van der Horst

BRC: Lefebvre werpt zich meteen op tot topfavoriet voor titel

Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Stéphane Lefebvre heeft zich met een klinkende overwinning in de Rally van Haspengouw opgeworpen tot dé topfavoriet voor de Belgische titel. De Belgen zitten nu al met een dik probleem.
Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Stéphane Lefebvre behoorde vooraf al tot de favorieten voor winst in Haspengouw en bij uitbreiding de titel, maar na Haspengouw steekt de Nordist boven het kransje titelkandidaten uit. Vooral de manier waarop boezemt angst in.


Gino Bux - Skoda Fabia Rally2
Gino Bux - Skoda Fabia Rally2
Lefebvre kwam voor het eerst naar de Haspengouw Rally, dat toch wel een buitenbeentje is op de rallykalender, met kararekteristieke wegen, waar de verschillen vaak klein zijn. Lefebvre toonde meteen dat hij ook zonder parcourskennis overal kan winnen. De Fransman pakte het slim aan door in de openingsronde geen fouten te maken, wat meteen de sleutel was tot de overwinning.

Adrian Fernémont - Skoda Fabia
Adrian Fernémont - Skoda Fabia
Maar ook toen de wegen begonnen op te drogen bleef hij uithalen, terwijl bijvoorbeeld Adrian Fernémont nog vol aan het aanvallen was om onder meer William Wagner bij te halen. De Belgische kampioen verloor wel snel 20 seconden toen hij aan het tollen ging op de openingsproef maar eindigde uiteindelijk op ruim een minuut. Dit dwingt Fernémont bijna tot het toevoegen van een extra manche, zodat hij deze vierde stek kan schrappen uit zijn telraam. Ook oud-winnaar Ghislain de Mévius kon geen vuist maken. De grootste tegenstander bleek uiteindelijk Gino Bux die zijn debuut maakte met een Rally2-wagen. Bux bewees nog maar eens dat de RACB het talent te snel heeft opgebrand, wat doodzonde blijkt.

De concurrentie kreeg dus meteen een stevige tik, vooral mentaal. Lefebvre komt bovendien straks enkele rally's tegen die hem perfect moeten liggen, en zoniet zijn er nog altijd de Condroz, waar hij al drie keer won, en de Spa Rally waar hij vorig jaar ook meteen in het ritme zat. Daarbovenop zit hij bij DG Sport gebeiteld. Het team won de jongste drie BRC-manches op overtuigende wijze. Hoewel het seizoen pas één wedstrijd ver is, moeten er toch al enkele alarmbellen afgaan.

Misschien opent dit wel perspectieven voor de TAC Rally en de Sezoensrally waar Lefebvre afwezig blijft en de concurrentie dus op zoek kan gaan naar grote punten, vooral voor titeloutsiders die er nu nog niet bij waren, zoals Grégoire Munster en in mindere mate Cédric Cherain en Vincent Verschueren;

De toon is alvast gezet en Lefebvre is, net zoals onder meer Jos Verstappen, een mooie meerwaarde voor het kampioenschap. Het BRC staat alvast voor een mooi jaar. Nu nog hopen dat de spankracht erin blijft tot laat in de herfst.

Foto's: Davy Degryse

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op maandag 28 februari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons