneste, Etienne Monfort, Emmanuel Gonay, Alain Litt, en Mark Wallenwein, al lijkt die laatste twijfelachtig.

Minder interessant voor de titelstrijd, maar wel voor het klassement zijn de WRC van Yves Matton, David Bonjean, Michaël Albert en Manu-Canal Roblès.

Bij de Juniors zal er moeten geteld worden. Sébastien Bédoret moet winnen en heeft 14 bonuspunten nodig om nog voorbij Guillaume de Mévius te gaan. Door de afwezigheid van Romain Delhez wordt de taak van Bédoret wel net iets gemakkelijker.

Bij de historics moet Stefaan Prinzie een pak beter doen dan Robin Maes. Een hels karwei want de Ascona 400 lijkt niet meteen opgewassen tegen het geweld van de BMW M3.

Foto's: RIP en Sandro DelaereSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op donderdag 2 november 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Condroz Rally.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons