van der Horst

BRC: Lefebvre tegen de rest in Omloop

Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Amper twee weken na de Ypres Rally is het BRC, met de 62ste Omloop van Vlaanderen, toe aan de zesde manche. BK-leider Stéphane Lefebvre start als torenhoog favoriet, maar heeft nog geen gewonnen spel.
  • Skylimit Events
Gino Bux - Skoda Fabia Rally2
Gino Bux - Skoda Fabia Rally2
Er staan maar liefst twaalf Rally2-wagens aan de start met BRC-leider Stéphane Lefebvre (Citroën) als grote favoriet. De winnaar in WRC2 in de Ypres Rally kan met drie resultaten nog geen kampioen worden, maar kan wel de basis leggen om in een volgend aantreden de titel te vieren. De grootste concurrentie zal wellicht komen van Vincent Verschueren (VW), Gino Bux (Skoda). Belgisch kampioen Adrian Fernémont gaf in extremis forfait. Met onder meer Maxime Potty (Citroën) Cédric De Cecco (Citroën), Pieter-Jan-Michiel Cracco (Hyundai) en de Nederlander Erik Wevers (VW) liggen er nog een pak kapers op de kust.

In JBRC komen alle titelpretendenten aan de start met leider Jonas Dewilde, Gilles Pyck en winnaar van de Ypres Rally Tom Rensonnet. Bij de historics is het uitkijken wie Stefaan Stouf het vuur aan de schenen kan leggen. In de Stellantis Cup wacht ongetwijfeld een verbeten strijd tussen Julian Wagner, Duits kampioen Marijan Griebel, Charles Munster en JBRC-leider Jonas Dewilde. En in de Clio Cup is uitkijken wat Jeroen Catelin en de snelle Deen Casper Nielsen kunnen zetten tegenover leider Benoit Verlinde.

Veel nieuwigheden
Op vrijdag moet al 44 kilometer tegen de klok gereden worden op een bijna compleet nieuwe KP Zilverberg en KP Rumbeke. Die worden twee keer gereden waarvan één lus compleet in het donker. Tussenin rijden de deelnemers een eerste keer over de Zoning. Pittig dus! De Tyre Fitting maakte op vraag van de deelnemers plaats voor een service.

Het zwaartepunt ligt op zaterdag met 143 wedstrijdkilometers, verdeeld over 14 proeven. Scherprechter wordt ongetwijfeld Passendale, met een lengte van bijna 17 kilometer, ondanks een rit in lijn. De voorbije jaren was er nog een rondkoers. De Ruiter sluit om 18.23 uur af, als Power Stage.

Belofte ingelost
“We hebben veel veranderingen beloofd, en hebben woord gehouden”, aldus organisator Yves Olivier. “Het parcours is sterk gewijzigd waardoor buitenlanders en Belgen meer op gelijke voet starten. Met ruim tien nationaliteiten aan de start, mogen we trots zijn op ons deelnemersveld. Het doet deugd dat onder meer de Britten, na de coronarestricties van vorig jaar, opnieuw vlot hun weg vinden naar Roeselare. Het belooft een open strijd te worden, in alle kampioenschappen en de drie merkencups! We laten niets aan het toeval over op vlak van veiligheid, dus we gaan resoluut voor een vlotte 62ste editie.”

Foto: RIP - Davy Degryse
 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 31 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Omloop van Vlaanderen.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons