van der Horst

BRC: Haspengouw opent in stijl

William Wagner - Citroën C3
William Wagner - Citroën C3
Komende zaterdag trekt de Rally van Haspengouw het nieuwe seizoen van het Belgische rallykampioenschap op gang. Het evenement moest de voorbije jaren enkele malen afgelast worden door de coronapandemie, maar kan die tegenslagen doorspoelen met een knap startveld met onder meer de Fransen Stéphane Lefebvre en William Wagner op de deelnemerslijst.
Met de publicatie van de startlijst, is het startschot van het BRC-seizoen 2022 nu echt dichtbij. De Haspengouw Rally neemt zijn plaats terug in als opener en kan meteen rekenen op heel wat belangstelling. Het hoofdkwartier verhuist van Landen naar Sint-Truiden.

Heel wat titelkandidaten dienen zich meteen aan om goed te scoren en zo druk te zetten op de concurrentie, terwijl anderen pas later in actie komen. Zo start Vincent Verschueren (VW) zijn BRC-campagne in Tielt. Grégoire Munster (Hyundai) wou er bij zijn, maar zag zich genoodzaakt af te zeggen door budgettaire problemen. Het is nog niet duidelijk hoe zijn seizoen er zal uitzien.

Ook Kris Princen (DS3) mikt niet langer op de titel, maar zal er dit weekend wel bij zijn. Meer zelfs, in een DS3 WRC van het Franse PH Sport wordt de thuisrijder de te kloppen man voor de overwinning.

De strijd om de beste start in het BRC belooft intens te worden. Adrian Fernémont (Skoda) verschijnt als kampioen met het nummer één in de fruitstreek. Ghislain de Mévius (Skoda) daagt de kampioen meteen uit in de wedstrijd die hij de vorige keer won. Gino Bux (Skoda) is een beetje het enigma van het weekend, maar lijkt gebrand om meteen het ritme van de andere protagonisten te volgen met Nicolas Gilsoul aan zijn zijde. In die strijd zullen zich ongetwijfeld twee Fransen mengen met Stéphane Lefebvre (Citroën) en William Wagner (VW). Die laatste maakte nog indruk in 2020 door enkele besttijden te rijden tussen de fruitranken.

Maxime Potty - Ford Fiesta
Maxime Potty - Ford Fiesta
Met Niels Reynvoet (Skoda), Xavier Bouche (Skoda) - die jacht maakt op de titel bij de Masters - en Maxime Potty (Citroën) dienen er zich nog kandidaten aan voor de top vijf, en uiteraard is het ook uitkijken naar het debuut van Jos Verstappen (Citroën).

Bij de GT's nemen Glenn Janssens, Tuur Vandenabeele en Henri Schmelcher het tegen elkaar op en ook de BMW M-Cup tekent present met twaalf deelnemers, waaronder kampioen Tom Ceuppens. In Rally4 krijgen Jonas Dewilde en de jonge Maxim Decock met Tom Rensonnet een mooie referentie en bij de historics staat er mooi volk op het lijstje met onder meer kampioen Pierre Jamin (DAF). Maar de strijd binnen de strijd, waar velen naar uitkijken, wordt die tussen Bjorn Syx en Patrick Snijers in hun BMW M3 E30.

Er staan zaterdag twaalf klassementsritten op het programma, verdeeld over drie gelijke lussen. Na ruim 150 kilometers tegen de klok kennen we de winnaar van deze openingsmanche.

Foto: Davy Degryse & Sandro Delaere
 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 22 februari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons